ΚΟΣΜΟΣ

Tέξας: Ψάχνουν τα κίνητρα του 18χρονου δράστη - Η τραγική ειρωνεία και τα τελευταία του μηνύματα

Το μακελειό στο Τέξας
Το μακελειό στο Τέξας
A.P

Σοκαρισμένη η Αμερική θρηνεί τη δεύτερη χειρότερη επίθεση σε σχολείο στην ιστορία της. Ένας οπλισμένος 18χρονος εισέβαλε σε σχολείο του Τέξας και δολοφόνησε 19 μαθητές και δύο δασκάλους

Ένας 18χρονος ένοπλος άνοιξε πυρ την Τρίτη σε δημοτικό σχολείο του Τέξας, σκοτώνοντας 19 παιδιά καθώς πήγαινε από τάξη σε τάξη, δήλωσαν αξιωματούχοι, στο πιο φονικό μακελειό που σημειώνεται σε σχολείο των ΗΠΑ εδώ και σχεδόν μια δεκαετία. Είναι το τελευταίό περιστατικό σε μία χώρα που έχει πληγεί ανεπανόρθωτα απο μαζικούς πυροβολισμούς.

Ο 18χρονος μακελάρης

Ο Σαλβαδόρ Ράμος όπως ονομάζεται ο δράστης πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από έναν ηρωικό πράκτορα της Συνοριακής Περιπολίας που έτρεξε στο σχολείο με μια ομάδα τακτικής υποστήριξης και τον σκότωσε, ενώ ήταν ταμπουρωμένος μέσα και αντάλλασε πυρά με άλλους αστυνομικούς του Τέξας.

H στιγμή που μπαίνει στο σχολείο για να σκοτώσει 19 παιδιά

Πριν μπει στο σχολείο και ανοίξει πυρ πυροβόλησε τη γιαγιά του κατά τη διάρκεια ενός καυγά, δήλωσε ο κυβερνήτης Γκρεγκ Άμποτ. Η γιαγιά μεταφέρθηκε με ελικόπτερο σε νοσοκομείο της περιοχής και σύμφωνα με πληροφορίες δίνει μάχη για τη ζωή της.

Τον πείραζαν για τα ρούχα του και την οικονομική του κατάσταση

Ο Ράμος, ο οποίος γεννήθηκε στη Βόρεια Ντακότα αλλά ζούσε στην κοινότητα Ουβάλντε, ήταν μαθητής στο Λύκειο της κοινότητας. Ένας από τους φίλους του στο γυμνάσιο είπε ότι τον κορόϊδευαν για τα ρούχα του και την οικονομική κατάσταση της οικογένειάς του. Εργαζόταν στα Wendy's, όπου το προσωπικό κάνει λόγο για έναν ήσυχο νεαρό.

Φίλος του είπε οτι οι συμμαθητές του τον κορόϊδευαν για την εμφάνισή του και είχε αρχίσει να έρχεται όλο και λιγότερο στην τάξη. Σε μεγάλο βαθμό είχε σχεδόν παρατήσει το σχολείο και είχε πιάσει δουλειά στην αλυσίδα φαστ φουντ. Ο Άντριαν Μέντες, νυχτερινός μάνατζερ στα Wendy's, είπε ότι ο Ράμος «ήταν κλειστός ως επί το πλείστον». «Ήταν ένας ήσυχος τύπος, αυτός που δεν λέει πολλά. Δεν συναναστρεφόταν πραγματικά με τους άλλους υπαλλήλους», είπε στο CNN.

«Απλώς δούλευε, πληρωνόταν και ερχόταν για να πάρει την επιταγή του». Είπε ωστόσο οτι δεν ήξερε καλά τον Ράμος και δεν τον έβλεπε συχνά, καθώς τις περισσότερες φορές ήταν σε διαφορετικές βάρδιες.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του δράστη ήταν γεμάτα από φωτογραφίες όπλων, τα οποία αγόρασε νόμιμα στα 18α γενέθλιά του, δήλωσε ο γερουσιαστής της πολιτείας Roland Gutierrez.

H κοπέλα που έλαβε τα μηνύματά του πριν το μακελειό

Πριν απο το μακελειό μάλιστα είχε δημοσιεύσει φωτογραφίες με τα όπλα του στο Instagram και, λίγο πριν είχε στείλει μήνυμα σε μια κοπέλα από το Λος Άντζελες που είχε γνωρίσει στο διαδίκτυο, υπονοώντας ότι σχεδίαζε επίθεση.

Οι φωτογραφίες με όπλα που ανέβαζε ο δράστης

Ο Ράμος την πρόσθεσε με ετικέτα σε μια φωτογραφία με τα όπλα του και έγραψε: «Έχω μυστικό. Θέλω να σου πω. Να είσαι ευγνώμων που σε έκανα tag» Εκείνη απάντησε: «Όχι, είναι απλά τρομακτικό. Σε γνωρίζω ελάχιστα και με κάνεις tag σε μια φωτογραφία με μερικά όπλα».

H συνομιλία του με την κοπέλα

Ποια ειναι τα θύματα- Η τραγική ειρωνεία

Μία από τις δασκάλες που δολοφόνησε είναι η Εύα Μιρέλες, 44 ετών, δασκάλα της τέταρτης τάξης του δημοτικού που εργαζόταν στην εκπαίδευση τα τελευταία 17 χρόνια. Κατά τραγική ειρωνεία ήταν παντρεμένη με έναν αστυνομικό που εκπαίδευε σχολεία για περιστατικά ενεργών σκοπευτών και περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Ο σύζυγός της Ruben Ruiz, ένας βετεράνος ντετέκτιβ και μέλος της ειδικής ομάδας SWAT που επί του παρόντος υπηρετεί ως αστυνομικός στη σχολική περιφέρεια, έκανε τακτικές ασκήσεις για περιστατικά πυροβολισμών σε σχολεία - πιο πρόσφατα στο τέλος Μαρτίου.

H Eύα Μιρέλες

Τα νεαρά θύματα του Ράμος ήταν μεταξύ επτά και 11 ετών. Το βράδυ της Τρίτης τα ονόματά τους είχαν αρχίσει να επιβεβαιώνονται από μέλη των οικογενειών τους που αδυνατούν να συλλάβουν το μέγεθος της τραγωδίας.

Μεταξύ των νεκρών περιλαμβάνεται ο Xavier Lopez, 10 ετών, ο Makenna Elrod, επίσης 10 ετών και οι Rogelio Torres και Nevaeh Bravo. Ο πατέρας της 10χρονης Annabelle Guadalupe Rodriguez είπε ότι η κόρη του εξακολουθεί να αγνοείται.

H Αναμπέλα ΡοντρίγκεςΤwitter

«Πυροβόλησε και σκότωσε - φρικιαστικά και ακατανόητα», είπε ο κυβερνήτης Άμποτ σε συνέντευξη Τύπου. «Υπάρχουν οικογένειες που είναι σε πένθος αυτή τη στιγμή. Και η πολιτεία του Τέξας θρηνεί μαζί τους ».

Το επαναλαμβανόμενο «τραύμα» των ΗΠΑ

Οι πυροβολισμοί στο δημοτικό σχολείο του Ουβάλντε στο Τέξας συγκλόνισαν ένα έθνος μουδιασμένο από συχνά περιστατικά μαζικών πυροβολισμών και ξύπνησε οδυνηρές μνήμες από την τελευταία φορά που ένας ένοπλος πέρασε το ιερό κατώφλι ενός δημοτικού σχολείου και άνοιξε πυρ στο Nιουτάουν του Κονέκτικατ στις 14 Δεκεμβρίου του 2012.

Ο εικοσάχρονος Άνταμ Λάντζα είχε σκοτώσει τη μητέρα του Νάνσι και στη συνέχεια κατευθύνθηκε με αυτοκίνητο στο δημοτικό σχολείο Sandy Hook στο Nιουτάουν, τραυματίζοντας θανάσιμα 20 μαθητές της πρώτης τάξης και έξι ενήλικες και βυθίζοντας τη χώρα σε πένθος.

Η εικόνα 6χρονων και 7χρονων παιδιών που γαζώθηκαν με σφαίρες και έχασαν τη ζωή τους θεωρήθηκε αρχικά ως πιθανό σημείο καμπής σε μια εθνική προσπάθεια για αυστηρότερους νόμους οπλοκατοχής, αλλά απέτυχε να οδηγήσει σε άμεσα αποτελέσματα στο Κογκρέσο. Τα χρόνια μετά το Newtown, οι νέοι νόμοι της πολιτείας πιο συχνά χαλάρωναν τους νόμους περί όπλων παρά τους ενίσχυαν.

Αν και οι πυροβολισμοί στα σχολεία σταμάτησαν κατά την έναρξη της πανδημίας, όταν τα σχολεία σε όλη τη χώρα έκλεισαν, άρχισαν και πάλι πέρυσι, καθώς η κοινωνία άνοιξε ξανά και περισσότεροι μαθητές επέστρεψαν στα θρανία.

Πριν από το μακελειό της Τρίτης είχαν σημειωθεί 26 πυροβολισμοί σε σχολεία μέχρι στιγμής φέτος, με αποτέλεσμα έξι νεκρούς, σύμφωνα με τον απολογισμό του ειδησεογραφικού πρακτορείου Education Week. Υπάρχουν ενδείξεις ότι τα κρούσματα πυροβολισμών στα σχολεία έχουν αυξηθεί.

Το Education Weekly κατέγραψε 34 πυροβολισμούς στα σχολεία πέρυσι, αύξηση σε σχέση με πριν από την πανδημία. Το πρακτορείο σημείωσε 24 πυροβολισμούς σε σχολείο το καθένα το 2019 και το 2018.

Το 2018, 17 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο γυμνάσιο Marjory Stoneman Douglas στο Parkland της Φλόριντα. Την ίδια χρονιά, 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε πυροβολισμούς σε Λύκειο στη Σάντα Φε του Τέξας.

Διαβάστε επίσης:

Τέξας: Αυτός είναι ο 18χρονος μακελάρης – Τα ανατριχιαστικά μηνύματα πριν την επίθεση στο σχολείο

Σχετικές ειδήσεις