ΚΟΣΜΟΣ

Ευλογιά των πιθήκων: Τι είναι, ποια τα συμπτώματα και η θεραπεία στο Ιnfographic του Newsbomb.gr

Ευλογιά των πιθήκων: Τι είναι, ποια τα συμπτώματα και η θεραπεία στο Ιnfographic του Newsbomb.gr

Ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων, ενδημικός μέχρι σήμερα στην υποσαχάρια Αφρική εξαπλώνεται στον υπόλοιπο κόσμο και προκαλεί εύλογη ανησυχία. Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για τη νέα υγειονομική απειλή στο Infographic του Νewsbomb.gr

Οι υγειονομικές αρχές ανά τον πλανήτη διερευνούν την εξάπλωση της ευλογιάς των πιθήκων, μιας σπάνιας ιογενούς ασθένειας που μέχρι σήμερα εντοπιζόταν σχεδόν αποκλειστικά σε απομακρυσμένες περιοχές της Κεντρικής και Δυτικής Αφρικής.

Η ξαφνική εμφάνιση της ασθένειας σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο μας ανησυχεί διεμήνυσε πρόσφατα από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, ο Ρίτσαρντ Χάτσετ, επικεφαλής της «Συμμαχίας για Καινοτομία στην Πανδημική Ετοιμότητα». «Είναι η πρώτη φορά που συγκεντρωνόμαστε στο Νταβός από το 2020 και βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια νέα επικίνδυνη απειλή»

«Η ευλογιά των πιθήκων είναι μια πολύ διαφορετική ασθένεια από την Covid-19. Δεν εξαπλώνεται μέσω της αναπνευστικής οδού με τον ίδιο τρόπο, επομένως δεν παρουσιάζει το είδος της παγκόσμιας απειλής που πολλοί από εμάς αναγνωρίσαμε αμέσως ότι παρουσίαζε ο κορονοϊός. Ωστόσο, αποτελεί παράδειγμα του κινδύνου που παρουσιάζουν οι μολυσματικές ασθένειες στον σύγχρονο κόσμο» τόνισε.

Περισσότερα από 200 κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων έίχαν εντοπιστεί σε όλο τον κόσμο μέχρι την Πέμπτη (26/5) σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων. Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων παγκοσμίως έχει φθάσει τα 219, πέραν των χωρών της Αφρικής όπου η νόσος είναι ενδημική, σύμφωνα με το ECDC.

Συνολικά 19 χώρες, όπου η ευλογιά των πιθήκων δεν εμφανίζεται συχνά, κυρίως στην Ευρώπη, έχουν επιβεβαιώσει τουλάχιστον ένα κρούσμα.Εκτός από τις 11 χώρες της Αφρικής,τρεις χώρες συγκεντρώνουν επί του παρόντος τα περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα: το Ηνωμένο Βασίλειο, η πρώτη χώρα όπου εντοπίστηκαν ασυνήθιστα κρούσματα στις αρχές Μαΐου (71), η Ισπανία (51) και η Πορτογαλία (37).

«Αυτή είναι η πρώτη φορά που αλυσίδες μετάδοσης αναφέρονται στην Ευρώπη χωρίς γνωστούς επιδημιολογικούς δεσμούς με την Δύση ή την Κεντρική Αφρική, όπου η νόσος αυτή είναι ενδημική», αναφέρει η ίδια πηγή.

Η ευλογιά των πιθήκων είναι ένας ιός που συνήθως προκαλεί πυρετό και χαρακτηριστικά εξανθήματα στο δέρμα, παρόμοια με αυτά της ανεμοβλογιάς. Θεωρείται ήπια ασθένεια και συνήθως «περνάει» μέσα σε δύο με τέσσερις εβδομάδες χωρίς να χρειαστεί κάποια αγωγή. Ο πιο συνηθισμένος τρόπος μετάδοσης είναι με το άγγιγμα από μολυσμένο άτομο ή με την ανταλλαγή σωματικών υγρών.

Σχετικές ειδήσεις