ΥΓΕΙΑ

Ευλογιά των πιθήκων: Δεν εξετάζουμε γενικό εμβολιασμό ξεκαθαρίζει η Γκάγκα

Ευλογιά των πιθήκων: Δεν εξετάζουμε γενικό εμβολιασμό ξεκαθαρίζει η Γκάγκα
H αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, αναφέρθηκε στην ευλογιά των πιθηκών και τον εμβολιασμό για τον ιό
AP PHOTO

H αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, αναφέρθηκε στην ευλογιά των πιθηκών και τον εμβολιασμό για τον ιό

Ξεκάθαρη και κατηγορηματική ότι κανείς δεν συζητά για εμβολιαστικό πρόγραμμα στον πληθυσμό όσον αφορά την ευλογιά των πιθήκων εμφανίστηκε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, το πρωί της Τετάρτης.

Σύμφωνα με όσα είπε στην ΕΡΤ «οι εικόνες που βλέπουμε με τα εξανθήματα είναι οι ακραίες. Γενικά η νόσος δεν έχει κακή πρόγνωση και η μεταδοτικότητά της είναι πολύ χαμηλή. Δηλαδή έχουμε 20 μέρες περίπου και δεν έχουμε πάρα πολλά κρούσματα. Αντίθετα ο κορονοϊός ξεκίνησε τη μια μέρα και στις 10 μέρες είχαμε χιλιάδες κρούσματα».

Συνεχίζοντας για την ευλογιά των πιθήκων η κυρία Γκάγκα είπε ότι «καταρχήν είναι πολύ εύκολο να δεις που βγαίνει εξάνθημα, δεν έχει πολύ μεγάλη μεταδοτικότητα και πιστεύουμε ότι τα πράγματα θα πάνε καλά. Δεν είναι πολύ εύκολο να κολλήσεις, άρα προσέχουμε χωρίς να έχουμε άγχος» διευκρινίζοντας ότι στενή επαφή σημαίνει πολλή ώρα κοντά στον ασθενή.

Όσο για τον αν θα υπάρξει εμβολιαστικό πρόγραμμα για τον πληθυσμό είπε ότι «ακόμα ούτε το CDC ούτε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν συζητά κάτι τέτοιο για τον γενικό πληθυσμό. Το εμβολιαστικό πρόγραμμα είναι για τους ασθενείς και τους οικείους τους όπως επίσης και τους γιατρούς και το προσωπικό που έρχονται σε επαφή μαζί τους ή που ελέγχουν τα δείγματα».

Μαγιορκίνης για ευλογιά των πιθήκων: Αυτός είναι ο συχνότερος τρόπος μετάδοσης

Ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης μίλησε το πρωί της Τετάρτης στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ για τους τρόπους μετάδοσης, αλλά και αντιμετώπισης του ιού.

Όπως εξήγησε, τα εξανθήματα είναι βασικός τρόπος μετάδοσης σημειώνοντας ότι όταν κάποιος δεν έχει, είναι πολύ χαμηλή η πιθανότητα να μεταδώσει. Πρόσθεσε ότι ο ιός δεν μεταδίδεται με σταγονίδια, αλλά με τη σωματική επαφή.

Ερωτηθείς αν μπορεί κάποιος να κολλήσει από σεντόνια και πετσέτες, ο κ. Μαγιορκίνης επισήμανε ότι «μπορεί να συμβεί μόνο αν το κρούσμα έχει εξανθήματα».

Διαβάστε επίσης:

Ευλογιά των πιθήκων: Αυτές είναι οι ηλικιακές ομάδες που είναι προστατευμένες από τον ιό

Ευλογιά των πιθήκων: Τι αποφάσισε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών - Ποιοι θα εμβολιαστούν