ΚΟΣΜΟΣ

Reuters: Το προσχέδιο της απόφασης για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο - Δεν αναμένονται αποφάσεις

Διχωγνωμία στην ΕΕ για το ρωσικό εμπάργκο
Διχωγνωμία στην ΕΕ για το ρωσικό εμπάργκο
ΑΡ

Κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής διεξάγεται σήμερα κι αύριο στις Βρυξέλλες, όπου θα συζητηθεί η κατάσταση στην Ουκρανία, η ενέργεια, η επισιτιστική ασφάλεια και κυρίως το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Η Σύνοδος Κορυφής ξεκινάει στις 5 μ.μ. (ώρα Ελλάδας) με κυρίαρχο θέμα την κατάσταση στην Ουκρανία και "αγκάθι" τη συμφωνία για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. Οι ηγέτες της ΕΕ πρόκειται να συμφωνήσουν ότι το υπό προετοιμασία πακέτο κυρώσεων θα πρέπει να περιλαμβάνει εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου ως τιμωρία για την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, αλλά μέχρι εκεί.

Ανίκανοι να συμφωνήσουν σε όλες τις λεπτομέρειες του σχεδίου, οι ηγέτες θα αφήσουν την τελική συμφωνία για το πακέτο για αργότερα, καθώς δεν βρέθηκε κοινός τόπος.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφωνεί ότι η έκτη δέσμη κυρώσεων κατά της Ρωσίας θα καλύπτει το αργό πετρέλαιο, καθώς και τα προϊόντα πετρελαίου, που παραδίδονται από τη Ρωσία στα κράτη μέλη, με μια προσωρινή εξαίρεση για το αργό πετρέλαιο που παραδίδεται μέσω αγωγών», αναφέρει το τελευταίο προσχέδιο συμπερασμάτων που περιήλθε στην κατοχή του Reuters.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προτρέπει επομένως το Συμβούλιο να το οριστικοποιήσει και να το εγκρίνει χωρίς καθυστέρηση, διασφαλίζοντας θεμιτό ανταγωνισμό και ίσους όρους ανταγωνισμού στην ενιαία αγορά της ΕΕ και αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών σε περίπτωση αιφνίδιας διακοπής του εφοδιασμού», αναφέρεται στο προσχέδιο.

Πρόσθεσε ότι τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ θα «αντιμετωπίσουν το ζήτημα της προσωρινής εξαίρεσης για το αργό πετρέλαιο που παραδίδεται μέσω αγωγών το συντομότερο δυνατό».

Σχετικές ειδήσεις