ΚΟΣΜΟΣ

Χάρβεϊ Γουάινστιν: Θα του απαγγελθούν κατηγορίες και στη Βρετανία για σεξουαλική επίθεση

Χάρβεϊ Γουάινστιν: Θα του απαγγελθούν κατηγορίες και στη Βρετανία για σεξουαλική επίθεση
Ο Χάρβεϊ Γουάινστιν.
AP

Ο πρώην παραγωγός του Χόλιγουντ, Χάρβεϊ Γουάινστιν, θα κατηγορηθεί για δύο περιπτώσεις άσεμνης επίθεσης εναντίον μιας γυναίκας στο Λονδίνο το 1996, όπως μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC.

Υπενθυμίζεται ότι το εφετείο της Νέας Υόρκης επικύρωσε στις 6 Ιουνίου την καταδίκη του Χάρβεϊ Γουάινστιν για σεξουαλικές επιθέσεις και βιασμούς, απορρίπτοντας την έφεση του πρώην μεγαλοπαραγωγού του Χόλυγουντ.

Η έφεση του Γουάινστιν βασιζόταν στο επιχείρημα ότι η δίκη ήταν «στημένη» εις βάρος του.

Η απόφαση του πενταμελούς εφετείου ήταν ομόφωνη και απέρριψε την αιτίαση ότι οι δικαστές στην πρώτη δίκη ήταν προκατειλημμένοι εναντίον του. «Απορρίπτουμε τα επιχειρήματα του κατηγορούμενου και επιβεβαιώνουμε την καταδίκη σε όλα της τα σημεία», γράφει η 45 σελίδων απόφαση.

Ο Γουάινστιν καταδικάστηκε το Φεβρουάριο του 2020 για δύο από τις πέντε κατηγορίες κακουργηματικών πράξεων σεξουαλικού περιεχομένου. Η ποινή του είναι 23 χρόνια στη φυλακή.

Ο δικηγόρος του Γουάινστιν υποστήριξε κατά τη διάρκεια της δίκης στο εφετείο ότι ο προεδρεύων στη δίκη πρώτου βαθμού, Τζέιμς Μπερκ, έκανε πολλά λάθη τα οποία και οδήγησαν στην καταδίκη.

Επίσης εξετάστηκε η άρνηση του δικαστηρίου να επιτρέψει στον Γουάινστιν να καταθέσει ως μάρτυρας υπεράσπισης του εαυτού του για τα 28 περιστατικά σεξουαλικών επιθέσεων στα οποία βασίστηκαν οι κατηγορίες.

Το εφετείο αποφάσισε, όμως, ότι ο δικαστής είχε το δικαίωμα να πάρει αυτήν την απόφαση.

Ο Γουάινστιν θα έχει δικαίωμα να κάνει αίτηση για αποφυλάκιση, το νωρίτερο, το 2040.