Συνεχίζεται το ενεργειακό θρίλερ: Ορατό το ενδεχόμενο να «στεγνώσει» η Ευρώπη από φυσικό αέριο

Ένα βήμα πριν τον ενεργειακό Μεσαίωνα βρίσκεται η Ευρώπη σύμφωνα με το Bloomberg.

Συνεχίζεται το ενεργειακό θρίλερ: Ορατό το ενδεχόμενο να «στεγνώσει» η Ευρώπη από φυσικό αέριο
3'

Συνεχίζεται το ενεργειακό θρίλερ σε όλη την Ευρώπη καθώς αναλυτές τους Bloomberg κάνουν λόγο για ένα ενδεχόμενο, πιο ορατό από ποτέ, που μπορεί να φέρει το «στέγνωμα» από το φυσικό αέριο!

Το χειρότερο σενάριο αυτή τη στιγμή είναι να κλείσει εντελώς ο ο αγωγός Nord Stream προς τη Γερμανία και παράλληλα η Ευρώπη να αποτύχει να φτάσει τα επίπεδα αποθήκευσης που έχει ζητήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι την έναρξη της περιόδου θέρμανσης τον Νοέμβριο. Κάτι το οποίο πρακτικά θα είναι εφιάλτης...

Την ίδια ώρα, η Gazprom μείωσε περαιτέρω τις προμήθειες σε πελάτες από Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία και Αυστρία τις τελευταίες δύο ημέρες, κίνηση που αναστάτωσε τις αγορές ενέργειας. Όπως αναφέρει το Bloomberg, η επίσημη δικαιολογία που χρησιμοποίησε ο ενεργειακός κολοσσός είναι πως δημιουργήθηκαν προβλήματα με τις επισκευές από τη Siemens AG.

Ενεργειακός Μεσαίωνας ενόψει

Σύμφωνα πάντα με πρόβλεψη της Wood Mackenzie, εταιρείας έρευνας στο φυσικό αέριο, η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο να στερέψουν τα αποθέματα φυσικού αερίου κατά την περίοδο της υψηλής ζήτησης του χειμώνα.

Αν αυτό συμβεί δεν θα μπορέσει να καλυφθεί το έλλειμμα που θα δημιουργηθεί και τα αποθέματα ενδέχεται να έχουν αδειάσει μέχρι τον Ιανουάριο. «Ακόμη και λαμβάνοντας υπόψη τα μέτρα αντιμετώπισης, ίσως θα πρέπει να επιβληθούν κάποιοι περιορισμοί στη ζήτηση» δήλωσε στο Bloomberg ο αντιπρόεδρος του τμήματος φυσικού αερίου και LNG στη Wood Mackenzie, Μάσιμο Ντι Οντοάρντο.

Εάν οι ροές του φυσικού αερίου προς τη Γηραιά Ήπειρο παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα, ενδέχεται να επηρεάσει τα αποθέματα, τα οποία είχαν αρχίσει να ανακάμπτουν, σπέρνοντας αισιοδοξία ότι το μπλοκ θα μπορούσε να φτάσει το 80% μέχρι την πρώτη Νοεμβρίου.

Σε περίπτωση πλήρους διακοπής των ροών, τα αποθέματα της Ευρώπης θα μπορούσαν να φτάσουν μόλις το 59% μέχρι την 1η Νοεμβρίου. Και εάν ο αγωγός συνεχίσει να λειτουργεί στο 40% της χωρητικότητάς του, τότε τα αποθέματα θα γεμίσουν κατά περίπου 67%. Και στα δύο αυτά σενάρια, αναμένεται να έχουν εξαντληθεί μέχρι το τέλος του χειμώνα.

«Ναι μεν, αλλά...», από την Κομισιόν

Πάντως, η Κομισιόν έστειλε μήνυμα πως η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης δεν διατρέχει άμεσο κίνδυνο από τις περικοπές ρωσικού φυσικού αερίου.

Αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφερε στο Reuters πως «με βάση τις συζητήσεις που έχουμε με τις εθνικές αρχές, δεν υπάρχουν ενδείξεις για άμεσο κίνδυνο της ενεργειακής ασφάλειας». Η ίδια πηγή πρόσθεσε πως οι Βρυξέλλες παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις.

Σε κάθε περίπτωση, η μείωση των ρωσικών προμηθειών συνέπεσαν με τη μείωση της δυνατότητας των ΗΠΑ να εξάγουν υγροποιημένο φυσικό αέριο στην Ευρώπη μετά την καταστροφή ενός μεγάλου τερματικού σταθμού στο Τέξας από πυρκαγιά.

Την Πέμπτη τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς αυξήθηκαν έως και 24%, αύξηση που προστίθεται σε άνοδο 46% που έχει καταγραφεί ήδη αυτή την εβδομάδα.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή