ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Χάνει ο Αχμαντινετζάντ στις βουλευτικές εκλογές

Ιράν: Χάνει ο Αχμαντινετζάντ  στις βουλευτικές εκλογές

Οι αντίπαλοι του Ιρανού προέδρου Μαμχούντ Αχμαντινετζάντ προηγούνται στο δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών, όπως ήταν αναμενόμενο.

Σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης του Ιράν, ο συντηρητικός συνασπισμός θα κερδίσει την πλειοψηφία στις επαναληπτικές εκλογές, μετά τη νίκη του στον πρώτο γύρο του Μαρτίου.

Στις επαναληπτικές αυτές εκλογές, οι υποψήφιοι διεκδικούν 65 έδρες από τις 290 της συνέλευσης. Το ιρανικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε πως τα τελικά αποτελέσματα της ψηφοφορίας της Παρασκευής θα γίνουν γνωστά αργά σήμερα.

Ο επικεφαλής του συνασπισμού και πρόεδρος της βουλής Αλί Λαριτζανί, ένας από τους βασικούς αντιπάλους του Αχμαντινετζάντ είχε βγει νικητής στον πρώτο γύρο. Ο συνασπισμός του Λαριτσανί πρόσκειται στον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενέι.

Ο Λαριτζανί επέκρινε τον Αχμαντινετζάντ για τα σχέδια του να αυξήσει τις τιμές του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και των καυσίμων ως και 300% για να καλύψει το έλλειμμα του προϋπολογισμού. Αντίθετα, ο Αχμαντινετζάντ επέλεξε να μην κάνει καμιά δήλωση.

Το κοινοβούλιο δεν έχει καμιά επιρροή στην εξωτερική πολιτική της χώρας, ούτε και στην πυρηνική πολιτική, που είναι «κρατική υπόθεση» και για την οποία αποφασίζει μόνο ο Χαμενέι.