ΚΟΣΜΟΣ

ΝΑΤΟ: Αίρει το βέτο η Τουρκία - Σουηδία και Φινλανδία μπαίνουν στη Συμμαχία

ΝΑΤΟ: Αίρει το βέτο η Τουρκία - Σουηδία και Φινλανδία μπαίνουν στη Συμμαχία

Κοινό μνημόνιο μεταξύ των τριών χωρών - Πώς θα αντιδράσει ο Πούτιν; 

Το «πράσινο φως» για ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ φαίνεται πως ανάβει ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δεσμεύτηκε για άρση του βέτο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο περιθώριο της Συνόδου της Συμμαχίας στη Μαδρίτη, επιτεύχθηκε συμβιβασμός με την Άγκυρα, με τις τρεις χώρες να προχωρούν σε επίσημες ανακοινώσεις κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε τετραμερής συνάντηση, στην οποία μετείχαν ο ΓΓ. της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο και η Σουηδή πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Άντερσον.

Οι υπουργοί Εξωτερικών Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Σουηδίας Αν Λίντε και Φινλανδίας Πέκα Χααβίστο υπέγραψαν μνημόνιο σχετικά με τις υποψηφιότητες των σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ μετά τις συνομιλίες στην ισπανική πρωτεύουσα.

«Η πρόοδος αυτή επιτεύχθηκε αφού οι τρεις χώρες υπέγραψαν ένα κοινό μνημόνιο συνεργασίας με το οποίο δεσμεύονται να στηρίξουν η μία την άλλη απέναντι σε απειλές για την ασφάλειά τους», δήλωσε ο Σαούλι Νιινίστο.

«Η Ελλάδα, όπως έχει δηλώσει επανειλημμένα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στηρίζει τις υποψηφιότητες της Σουηδίας και της Φινλανδίας, καθώς θεωρεί ότι η ένταξή τους θα ενισχύσει τη Συμμαχία. "Όταν υπάρχει σύρραξη στην καρδιά της Ευρώπης, το τελευταίο που χρειάζεται η περιοχή είναι η ένταση σε άλλα σημεία της. Η Ελλάδα είναι υπέρ της ενίσχυσης της Συμμαχίας, και διαδραματίζει έναν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο και ως μέλος της ΕΕ με σειρά πρωτοβουλιών που ενισχύουν την σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο», ανέφεραν νωρίτερα κυβερνητικές πηγές.

Πλέον αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η αντίδραση της Ρωσίας και του Βλάντιμιρ Πούτιν, που διαπιστώνει για μια ακόμη φορά πως ο Ερντογάν πατά σε δύο βάρκες για να εξυπηρετεί τα συμφέροντά του.