ΚΟΣΜΟΣ

Σύνοδος ΝΑΤΟ: Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Μπάιντεν με Ερντογάν - Ο πόλεμος στην Ουκρανία στο επίκεντρο

Ερντογάν - Μπάιντεν
Η χειραψία Ερντογάν - Μπάιντεν πριν τη συνάντησή τους.
Turkish Presidency/ Murat Cetinmuhurdar/Handout/Anadolu Agency via Getty Images

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, η συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε διάρκεια μιας ώρας. Στα ζητήματα του πολέμου της Ουκρανίας επικεντρώθηκαν οι δυο ηγέτες.

Για περίπου μια ώρα και πίσω από κλειστές πόρτες συναντήθηκαν οι Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Τζο Μπάιντεν στο μέγαρο IFEMA στη Μαδρίτη, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε κατά την άφιξή του στη συνάντηση, ενώ κατά τη διάρκεια της συζήτησης των δυο ηγετών δεν υπήρξε παρουσία δημοσιογράφων. Η πλευρά του Αμερικανού προέδρου δεν έχει προχωρήσει σε κάποια τοποθέτηση για την ώρα, με τον Ερντογάν να αναφέρεται στη δική του τοποθέτηση στα θέματα που έχουν ανακύψει μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Πιστεύω ότι θα έχουμε την ευκαιρία να επιστρέψουμε στις χώρες μας στο έπακρο με το έργο μας που θα συνεχιστεί αύριο στη σύνοδο κορυφής. καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αναλάβει την ηγεσία σε αυτήν την επιχείρηση, τα βήματα που πρέπει να γίνουν προς την ενίσχυση του ΝΑΤΟ, ειδικά τη διαδικασία Ρωσίας-Ουκρανίας. Θα έχει ιδιαίτερη συμβολή», είπε μεταξύ άλλων ο Ερντογάν κατά την άφιξή του.

«Προσπαθούμε να επιλύσουμε τη διαδικασία με μια πολιτική ισορροπίας ως προς αυτό. Ελπίζουμε ότι θα έχουμε αποτελέσματα με αυτήν την ισορροπία Ας το επιτρέψουμε μέσω του διαδρόμου», πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος αναφορικά με τα θέματα των εξαγωγών των σιτηρών και της ενέργειας, που έχουν επηρεαστεί περισσότερο από κάθε άλλο τομέα μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία.

Στη συνάντηση, σύμφωνα με το Anadolu, συμμετείχαν επίσης ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο Διευθυντής Επικοινωνιών του Προέδρου Φαρετίν Αλτούν, ο Προεδρικός Εκπρόσωπος Ιμπραήμ Καλίν και ο επικεφαλής της MIT Χακάν Φιντά.