ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Εκδόθηκε απο τη Βραζιλία ο «βασιλιάς της κοκαΐνης» Ρόκο Μοραμπίτο

Ο «βασιλιάς της κοκαΐνης» του Μιλάνου εκδόθηκε στην Ιταλία
Ο «βασιλιάς της κοκαΐνης» του Μιλάνου εκδόθηκε στην Ιταλία
ΑΡ

Ένας από τους πλέον  καταζητούμενους άνδρες της Ιταλίας, ο αρχιμαφιόζος Ρόκο Μοραμπίτο, έφτασε στη Ρώμη μετά την έκδοσή του από τη Βραζιλία, όπου κρυβόταν.

Γνωστός ως ο «βασιλιάς της κοκαΐνης του Μιλάνου», ο Μοραμπίτο συνελήφθη τον περασμένο Μάιο σε κοινή επιχείρηση της βραζιλιάνικης και της ιταλικής αστυνομίας. Ο 55χρονος θα εκτίσει ποινή φυλάκισης 30 ετών για διακίνηση ναρκωτικών.

Το αφεντικό της μαφίας πέρασε δεκαετίες ως φυγάς, χρησιμοποιώντας μια ψεύτικη ταυτότητα στη Νότια Αμερική. Η αστυνομία τελικά τον εντόπισε πέρυσι στο João Pessoa, μια πόλη-λιμάνι στη βορειοανατολική Βραζιλία, όπου συνελήφθη μαζί με ένα ακόμη μέλος της μαφιόζικης ομάδας «Nτραγκέτα», τον Βιντσέντζο Πασκουίνο. Ο τελευταίος έχει καταδικαστεί σε 17 χρόνια φυλάκιση για διακίνηση ναρκωτικών.

Αεροφωτογραφία της βίλας του νονού της Ντραγκέτα

Η άφιξη του Ρόκο Μοραμπίτο στη Ρώμη τερματίζει ένα ανθρωποκυνηγητό πολλών δεκαετιών. Γεννημένος στην πόλη Άφρικο της Καλαβρίας και με οικογενειακούς δεσμούς με το αφεντικό της μαφίας Τζουζέπε Μοραμπίτο, ο Ρόκο έγινε στέλεχος στην «Ντραγκέτα» το εκτεταμένο εγκληματικό δίκτυο που ελέγχει μεγάλο μέρος της διακίνησης κοκαΐνης στην Ιταλία και πέρα ​​από αυτήν.

Διαβόητος έμπορος ναρκωτικών στο Μιλάνο, δημιούργησε βασικούς δρόμους λαθρεμπορίου κοκαΐνης από τη Νότια Αμερική στην πόλη της Ιταλίας. Ντυνόταν εξεζητημένα και συχνά μπορούσε να τον δει κανείς να ανακατεύεται με το τζετ σετ της πόλης, μέχρι τη στιγμή που τράβηξε την προσοχή της ιταλικής αστυνομίας, η οποία τον έθεσε υπό παρακολούθηση.

Καταγράφηκε να προσπαθεί να μεσολαβήσει σε συμφωνίες για να εισάγει περισσότερο από έναν τόνο κοκαΐνης από τη Νότια Αμερική, αλλά εξαφανίστηκε λίγο αργότερα. Η αστυνομία πιστεύει ότι διέφυγε στη Βραζιλία, όπου ζούσε με το ψευδώνυμο Francisco Capeletto.

Η βίλα όπου είχε καταφύγει στην Ουρουγουάη

Από εκεί, μετακόμισε στη γειτονική Ουρουγουάη, όπου έζησε σε μία πολυτελή βίλα στο θέρετρο της Punta del Este για τουλάχιστον 13 χρόνια. Ενώ νοίκιαζε ένα πανάκριβο σπίτι, γεμίζοντάς το με έργα τέχνης, οι γείτονες είπαν ότι οδηγούσε ένα λιτό αυτοκίνητο και μόλις έκανε ένα χλιδάτο πάρτι για τα γενέθλια της κόρης του, συνειδητοποίησαν τα πλούτη του.

Αλλά όταν ο Μοραμπίτο έβαλε την κόρη του στο σχολείο με το πραγματικό της όνομα, η αστυνομία τον έθεσε υπό παρακολούθηση. Τον Σεπτέμβριο του 2017, όταν ο Μοραμπίτο μετακόμισε σε ένα ξενοδοχείο στην πρωτεύουσα Μοντεβιδέο, μετά απο έναν καυγά με τη γυναίκα του, η αστυνομία έκανε έφοδο

Ανάμεσα στα υπάρχοντά του, βρήκαν ένα όπλο, 13 κινητά τηλέφωνα και 150 φωτογραφίες του Μοραμπίτο σε μέγεθος διαβατηρίου σε διάφορες μορφές.
Ωστόσο, το κυνηγητό του με τις Αρχές δεν είχε τελειώσει ακόμα. Το 2019, έχοντας περάσει δύο χρόνια στη φυλακή περιμένοντας την έκδοσή του στην Ιταλία, δραπέτευσε μαζί με άλλους τρεις κρατούμενους από μια τρύπα στην οροφή.

Στο πλαίσιο μιας πολυεθνικής αστυνομικής επιχείρησης υπό την ηγεσία της Ιντερπόλ με στόχο την καταπολέμηση της Ντραγκέτα, τελικά εντοπίστηκε σε ένα ξενοδοχείο στην πόλη João Pessoa το 2021. Το ομοσπονδιακό ανώτατο δικαστήριο της Βραζιλίας ενέκρινε την έκδοσή του στην Ιταλία την περασμένη εβδομάδα.