ΚΟΣΜΟΣ

Εντάσεις ΛΔ Κονγκό/Ρουάντας: Επιτεύχθηκε συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Λουάντα

Εντάσεις ΛΔ Κονγκό/Ρουάντας: Επιτεύχθηκε συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Λουάντα
AP Photo

Συνήφθη συμφωνία για να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός κατά τη διάρκεια συνόδου των προέδρων της Ρουάντας, του Πολ Καγκάμι, και αυτού της ΛΔ Κονγκό, του Φελίξ Τσισεκέντι, μετά τη ραγδαία κλιμάκωση των εντάσεων ανάμεσα στο Κιγκάλι και την Κινσάσα στο ανατολικό τμήμα της κονγκολέζικης επικράτειας, ανακοίνωσε ο Ζουάου Λουρέντσου, ο αρχηγός του κράτους της Ανγκόλας, ο οποίος ανέλαβε ρόλο μεσολαβητή.

«Έχω την ευχαρίστηση να ανακοινώσω ότι εξασφαλίσαμε θετικά αποτελέσματα (...) στον βαθμό που επιτύχαμε συμφωνία για να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός, μεταξύ άλλων μέτρων», δήλωσε ο πρόεδρος Λουρέντσου μετά το τέλος της συνόδου που διεξήχθη στην πρωτεύουσα της Ανγκόλας, τη Λουάντα.

Δεν έδωσε ωστόσο καμία άλλη λεπτομέρεια.

Νωρίτερα, η Κινσάσα ανακοίνωνε ότι οι ηγέτες των δύο χωρών των Μεγάλων Λιμών συμφώνησαν σε «διαδικασία αποκλιμάκωσης».

Καταρτίστηκε «οδικός χάρτης» που θεωρητικά θα οδηγήσει στην «εξομάλυνση των διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στην Κινσάσα και το Κιγκάλι» και προβλέπει «την άμεση διακοπή των εχθροπραξιών» καθώς και την «άμεση και χωρίς όρους απόσυρση του M23 από τις θέσεις του στη ΛΔ Κονγκό», διευκρίνισε η κονγκολέζικη προεδρία μέσω Twitter.

Το M23, ή «Κίνημα της 23ης Μαρτίου», είναι οργάνωση ανταρτών με κυρίαρχο στοιχείο μέλη της φυλής των Τούτσι, η επανεμφάνιση της οποίας στα τέλη της περασμένης χρονιάς στο ανατολικό τμήμα της ΛΔ Κονγκό προκάλεσε αναζωπύρωση των εντάσεων ανάμεσα στη χώρα αυτή και στη γειτονική Ρουάντα. Η Κινσάσα κατηγορεί το Κιγκάλι πως υποστηρίζει τους αντάρτες, κάτι που η κυβέρνηση της Ρουάντας αρνείται επίσημα.

Η κρατική τηλεόραση της Ρουάντας επιβεβαίωσε την «υιοθέτηση οδικού χάρτη για την αποκλιμάκωση των εχθροπραξιών». Κατά τις πληροφορίες που μετέδωσε, συμφωνήθηκε πως το ζήτημα της δράσης του M23 θα «αντιμετωπιστεί σε εθνικό επίπεδο στο πλαίσιο της διαδικασίας του Ναϊρόμπι», στην οποία συμμετέχουν ένοπλες οργανώσεις που δρουν στη ΛΔ Κονγκό. Η διαδικασία αυτή κινήθηκε με πρωτοβουλία του προέδρου Τσισεκέντι με τη διευκόλυνση της Κένυας για να επιτευχθεί ειρήνη.

Οι Πολ Καγκάμι και Φελίξ Τσισεκέντι συναντήθηκαν χθες στη Λουάντα, όπου τους φιλοξένησε ο Ζουάου Λουρέντσου, ο μεσολαβητής που ονόμασε η Αφρικανική Ένωση, με σκοπό «να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη ανάμεσα στις δύο γειτονικές χώρες», θύμισε η προεδρία της ΛΔ Κονγκό.

Ο «οδικός χάρτης» για τον οποίο έγινε λόγος μετά τη συνάντηση θα βασιστεί στην επανέναρξη των συνεδριάσεων «της μεικτής επιτροπής ΛΔ Κονγκό-Ρουάντας που είχε πάψει να συνεδριάζει εδώ και χρόνια», συνέχισε η κονγκολέζικη προεδρία.

Κατά την ίδια πηγή, η επιτροπή «θα κάνει την πρώτη της συνεδρίαση τη 12η Ιουλίου στη Λουάντα».

Πάντα κατά την Κινσάσα, ο οδικός χάρτης διευκρινίζει πως «οποιαδήποτε εκμετάλλευση φυσικών πόρων» –κρίσιμο ζήτημα στο ανατολικό τμήμα της ΛΔ Κονγκό, περιοχή με πολύ πλούσιο υπέδαφος– θα «πρέπει να γίνεται με αυστηρό σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας των κρατών».

Πηγή: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων