ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Σε εγρήγορση η κυβέρνηση για το φυσικό αέριο - Το πιο πιθανό σενάριο η πλήρης διακοπή του

Γαλλία: Σε εγρήγορση η κυβέρνηση για το φυσικό αέριο - Το πιο πιθανό σενάριο η πλήρης διακοπή του
Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ.
AP

Βέβαιος εμφανίστηκε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ ότι η Ρωσία θα κλείσει τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου - Κάλεσε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να μειώσουν την κατανάλωση

Η γαλλική κυβέρνηση προετοιμάζεται για πλήρη διακοπή των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου, το οποίο θεωρεί ως το πιο πιθανό σενάριο στον μελλοντικό σχεδιασμό της, δήλωσε την Κυριακή ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Reuters με περίπου το 17% των προμηθειών της Γαλλίας να προέρχεται από τη Ρωσία, η χώρα εξαρτάται λιγότερο από το ρωσικό φυσικό αέριο από ό,τι ορισμένοι από τους γείτονές της, αλλά η κυβέρνηση προετοιμάζει σχέδια έκτακτης ανάγκης.

Το δημοσίευμα του Reuters.

«Νομίζω ότι μια πλήρης διακοπή των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου είναι μια πραγματική πιθανότητα... και πρέπει να προετοιμαστούμε για αυτό το σενάριο», είπε στο περιθώριο επιχειρηματικού και οικονομικού συνεδρίου στη νότια Γαλλία ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ.

Και πρόσθεσε: «Θα ήταν εντελώς ανεύθυνο να αγνοήσουμε αυτό το σενάριο». Ο Λεμέρ είπε ακόμα ότι η πρώτη γραμμή άμυνας είναι τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας και μετά η κατασκευή μιας νέας υποδομής όπως ένα πλωτό εργοστάσιο που θα μπορεί να επαναεριοποιεί αποστολές υγρού φυσικού αερίου από το εξωτερικό.

Πιο δραστικά, η κυβέρνηση αναζητά επίσης εκείνες τις εταιρείες που θα μπορέσουν να μειώσουν την παραγωγή τους για να εξοικονομήσει ενέργεια εάν χρειαστεί, είπε ο Μπρουνό Λεμέρ.