ΚΟΣΜΟΣ

Dior vs Valentino: Πόλεμος στον κόσμο της υψηλής μόδας με φόντο τα Ισπανικά Σκαλιά της Ρώμης

Η πρόσφατη επίδειξη μόδας του οίκου Valentino στη Ρώμη
Η πρόσφατη επίδειξη μόδας του οίκου Valentino στη Ρώμη
ΑΡ

Ο γαλλικός οίκος Dior φέρεται να ζητά αποζημίωση ύψους 100.000 ευρώ από τον ιταλικό κολοσσό υψηλής ραπτικής Valentino. Το σόου που διοργάνωσε στα Ισπανικά Σκαλιά της Ρώμης ισχυρίζεται ο Dior «παρεμπόδισε» την πρόσβαση στο κατάστημά του.

Πόλεμος έχει ξεσπάσει στον κόσμο της υψηλής μόδας αφού ο γαλλικός οίκος Dior ζήτησε αποζημίωση από τον Ιταλό αντίπαλο οίκο Valentino για τον αποκλεισμό της πρόσβασης σε μπουτίκ του, όπως καταγγέλλει. Η επίδειξη μόδας που έκανε στα Ισπανικά Σκαλιά στη Ρώμη ο ιταλικός κολοσσός, εμπόδισε την είσοδο στο κατάστημα της Dior, όπως γράφει η ιστοσελίδα μόδας Women's Wear Daily.

O Valentino τοποθέτησε το κοινό του από συντάκτες μόδας, φωτογράφους και διασημότητες, ανάμεσά τους η Nαόμι Κάμπελ, η Κέιτ Χάντσον και η Αν Χάθαγουεϊ στην άκρη της μαρμάρινης σκάλα του 18ου αιώνα στην Piazza di Spagna. Το κατάστημα Dior στη Via Condotti έχει θέα στην πλατεία.

Σε μια επιστολή προς τον Valentino, ο διευθυντής λιανικής του Christian Dior Italia λέει ότι η πρόσβαση στο κατάστημα του Dior «παρεμποδίστηκε» και ότι οι πελάτες «δεν είχαν πρόσβαση και μπλόκαραν στα εμπόδια». Ως αποτέλεσμα, το κατάστημα «έμεινε άδειο και δεν μπορούσε να λειτουργήσει από τις πρώτες πρωινές ώρες» την Παρασκευή.

Ο Dior ισχυρίζεται ότι το πρόβλημα «ενισχύθηκε» από την εκδήλωση που είχε προγραμματιστεί την Παρασκευή, «μια μέρα που σίγουρα τα έσοδα είναι [σημαντικά]». Ο γαλλικός οίκος ζητά 100.000 ευρώ ως αποζημίωση για διαφυγόντα κέρδη. Σύμφωνα με την επιστολή, εάν ο Valentino δεν καταβάλει ολόκληρο το ποσό εντός 15 ημερών, η Dior «θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων της».

Ο Dior ισχυρίζεται ότι ο Valentino είχε γράψει στους τοπικούς λιανοπωλητές στις 27 Ιουνίου, δηλώνοντας «εγγυημένη κανονική κίνηση με τα πόδια στα καταστήματα». Ο Dior υποστηρίζει ότι αυτό «δεν αντικατοπτρίστηκε με κανέναν τρόπο».

Φωτιές άναψε το σόου του Βαλεντίνο στη ΡώμηΑ.Ρ

Σύμφωνα με το WWD, κανένας άλλος τοπικός λιανοπωλητής μόδας δεν έχει υποβάλει καταγγελία. Οι άμεσοι γείτονες του Dior στη Via Condotti περιλαμβάνουν τις μάρκες Gucci, Prada και Moncler. Ένας αυτόπτης μάρτυρας, ο οποίος ζήτησε την ανωνυμία του, είπε: «Σίγουρα, είχε κόσμο – πολύς κόσμος παρακολουθούσε το σόου από τους δρόμους και υπήρχαν φράγματα που εμπόδιζαν τον κόσμο να πλημμυρίσει την περιοχή όπου κάθονταν οι καλεσμένοι.»

«Δεν ξέρω γιατί ο Dior έκανε αυτό το αίτημα. Κάθε κατάστημα θα μπορούσε να έχει κάτι να πει για αυτό.» Ο Valentino δεν έχει απαντήσει δημόσια στο αίτημα του Dior .

«Αναρωτιέμαι αν υπάρχει κάποιο είδος ιστορίας ανταγωνισμού εκεί», είπε η ιστορικός μόδας Dr Kate Strasdin του Πανεπιστημίου Falmouth. Πριν γίνει δημιουργική διευθύντρια του Dior το 2016, η Maria Grazia Chiuri εργάστηκε δίπλα στον Pierpaolo Piccioli στο Valentino ως καλλιτεχνική διευθύντρια.

«Μετά τις πρώτες μεμονωμένες συλλογές τους το 2016, υπήρξαν εικασίες ότι τα σχέδιά τους μοιράζονταν κάποιο αισθητικό DNA», είπε ο Strasdin. «Δεν υπάρχει τεκμηριωμένο ιστορικό σύγκρουσης μεταξύ των δύο εμπορικών σημάτων, οπότε φαντάζομαι ότι αυτό πρέπει να είναι πιο πρόσφατης προέλευσης».