ΚΟΣΜΟΣ

Ορκωμοσία Πούτιν με δεκάδες συλλήψεις

Ορκωμοσία Πούτιν με δεκάδες συλλήψεις

Στην προεδρία της Ρωσίας επέστρεψε σήμερα ο Βλαντιμίρ Πούτιν για μια τρίτη θητεία, «καθοριστική για το μέλλον της χώρας», όπως σημείωσε ο ίδιος.

Ο Πούτιν διαδέχτηκε επισήμως τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ σε μια τελετή που οργανώθηκε στη μεγαλοπρεπή αίθουσα του Αγίου Γεωργίου στο Κρεμλίνο, ενώπιον 3.000 προσκεκλημένων, μεταξύ των οποίων ήταν ο Πατριάρχης της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Κύριλλος, ο μεγάλος ραββίνος Μπερλ Λαζάρ, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο τελευταίος ηγέτης της ΕΣΣΔ Μιχαήλ Γκορμπατσόφ και ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Λίγη ώρα αργότερα ο νέος πρόεδρος παρέλαβε τη βαλίτσα που περιέχει τους κωδικούς με τους οποίους μπορεί να δώσει εντολή για πυρηνική επίθεση και στη συνέχεια υπέγραψε μια σειρά από διατάγματα που αφορούσαν τον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεων και τις σχέσεις της Μόσχας με την Ουάσινγκτον.

Την ίδια στιγμή, η αστυνομία προχωρούσε στη σύλληψη περίπου 300 ατόμων που επιχείρησαν να διαδηλώσουν κατά της ανάληψης της προεδρίας από τον Πούτιν. Η αντιπολίτευση κατήγγειλε μάλιστα ότι οι αρχές έκαναν αυθαίρετες συλλήψεις, ακόμη και μέσα σε καφενεία.

Ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας είχαν αναπτυχθεί γύρω από το Κρεμλίνο και στο κέντρο της Μόσχας. Οι αστυνομικοί εμπόδισαν μάλιστα τους περαστικούς να παραμένουν στο πεζοδρόμιο της κεντρικής λεωφόρου Νικίτσκι, απ' όπου θα περνούσε η αυτοκινητοπομπή του Πούτιν με προορισμό το Κρεμλίνο. Στη λεωφόρο αυτή, όπου βρίσκεται η καφετέρια «Λε Ζ' αμί ντε Ζαν-Ζακ», οι αστυνομικοί κυνήγησαν τους πελάτες, ανατρέποντας καρέκλες και τραπέζια, όπως ανέφερε ένας σερβιτόρος. Στελέχη της αντιπολίτευσης, μεταξύ των οποίων και ο Νεμτσόφ, είχαν συγκεντρωθεί στην καφετέρια αυτή.