ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Ο Ερντογάν ζήτησε αντιαεροπορικά συστήματα από τον Μακρόν

Τουρκία: Ο Ερντογάν ζήτησε αντιαεροπορικά συστήματα από τον Μακρόν
Εμανουέλ Μακρόν και Ταγίπ Ερντογάν
Wolfgang Rattay/Pool photo via AP

Τουρκία: Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Εμανουέλ Μακρόν και του ζήτησε την προμήθεια αντιαεροπορικών συστημάτων.

«Λαβράκι» φαίνεται πως έβγαλε η τηλεφωνική επικοινωνία του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν. Σύμφωνα με όσα ανέφερε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ο Μανώλης Κωστίδης, ο Ερντογάν συνομίλησε με τον Μακρόν για το θέμα της Ουκρανίας και το ξεμπλοκάρισμα των σιτηρών αλλά και για πιθανή συνεργασία στον αμυντικό τομέα.

Οι πληροφορίες που μετέφερε από την Τουρκία ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, αναφέρουν ότι ο Ερντογάν ζήτησε από τον Μακρόν την προμήθεια αντιαεροπορικών συστημάτων SAMP-T, αλλά και την τεχνογνωσία του συστήματος που κατασκευάζεται από ιταλογαλλική κοινοπραξία.

Η Άγκυρα φαίνεται πως προσπαθεί να βρει έναν τρόπο, κατά τις πρώτες εκτιμήσεις, να απεμπλακεί από τους S-400 για να προσεγγίσει τις ΗΠΑ και να προωθηθεί το πρόγραμμα των F-16 το οποίο επιθυμεί διακαώς. Σε κάθε περίπτωση, δεν έγινε γνωστή η απάντηση του Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος κατά καιρούς έχει καυτηριάσει τη στάση της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα και γενικότερα στην Ανατολική Μεσόγειο.