ΚΟΣΜΟΣ

«Καμίνι» η Ευρώπη: Πάνω απο 1000 νεκροί στην Ιβηρική - Πιο ζεστό...από τη Σαχάρα το Λονδίνο

Καμίνι η Ευρώπη, με θερμοκρασίες ρεκόρ και καύσωνες
Καμίνι η Ευρώπη, με θερμοκρασίες ρεκόρ και καύσωνες
ΑΡ

Ιστορικός καύσωνας και καταστροφικές πυρκαγιές πλήττουν μεγάλο μέρος της Ευρώπης, με τις αρχές στη Βρετανία να εκδίδουν «κόκκινο συναγερμό» για την πιο ζεστή ημέρα όλων των εποχών. Φόβοι για περισσότερους θανάτους απο θερμοπληξία, εκτεταμένα μπλακ-άουτ και προβλήματα στην ύδρευση

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα ζήσει σήμερα όπως όλα δείχνουν την πιο ζεστή ημέρα στην ιστορία του, με τη θερμοκρασία να αγγίζει τους 43 βαθμούς Κελσίου, την ωρα που δρομολόγια και ραντεβού ακυρώνονται, σχολεία κλείνουν και οι αρχές προειδοποιούν οτι ακόμη και υγιείς άνθρωποι θα μπορούσαν να χάσουν τη ζωή τους απο θερμοπληξία.

Με το Ηνωμένο Βασίλειο να γίνεται πιο ζεστό από την έρημο Σαχάρα σήμερα, οι συγκοινωνιακές συνδέσεις στο Λονδίνο σταμάτησαν, οι ειδικοί προειδοποιούν οτι οι δρόμοι μπορεί να λιώσουν, ενώ οι εργοδότες κάλεσαν τους υπαλλήλους τους να εργαστούν από το σπίτι.

Η Μετεωρολογική Υπηρεσία (Met Office) εξέδωσε «κόκκινο συναγερμό» για ακραία ζέστη τη Δευτέρα και την Τρίτη σε μεγάλο μέρος της Αγγλίας, από το Λονδίνο και τα νοτιοανατολικά μέχρι το Γιορκ και το Μάντσεστερ. Η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ στη χώρα σημειωτεόν είναι 38,7 βαθμοί Κελσίου, στο Cambridge το 2019. Υψηλές θερμοκρασίες προβλέπονται επίσης σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο, με τις αρχές να εκδίδουν «πορτοκαλί προειδοποιήσεις» στην υπόλοιπη Αγγλία, σε όλη την Ουαλία και σε μέρη της Σκωτίας.

Το συνήθως παγωμένο και βροχερό Λονδίνο θα γίνει τις επόμενες ώρες ένα από τα πιο ζεστά μέρη στον κόσμο με τον υδράργυρο στη βρετανική πρωτεύουσα να εκτοξεύεται πάνω από τη Δυτική Σαχάρα και την Καραϊβική. Ο καύσωνας θα συνεχιστεί και την Τρίτη με τις νυχτερινές θερμοκρασίες να ειναι ιστορικά υψηλές, πριν αρχίσει μία σταδιακή πτώση από την Τετάρτη. Είναι η πρώτη φορά που το Met Office εκδίδει «κόκκινη προειδοποίηση» από τότε που εισήχθη το σύστημα πέρυσι.

Αυτό σημαίνει οτι αναμένονται «εκτεταμένες επιπτώσεις στους ανθρώπους και τις υποδομές με ουσιαστικές αλλαγές στις εργασιακές πρακτικές και τις καθημερινές συνήθειες» Οι υπεύθυνοι το δικτύου Network Rail κάλεσαν τους ανθρώπους να ταξιδεύουν μόνο «εάν είναι απολύτως απαραίτητο».

Το Ηνωμένο Βασίλειο βίωσε τη χειρότερη ζέστη στην ιστορία του το 1976 , ο Simon King του BBC Weather ωστόσο είπε ότι ο νέος καύσωνας θα ειναι πολύ πιο εκτεταμένος, με τις θερμοκρασίες να ειναι έως και 10 βαθμούς Κελσίου από τη σοβαρή ξηρασία που σημειώθηκε τότε. «Υπάρχει ανησυχία για πραγματικές επιπτώσεις στην υγεία γιατί πρόκειται για επικίνδυνα υψηλές θερμοκρασίες». Η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου εξέδωσε προειδοποίηση για «εθνική έκτακτη ανάγκη».

Άφαντος ο Τζόνσον, ετοιμάζει πάρτι αποχαιρετισμού

Μετά από μια έκτακτη συνάντηση της ομάδας Cobra το Σάββατο, ο νέος υπουργός Υγείας Στιβ Μπάρκλει είπε ότι η χωρητικότητα των ασθενοφόρων θα αυξηθεί, μαζί με περισσότερους χειριστές κλήσεων. Η Υπηρεσία Ασθενοφόρων του Λονδίνου είπε ότι είχε 7.000 κλήσεις την ημέρα με την άνοδο της θερμοκρασίας και αναμενόταν έως και 8.000 τη Δευτέρα και την Τρίτη.

Ο υπό αναχώρηση πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δέχθηκε για μία ακόμη φορά επικρίσεις, καθως δεν έδωσε το παρών στη συνάντηση της Cobra για τον καύσωνα και αντ' αυτού πέρασε το Σαββατοκύριακο στο Chequers δυτικά του Λονδίνου, ετοιμάζοντας το αποχαιρετιστήριο πάρτι του.

Οι Εργατικοί κατηγόρησαν τον Τζόνσον και τους υπουργούς του ότι «κάνουν διακοπές» κατά τη διάρκεια της πρώτης κόκκινης προειδοποίησης για ακραία ζέστη στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση πρέπει να κάνει πολλά πράγματα: το πρώτο είναι να εμφανιστεί στη δουλειά» ανακοίνωσαν

Οι εταιρείες ύδρευσης στη νότια και ανατολική Αγγλία έχουν προειδοποιήσει ότι η αυξημένη ζήτηση θα οδηγήσει σε χαμηλή πίεση - ακόμη και σε διακοπή της παροχής - για ορισμένα νοικοκυριά. Οι ειδικοί προέτρεψαν τους ανθρώπους να πίνουν νερό, να κρατούν τις κουρτίνες τους κλειστές όπου είναι δυνατόν και να ελέγχουν φίλους και συγγενείς.

Ο ζωολογικός κήπος του Τσέστερ είπε ότι θα παραμείνει κλειστός κατά τη διάρκεια του καύσωνα για να κρατήσει ασφαλή τα ζώα, τους επισκέπτες, το προσωπικό και τα φυτά του, ενώ τα γουρούνια καλύπτονται με αντηλιακό ως προληπτικό μέτρο στη μεγαλύτερη γεωργική έκθεση του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ουαλία.

Η άνοδος της θερμοκρασίας έχει επίσης καταστροφικές επιπτώσεις σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης και της Βόρειας Αφρικής, με τις πυρκαγιές να μαίνεται από την Ελλάδα μέχρι το Μαρόκο και χιλιάδες να απομακρύνονται από τις φλόγες στη Γαλλία και την Ισπανία. Περισσότεροι από 1.000 θάνατοι έχουν αποδοθεί στη ζέστη στην Πορτογαλία και την Ισπανία τις τελευταίες ημέρες.

Κλιματική αλλαγή

Οι καύσωνες έχουν γίνει πιο συχνοί, πιο έντονοι και διαρκούν περισσότερο λόγω της αλλαγής του κλίματος που προκαλείται από τον άνθρωπο - εννέα από τις θερμότερες μέρες που έχουν καταγραφεί στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν καταγραφεί μετά το 1990. Ο κόσμος έχει ήδη θερμανθεί κατά περίπου 1,1 βαθμό Κελσίου από τότε που ξεκίνησε η βιομηχανική εποχή και οι θερμοκρασίες θα συνεχίσουν να αυξάνονται εκτός εάν οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο κάνουν απότομες περικοπές στις εκπομπές.

Ζούμε στην πιο καυτή περίοδο εδώ και 125.000 χρόνια, σύμφωνα με το επιστημονικό όργανο του ΟΗΕ για το κλίμα, τη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC). Γι'αυτό ευθύνονται οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου που προκαλούνται από την καύση ορυκτών καυσίμων όπως ο άνθρακας και το φυσικό αέριο. Οι συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στην ατμόσφαιρα βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και δύο εκατομμύρια χρόνια και συνεχίζουν να αυξάνονται, σύμφωνα με την IPCC.

Εάν όλες οι υποσχέσεις που έδωσαν οι κυβερνήσεις στη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα COP26 στη Γλασκώβη πέρυσι υλοποιηθούν, τότε εξετάζουμε την αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2,4 βαθμούς Κελσίου μέχρι το τέλος του αιώνα. Χωρίς μεγάλες περικοπές μέχρι το 2030, θα μπορούσαμε να δούμε τις θερμοκρασίες να ανεβαίνουν ακόμη υψηλότερα. Ίσως μέχρι και 4 βαθμούς Κελσίου μέχρι το τέλος του αιώνα, προβλέπουν οι επιστήμονες, γεγονός που θα οδηγήσει σε ακόμη πιο συχνούς και έντονους καύσωνες.