ΚΟΣΜΟΣ

Φονικό «κοκτέιλ» στην Ευρώπη: Καύσωνας και πυρκαγιές σαρώνουν τη «γηραιά ήπειρο»

Κόλαση φωτιάς στη Γαλλία
Κόλαση φωτιάς στη Γαλλία
ΑΡ

Πρωτοφανής καύσωνας και καταστροφικές πυρκαγιές σαρώνουν περιοχές της δυτικής Ευρώπης, ενώ ανεβαίνει ο απολογισμός των νεκρών απο τηθερμοπληξία και τη μάχη με τις φλόγες

Ο ακραίος καύσωνας που έπληξε μεγάλο μέρος της δυτικής Ευρώπης μετακινείται βόρεια και ανατολικά, με τη Γερμανία, την Ολλανδία και το Βέλγιο να ετοιμάζονται με τη σειρά τους για θερμοκρασίες-ρεκόρ.

Στη Γαλλία πόλεις έχουν καταγράψει τις υψηλότερες θερμοκρασίες στην ιστορία τους, καθώς σχεδόν 2.000 πυροσβέστες συνέχισαν να μάχονται με τεράστιες φλόγες στα νοτιοδυτικά. Η Νάντη, κοντά στην ακτή του Ατλαντικού, κατέγραψε 42 βαθμούς Κελσίου τη Δευτέρα, ξεπερνώντας το προηγούμενο υψηλό των 40,3 Κελσίου που είχε σημειωθεί το 1949, ενώ η Μπρεστ, στη Βρετάνη, έφτασε τους 39,9 βαθμούς Κελσίου, τέσσερις και πλέον βαθμούς υψηλότερα από το ρεκόρ των 35,1 Κελσίου, του 2002.

Τα ρεκόρ αναμένεται να «σπάσουν» ξανά σήμερα Τρίτη (19/7), είπαν οι μετεωρολόγοι, καθώς η μάζα του θερμού αέρα, η δεύτερη που κατακλύζει μεγάλα τμήματα της γηραιάς ηπείρου τις τελευταίες εβδομάδες, μετακινήθηκε βόρεια και ανατολικά προς την ανατολική Γαλλία, το Βέλγιο, την Ολλανδία και τη Γερμανία. Η Βρετανία αναμένεται επίσης να καταγράψει την υψηλότερη θερμοκρασία όλων των εποχών.

Η ολλανδική μετεωρολογική υπηρεσία KNMI ανακοίνωσε ότι οι θερμοκρασίες μπορεί να ξεπεράσουν τους 38 βαθμούς Κελσίου την Τρίτη, εκδίδοντας πορτοκαλί συναγερμό στο κέντρο και το νότο της χώρας, ενώ αξιωματούχοι στο Βέλγιο προειδοποίησαν για θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών Κελσίου.

Καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι ισχύουν προειδοποιήσεις ξηρασίας στο 46% της επικράτειας της ΕΕ με το 11% σε επίπεδο συναγερμού, οι πυρκαγιές στη Γαλλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία συνέχισαν να καταστρέφουν ξηρά δάση και θαμνώδεις εκτάσεις.

Οι χειρότερες πυρκαγιές σημειώθηκαν στη νοτιοδυτική Γαλλία στο διαμέρισμα Ζιρόντ κοντά στο Μπορντό, όπου οι πυροσβέστες προσπαθούσαν να περιορίσουν φλόγες δύο εβδομάδων. Αξιωματούχοι δήλωσαν την Τρίτη ότι η νύχτα ήταν «εξαιρετικά δύσκολη», με έναν μεταβλητό, θυελλώδη άνεμο να παρεμποδίζει τις προσπάθειες κατάσβεσης. Συνολικά 46.000 στρέμματα κυρίως πευκοδάσους έχουν καεί και 37.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από την περιοχή.

Πέντε κάμπινγκ από τα οποία εκκενώθηκαν 6.000 παραθεριστές την περασμένη εβδομάδα κοντά στον Dune du Pilat, τον ψηλότερο αμμόλοφο της Ευρώπης και μια σημαντική τουριστική τοποθεσία, καταστράφηκαν σχεδόν ολοσχερώς, δήλωσε ένας αξιωματούχος της τοπικής κυβέρνησης.

Αστυνομικός ξεδιψάει Βρετανό στρατιώτηΑ.Ρ

Μια περιοχή μήκους 9 και πλάτους 8 χιλιομέτρων εξακολουθούσε να φλέγεται κοντά στον αμμόλοφο είπε ο επικεφαλής της τοπικής πυροσβεστικής υπηρεσίας. «Σκάνε κορμοί πεύκων 40 ετών». Αλλού στη Γαλλία, μια πυρκαγιά που ξεκίνησε την περασμένη Πέμπτη κοντά στην Αβινιόν στα νοτιοανατολικά αναζωπυρώθηκε τη Δευτέρα, ανέφεραν πυροσβέστες, ενώ μια ξεχωριστή φωτιά ξέσπασε στη Βρετάνη.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι στη Γαλλία, αλλά στην Ισπανία, μια πυρκαγιά που έκαιγε στη βορειοδυτική επαρχία Θαμόρα στοίχισε τη ζωή σε έναν 69χρονο βοσκό μετά τον θάνατο ενός πυροσβέστη στην ίδια περιοχή την Κυριακή.

Αργότερα τη Δευτέρα, ένας υπάλληλος γραφείου στα 50 του αναφέρθηκε ότι πέθανε από θερμοπληξία στη Μαδρίτη. Το Ινστιτούτο Υγείας Carlos III της χώρας έχει αναφέρει περισσότερους από 510 θανάτους που σχετίζονται με τη ζέστη.

Κοντά στη βόρεια πόλη Tάμπαρα, μια πυρκαγιά «κατάπιε» έναν εκσκαφέα και ανάγκασε τον οδηγό του που προσπαθούσε να οριοθετήσει τις φλόγες να τρέξει για να σώσει τη ζωή του καθώς οι φλόγες έκαιγαν τα ρούχα του. Μεταφέρθηκε με ελικόπτερο στο νοσοκομείο. Οι ισπανικές αρχές ανέφεραν περίπου 20 πυρκαγιές που εξακολουθούν να μαίνονται από το νότο μέχρι τη Γαλικία στα βορειοδυτικά, με τις φλόγες να έχουν καταστρέψει χιλιάδες στρέμματα γης, ενώ στην Πορτογαλία, 1.000 πυροσβέστες μάχονταν με 10 πυρκαγιές στο βορρά.

Ο αριθμός των νεκρών από τις πυρκαγιές στην Πορτογαλία διπλασιάστηκε σε τέσσερις τη Δευτέρα, αφού ένα αυτοκίνητο βγήκε από το δρόμο ενώ προσπαθούσε να διαφύγει από μια πυρκαγιά κοντά στη Βίλα Ρεάλ στο βορρά, δήλωσαν αξιωματούχοι. Εξήντα άνθρωποι έχουν επίσης τραυματιστεί σε περισσότερες από μια εβδομάδα πυρκαγιών σε ολόκληρη τη χώρα. «Βρήκαμε το αυτοκίνητο και αυτά τα δύο άτομα, ηλικίας περίπου 70 ετών, ολοσχερώς καμένα», είπε ο δήμαρχος της Murça, Mário Artur Lopez. Ο μισός δήμος πήρε φωτιά, είπε.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι θερμοκρασίες έφτασαν τους 38 βαθμούς στη νότια Αγγλία τη Δευτέρα και προβλέπεται να φτάσουν τους 40 βαθμούς Κελσίου την Τρίτη, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία. Οι σιδηροδρομικές εταιρείες ακύρωσαν τα δρομολόγια και ορισμένα σχολεία έκλεισαν.

Οι μετεωρολόγοι στο Ηνωμένο Βασίλειο λένε εδώ και μέρες ότι το εθνικό ρεκόρ των 38,7 βαθμών Κελσίου, που καταγράφηκε το 2019, θα καταρριφθεί σήμερα Τρίτη. Η νύχτα της Δευτέρας προς την Τρίτη ήταν η θερμότερη όλων των εποχών στη χώρα, με τις θερμοκρασίες να παραμένουν πάνω από 25 βαθμούς Κελσίου στα περισσότερα μέρη.