ΚΟΣΜΟΣ

Ντράγκι: «Πάω στον πρόεδρο να κοινοποιήσω την απόφασή μου» - Προς πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο

Ο Μάριο Ντράγκι
Ο Μάριο Ντράγκι
ΑΡ

«Πάω στο Κυρηνάλιο, να κοινοποιήσω τις αποφάσεις μου» είπε ο Ντράγκι στους βουλευτές μετά απο μία πολύ συντομη ομιλία, με την Ιταλία να πηγαίνει όπως όλα δείχνουν σε πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο.

Ο Μάριο Ντράγκι μίλησε σήμερα το πρωί ενώπιον των βουλευτών μετά από μία δραματική ημέρα στο Palazzo Madama, την έδρα της ιταλικής Γερουσίας και τους ενημέρωσε οτι ετοιμάζεται να υποβάλλει την παραίτησή του στον πρόεδρο Σέρζιο Ματαρέλα.

«Υπό το φως της χθεσινής ψήφου της γερουσίας ζητώ να διακοπεί προσωρινά η συνεδρίαση, διότι μεταβαίνω στον πρόεδρο της δημοκρατίας, για να του ανακοινώσω τις αποφάσεις μου». Ο Ντράγκι αναμένεται να παραιτηθεί οριστικά από πρωθυπουργός. «Ευχαριστώ, και η καρδιά των κεντρικών τραπεζιτών κάποιες φορές χρησιμοποιείται», είπε τέλος ο Ντράγκι συγκινημένος από τα χειροκροτήματα.

Η κυβέρνηση Ντράγκι μετά απο 18 μήνες, είναι μια κυβέρνηση στο τέλος της θητείας της, αυτό είναι προφανές και ούτε ο Ντράγκι ούτε ο Ματαρέλα μπορούν να το αρνηθούν, γράφει η ιταλική εφημερίδα La Repubblica. Οι 3 ηγέτες της ιταλικής δεξιάς Kόντε, Σαλβίνι και Μπερλουσκόνι ουσιαστικά έριξαν την κυβέρνησή του και ποντάρουν πλέον σε πρόωρες εκλογές.

Ο πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είπε στη Γερουσία την Τετάρτη ότι η επιβίωση της κυβέρνησής του εξαρτάται από την «ανοικοδόμηση του συμφώνου εμπιστοσύνης» και του πνεύματος συνεργασίας των πρώτων μηνών και ζήτησε ψηφοφορία σε αυτή τη βάση.

Την περασμένη εβδομάδα υπέβαλε την παραίτησή του, όταν το Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S), βασικό συστατικό του ευρύτερου συνασπισμού του, απέρριψε την ψηφοφορία για ένα πακέτο ενίσχυσης των πολιτών για το υψηλό κόστος ζωής, ύψους 26 δισ. ευρώ. Η παραίτησή του απορρίφθηκε από τον πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα, ο οποίος του ζήτησε να μιλήσει στο κοινοβούλιο σε μια προσπάθεια να αποτρέψει την κατάρρευση της τρίτης κυβέρνησης της Ιταλίας μέσα σε τρία χρόνια.

Αντίθετα, η κίνηση διεύρυνε τις ρήξεις μεταξύ των αντιμαχόμενων κομμάτων, με την ακροδεξιά "Λέγκα" του Ματέο Σαλβίνι και τη "Φόρτσα Ιτάλια" του Σίλβιο Μπερλουσκόνι να απαιτούν μια νέα κυβέρνηση Ντράγκι χωρίς τους "Πεντάστερους"

Πιθανότητα πρόωρων εκλογών τον Οκτώβριο

Οι πολιτικές δυνάμεις ήδη σκέφτονται τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, πιθανότατα στις 2 ή στις Οκτωβρίου. Ο Ντράγκι κέρδισε χθες την ψηφοφορία στην Άνω Βουλή με 95 ψήφους έναντι 38, αλλά τρεις απο τους κυβερνητικούς εταίρους, το Κινημα των Πέντε Αστέρων, η Φόρτσα Ιτάλια και η Λέγκα αρνήθηκαν να συμμετάσχουν, αφήνοντας την κυβέρνησή του μετέωρη.

Το μποϊκοτάζ υπονομεύει την Ιταλία μετά από μήνες σχετικής σταθερότητας, κατά τη διάρκεια των οποίων ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης Ντράγκι ακολούθησε κοινή γραμμή με τους Ευρωπαίους εταίρους απέναντι στη Ρωσία και ενίσχυσε τη θέση της χώρας στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Αν χθες λέγαμε ότι τα πράγματα ήταν πιο ξεκάθαρα το βράδυ, κάναμε λάθος: η κρίση συνεχίζεται ακόμα και πλέουμε ακυβέρνητοι, έγραφε ο ιταλικός Τύπος.

Ο Ντράγκι παραιτείται παρά την έντονη δημόσια υποστήριξη να παραμείνει στη θέση. Περισσότεροι από 1.500 δημάρχοιαπό όλο το πολιτικό φάσμα και διάφορα εργατικά συνδικάτα απηύθυναν εκκλήσεις να παραμείνει στην εξουσία για το καλό της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας στην ευρωζώνη.

Ο Ντράγκι είχε καλέσει σε ενότητα ώστε η κυβέρνηση να μπορέσει να αντιμετωπίσει βασικές προκλήσεις, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση, η κοινωνική ανισότητα και η θέσπιση μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται για τη λήψη της επόμενης δόσης των 200 δισ. ευρώ που πρόκειται να λάβει η Ιταλία από το ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ μετά την πανδημία. Επίσης επέπληξε τους εταίρους του στο συνασπισμό για τις εσωτερικές διαμάχες τους τελευταίους μήνες.

Αν ο Ντράγκι επιβεβαιώσει την παραίτησή του, τότε ο Ματαρέλα θα μπορούσε να του ζητήσει να παραμείνει ως προσωρινός πρωθυπουργός. Ωστόσο, οι αναλυτές λένε ότι το πιθανότεροι είναι να διαλύσει το κοινοβούλιο και να προκηρύξει εκλογές.

Οι δημοσκοπήσεις δειχνουν οτι σε περίπτωση πρόωρων εκλογών, ένας συνασπισμός υπό την ηγεσία των ακροδεξιών "Αδερφών της Ιταλίας", μαζί με τη Λίγκα και τη Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι θα μπορούσε εύκολα να εξασφαλίσει την πλειοψηφία.