ΚΟΣΜΟΣ

Τούρκος ιστορικός: «Η Αγία Σοφία καταστρέφεται – Πρέπει να κλείσει άμεσα»

Τούρκος ιστορικός: «Η Αγία Σοφία καταστρέφεται – Πρέπει να κλείσει άμεσα»

«Η Αγία Σοφία πρέπει να κλείσει για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα για αποκατάσταση» γράφει ο δρ Ορτάιλι σε άρθρο του στην Hurriyet.

Ο Τούρκος καθηγητής Ιστορίας Ιλμπέρ Ορτάιλι χαρακτήρισε «καταστροφή» την ετήσια επίσκεψη 3 εκατομμυρίων ανθρώπων στην Αγία Σοφία, μετά τη μετατροπή της σε τζαμί.

«Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Αγία Σοφία πρέπει να εξεταστεί σοβαρά, να προβληθεί και να συζητηθεί με μακροσκελείς αναφορές. Είναι καταστροφή που 3 εκατομμύρια επισκέπτες μπαίνουν στην Αγία Σοφία κάθε χρόνο. Σε όλα αυτά τα μνημεία σε όλον τον κόσμο εφαρμόζεται ένα σύστημα με προγραμματισμένες επισκέψεις. Στη Φλωρεντία για παράδειγμα ή στον καθεδρικό ναό που ονομάζεται Duomo στο Μιλάνο και στα κτήρια του 6ου αιώνα στη Ρώμη» τονίζει ο τούρκος καθηγητής, ο οποίος διετέλεσε για μεγάλο διάστημα διευθυντής στο μουσείο Topcapi.

Σύμφωνα με τον ίδιο «η Αγία Σοφία πρέπει να κλείσει για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα για αποκατάσταση. Για τον καθαρισμό όλου του κτηρίου. Πρέπει να καθοριστούν σωστά τα κανάλια για τη ροή της υγρασίας και νερού, να ενισχυθεί το δάπεδο και να αναστηλωθούν τα στηρίγματα που γίνονται για την αποφυγή της κατάρρευσης που προκαλεί ο χρόνος».

Την ίδια στιγμή, σε άρθρο της η Daily Sabah επισημαίνει πως η Αγία Σοφία υποδέχθηκε πάνω από 6,5 εκατομμύρια επισκέπτες κατά το δεύτερο έτος της επαναλειτουργίας του ως τζαμί, επικαλούμενο τον αναπληρωτή μουφτή της Κωνσταντινούπολης, Ahmet Aktürkoğlu.

Μιλώντας στο πρακτορείο Anadolu (AA) για την επέτειο επαναλειτουργίας της, ο Aktürkoğlu δήλωσε ότι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί μετά την κατάκτηση ήταν ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα στην ιστορία του Ισλάμ.