ΚΟΣΜΟΣ

Καζάνι που βράζει το Κόσοβο: Δεν αποσύρει τα οδοφράγματα η Σερβία - Προειδοποιεί η Πρίστινα

Καζάνι που βράζει το Κόσοβο: Δεν αποσύρει τα οδοφράγματα η Σερβία - Προειδοποιεί η Πρίστινα

Ανταλλαγή «πυρών» από Βελιγράδι και Πρίστινα με τη συμφωνία να κρέμεται σε μια κλωστή

Τεταμένο παραμένει το κλίμα στο Κόσοβο παρά την «ανακωχή» που ανακοίνωσε η κυβέρνηση του κρατιδίου. Χαρακτηριστικό είναι πως φορτηγά γεμάτα χαλίκι εν είδει οδοφραγμάτων παραμένουν στη θέση τους κλείνοντας τον τρόμο προς τα δύο συνοριακά φυλάκια.

Η απομάκρυνσή τους είναι μέρος της συμφωνίας που αποδέχθηκε η Πρίστινα για να αναστείλει την απόφασή της να αντικαταστήσει τις σέρβικες ταυτότητες αλλά και τις πινακίδες οχημάτων.

Ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας Xhelal Svecla, κάνει λόγο για «παράνομες σερβικές δομές» ενώ επιβεβαίωσε τη Δευτέρα ότι η αναβολή της απόφασης θα εφαρμοστεί μόνο αφού αφαιρεθούν τα οδοφράγματα.

«Αυτή η απόφαση θα συνεχίσει να εφαρμόζεται μέχρι να αφαιρεθούν όλα τα οδοφράγματα και να αποκατασταθεί η ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών και των αγαθών. Τη στιγμή που θα αφαιρεθούν τα οδοφράγματα και τα εμπόδια, αυτή η απόφαση θα ανασταλεί μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου», έγραψε ο Svecla στο Facebook.

Το πρακτορείο ειδήσεων Kossev, που εδρεύει στη σερβική Βόρεια Μιτρόβιτσα, ανέφερε τη Δευτέρα ότι αρτοποιεία και παντοπωλεία στη διαιρεμένη πόλη έχουν ανοίξει, αλλά τα καφέ παραμένουν κλειστά.

Η κυβέρνηση του Κοσόβου αποφάσισε τον Ιούνιο ότι κάθε πολίτης που θα διασχίζει τα σύνορα με ταυτότητες που εκδόθηκαν από τις σερβικές αρχές θα λαμβάνει προσωρινά έντυπα δήλωσης ισχύος 90 ημερών.

Η απόφαση ανταποδίδει τη μη αναγνώριση από τις σερβικές αρχές ταυτοτήτων που εκδόθηκαν από το Κοσσυφοπέδιο, εισάγοντας το ίδιο μέτρο που εφαρμόζει η Σερβία έναντι των πολιτών του Κοσσυφοπεδίου.

Ωστόσο, ο Petar Petkovic, ο επικεφαλής του γραφείου της σερβικής κυβέρνησης για το Κοσσυφοπέδιο, δήλωσε στο σερβικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό RTS ότι «ο στόχος [της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου] ήταν να εισβάλει στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου… και να αντιμετωπίσει τους Σέρβους που υπερασπίζονται την ελευθερία τους και το δικαίωμά τους να επιβιώσουν στο Κόσοβο».

Πρόσθεσε ότι «η νύχτα στο Βορρά ήταν ειρηνική, αλλά σε μια ατμόσφαιρα έντασης».
Η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου ανακοίνωσε ότι σε ορισμένες τοποθεσίες στο βορρά, ακούστηκαν πυροβολισμοί «προς την κατεύθυνση των αστυνομικών μονάδων» την Κυριακή. Ο αστυνομικός διευθυντής Samedin Mehmeti είπε στο BIRN ότι «δεν υπάρχουν τραυματίες».

Αλλά η αστυνομία ανακοίνωσε επίσης ότι αρκετοί Αλβανοί πολίτες του Κόσοβο ανέφεραν ότι «στάθηκαν και κακομεταχειρίστηκαν... προκαλώντας τραυματισμούς και υλικές ζημιές στα οχήματά τους από άτομα που θεωρούνται ύποπτα ότι ήταν μέρος της οργάνωσης αποκλεισμού δρόμων».

Κόσοβο και Σέρβοι πολιτικοί αντάλλαξαν κατηγορίες για την κατάσταση την Κυριακή.

«Η ατμόσφαιρα έχει φτάσει σε κρίσιμο σημείο και οι Σέρβοι δεν θα υποστούν άλλη σκληρότητα», δήλωσε την Κυριακή ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, υποστηρίζοντας ότι είχε συνομιλήσει με Σέρβους ηγέτες του Κοσσυφοπεδίου.
«Σχεδόν γονάτισα μπροστά τους και τους παρακάλεσα. Στο τέλος πήρα μια υπόσχεση. Η κατάσταση είναι πολύ πιο περίπλοκη… Θα προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε την ειρήνη με κάθε κόστος, ζητώ από τους Αλβανούς να συνέλθουν και οι Σέρβοι να μην πέφτουν θύματα προκλήσεων», είπε.

«Δεν θα υπάρξει παράδοση και η Σερβία θα κερδίσει, αν τολμήσουν να αρχίσουν να διώκουν Σέρβους, να σκοτώνουν Σέρβους, η Σερβία θα κερδίσει», είπε ο Βούτσιτς.

Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Αλμπίν Κούρτι υπερασπίστηκε τα σχεδιαζόμενα μέτρα αμοιβαιότητας. Υποστήριξε ότι η κίνηση του Κοσσυφοπεδίου ήρθε 11 χρόνια αφότου η Σερβία έκανε το ίδιο στους πολίτες του Κοσσυφοπεδίου όταν εισήλθαν στο σερβικό έδαφος.

«Δεν υπάρχει χώρος για εντάσεις, δεν υπάρχουν δυνατότητες για αστάθεια γιατί κάνουμε κάτι θεμιτό και νόμιμο. Όσοι μιλούν για βία, μπλοκαρίσματα, αστάθεια και εντάσεις μιλούν για τον εαυτό τους, όχι για εμάς», υποστήριξε.

Η ειρηνευτική αποστολή του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο, KFOR, δήλωσε το βράδυ της Κυριακής ότι «είναι έτοιμη να επέμβει εάν τεθεί σε κίνδυνο η σταθερότητα στο Βόρειο Κοσσυφοπέδιο».

Η κυβέρνηση του Κοσόβου αποφάσισε τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας να αναβάλει για έναν μήνα την εφαρμογή νέων κανόνων στα σύνορα με τη Σερβία. Η αναβολή ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση έπειτα από συνάντηση με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στο Κόσοβο, τον Τζέφρι Χόνεβιερ.

Οι νέοι κανόνες, που επρόκειτο να τεθούν σε εφαρμογή σήμερα, προέβλεπαν ότι όποιος εισέρχεται στο Κόσοβο με σερβικό δελτίο ταυτότητας όφειλε να προμηθεύεται προσωρινό έγγραφο με το οποίο θα του δίνεται άδεια παραμονής για 90 ημέρες.

Η Πρίστινα εξάλλου έδωσε προθεσμία δύο μήνες στους Σέρβους του Κοσόβου να αντικαταστήσουν τις σερβικές πινακίδες κυκλοφορίας στα αυτοκίνητά τους με πινακίδες του Κοσόβου.