ΚΟΣΜΟΣ

Τζο Μπάιντεν: Από την «τραγική στιγμή» στη μεγάλη νίκη

Τζο Μπάιντεν: Από την «τραγική στιγμή» στη μεγάλη νίκη
Κάθε λόγο για να είναι χαρούμενος έχει ο Τζο Μπάιντεν μετά το χτύπημα κατά της Αλ Κάιντα

Οι επικοινωνιολόγοι του Αμερικανού προέδρου έχουν στη διάθεσή τους ένα σημαντικό όπλο για να ενισχύσουν τη δημοφιλία του ενοίκοι του Λευκού Οίκου. 

Λίγες μέρες πριν την απομάκρυνση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν, ο Τζο Μπάιντεν κλήθηκε να διαχειριστεί μια «τραγική στιγμή» όπως ο ίδιος την είχε αποκαλέσει. Επιχείρηση των δυνάμεων των ΗΠΑ είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 10 αμάχων: μεταξύ των οποίων 7 παιδιά και ενός εθελοντή.

Σχεδόν έναν χρόνο μετά, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε κάθε λόγο να κάνει διάγγελμα για να ανακοινώσει τον θάνατο του επικεφαλής της Αλ Κάιντα. Η συγκυρία είναι ιδανική: η δημοφιλία του Τζο Μπάιντεν είναι ιδιαιτέρως χαμηλή.

Μετά την τελευταία εξέλιξη, ο άνθρωπος που ως αντιπρόεδρος το 2011, εμφανίστηκε στη διάσημη φωτογραφία του Situation Room κατά τη διάρκεια της επιχείρησης για τη δολοφονία του Οσάμα Μπιν Λάντεν, σήμερα είναι ο πρόεδρος που ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της επιχείρησης.

Δεν είναι μόνο τα όσα σε πρώτη ανάγνωση – επικοινωνιακή κυρίως – κερδίζει αλλά κυρίως τα όσα μένουν να απαντηθούν. Έχουν καταφέρει οι ΗΠΑ να παρεισφρήσουν στα ανώτατα κλιμάκια των Ταλιμπάν; Μόνο έτσι θα μπορούσαν να εντοπίσουν τον Ζαουαχίρι υποστηρίζουν πηγές.

Αυτό από μόνο του μπορεί να αποτελέσει δικαίωση για τον Τζο Μπάιντεν που επικρίθηκε σκληρά για την απόφασή του να εγκαταλείψει το Αφγανιστάν.