ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Συγκλονίζει η οικογένεια του Άρτσι - «Κανένας γονιός να μην περάσει αυτό που περάσαμε»

Η υπόθεση του Άρτσι συγκλονίζει τη Βρετανία
Η υπόθεση του Άρτσι συγκλονίζει τη Βρετανία
ΑΡ

Η Βρετανία θρηνεί τον θάνατο του 12χρονου Άρτσι Μπάτερσμπι. Το μεσημέρι του Σαββάτου (6/8), οι γιατροί αποσύνεδεσαν τα μηχανήματα που τον κρατούσαν στη ζωή και οι  συγγενείς λένε τώρα ότι θέλουν να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι υποθέσεις υποστήριξης ζωής.

Ο 12χρονος Άρτσι Μπάτερσμπι πέθανε αφού του αφαιρέθηκε η μηχανική υποστήριξη, μετά την τελευταία προσπάθεια των οικείων του να τον κρατήσουν στη ζωή. Πιστεύεται ότι υπέστη εγκεφαλική βλάβη μετά από τη συμμετοχή του σε μια διαδικτυακή πρόκληση.

Ήταν σε κώμα από τις 7 Απριλίου και οι γιατροί θεωρούσαν ότι δεν είχε καμία ελπίδα ανάρρωσης. Συντετριμμένη η μαμά του, Χόλι Ντανς εμφανίστηκε έξω από το νοσοκομείο με τη θεία του, Έλα Κάρτερ, ανακοινώνοντας τον θάνατο του γιού της. «Είμαι η πιο περήφανη μαμά στον κόσμο, ένα τόσο όμορφο αγοράκι πάλεψε μέχρι το τέλος – και είμαι τόσο περήφανη που είμαι η μαμά του», είπε.

O 12χρονος ΆρτσιΑ.Ρ

Η θεία του περιέγραψε τις μαρτυρικές τελευταίες στιγμές του. «Του αφαιρέθηκε κάθε φαρμακευτική αγωγή στις 10 η ώρα. Όλες οι ενδείξεις παρέμεναν απολύτως σταθερές για δύο ώρες μέχρι να μειώσουν τον αερισμό. Και τότε έγινε εντελώς μπλε», είπε. Και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει απολύτως τίποτα αξιοπρεπές στο να βλέπεις ένα μέλος της οικογένειας ή ένα παιδί να ασφυκτιά. Καμία οικογένεια δεν θα έπρεπε ποτέ να περάσει αυτό που περάσαμε εμείς, είναι βάρβαρο».

Η οικογένεια είχε ζητήσει να μεταφερθεί το αγόρι από το νοσοκομείο σε κέντρο ανακούφισης όπου θα «έσβηνε» με αξιοπρέπεια όπως δήλωνε η οικογένεια. Ωστόσο η προσφυγή της απορρίφθηκε όταν το δικαστήριο συντάχθηκε με τους γιατρούς. Η μητέρα του είχε πει προηγουμένως: «Έχω κάνει ό,τι υποσχέθηκα στο μικρό μου αγόρι ότι θα κάνω».

Οι γονείς του Άρτσι «θέλουν να βγει κάτι καλό από αυτήν την τραγωδία»

Οι συγγενείς του Άρτσι ζητάνε τώρα να αλλάξει ο τρόπος χειρισμού ανάλογων υποθέσεων, λέγοντας ότι «θέλουν να βγει κάτι καλό από αυτήν την τραγωδία».

Οι γονείς του 12χρονου έδωσαν σκληρή νομική μάχη για να εμποδίσουν τους γιατρούς να του αφαιρέσουν τη θεραπεία, καθώς θεωρούσαν οτι ο Άρτσι ήταν εγκεφαλικά νεκρός. Αφού απέτυχαν ξεκίνησαν μια νέα νομική πρόκληση, επίσης ανεπιτυχή, για να μεταφερθεί σε ξενώνα και να πεθάνει εκεί.

Σε δήλωση που κυκλοφόρησε μέσω του Χριστιανικού Νομικού Κέντρου (Christian Legal Centre) το οποίο υποστηρίζει την υπόθεση της οικογένειας, οι γονείς του είπαν: «Θέλουμε να βγει κάτι καλό από αυτή την τραγωδία και τη φρικτή εμπειρία που βιώσαμε από το σύστημα. Κανένας γονέας και καμία οικογένεια δεν πρέπει να το ξαναζήσει αυτό. Αναγκαστήκαμε να δώσουμε μια αδυσώπητη δικαστική μάχη από το νοσοκομειακό σύστημα ενώ βρισκόμασταν αντιμέτωποι με μια ασύλληπτη τραγωδία.

Μας στρίμωξε το σύστημα σε μια γωνιά, μας αφαιρέθηκαν όλα τα δικαιώματά μας και έπρεπε να παλέψουμε για τπ πραγματικά καλύτερο συμφέρον του Άρτσι και το δικαίωμα του στη ζωή με όλα εναντίον μας. Αυτό έχει συμβεί πολύ συχνά σε γονείς που δεν θέλουν να αφαιρεθεί η υποστήριξη ζωής στα παιδιά τους που πάσχουν από βαριά ασθένεια . Η πίεση της διαδικασίας ήταν απίστευτη. Πρέπει να γίνει έρευνα μέσω των κατάλληλων καναλιών για το τι συνέβη στον Άρτσι και θα ζητήσουμε αλλαγή».

Ο Άρτσι βρισκόταν σε κώμα από τις 7 Απριλίου, όταν βρέθηκε αναίσθητος από τη μητέρα του, Χόλι Ντανς στο σπίτι του στο Southend-on-Sea, Essex. Η 46χρονη γυναίκα και ο πατέρας του Άρτσι Πολ Μπάτερσμπι, 57 ετών ξεκίνησαν τον Μάιο δικαστικό αγώνα με το βρετανικό NHS ο οποίος ολοκληρώθηκε το βράδυ της Παρασκευής (5/8), όταν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αρνήθηκε να εξετάσει εάν θα έπρεπε να μεταφερθεί σε άσυλο.