ΚΟΣΜΟΣ

Η επόμενη ημέρα για τον Μπόρις Τζόνσον - Το «φλερτ» με τη Daily Mail και η ζωή μετά την πρωθυπουργία

O Mπόρις Τζόνσον με τη σύζυγό του Κάρι
O Mπόρις Τζόνσον με τη σύζυγό του Κάρι
ΑΡ

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον μετράει αντίστροφα για να παραδώσει το κλειδί της Ντάουνινγκ Στριτ στον επόμενο πρωθυπουργό. Στο μεταξύ οργιάζουν οι φήμες για το τι θα κάνει την επόμενη ημέρα ο πολυμήχανος «Βojo»

Τρεις ημέρες πριν γίνει πρωθυπουργός, δημοσιεύτηκε η τελευταία στήλη του Μπόρις Τζόνσον για την Daily Telegraph: μια έκκληση προς τη Βρετανία να λάβει υπόψη της τα μαθήματα από την προσεδάφιση στη Σελήνη το 1969 και να αγκαλιάσει ένα «πνεύμα δυναμισμού» κατά την εφαρμογή του Brexit.

Η πολιτική του διορατικότητα αποζημιωνόταν αδρά με τον Τζόνσον να παίρνει μισθό 275.000 λιρών για να εργάζεται 10 ώρες το μήνα...καταθέτοντας τα εβδομαδιαία γνωμικά του. Όμως, με τους τίτλους της Telegraph να γίνονται όλο και πιο «χλιαροί» για τον πρωθυπουργό μετά το σκάνδαλο του Partygate, ίσως ο Τζόνσον θα πρέπει να βρει ένα νέο...σπίτι αν θέλει να επιστρέψει στη δημοσιογραφία αφού φύγει από τη Ντάουνιγκ Στριτ.

Στο εξής, σύμφωνα με τον Guardian, μπορεί να έχει άλλες επιλογές: πολλές πηγές στη Daily Mail είπαν ότι ο Τζόνσον προσεγγίστηκε για να γράψει μια στήλη για την εφημερίδα όταν αποχωρήσει από την πρωθυπουργία

Μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να εδραιώσει τους στενούς δεσμούς μεταξύ του πρωθυπουργού και των τίτλων της Mail – με πιθανά οφέλη και για τις δύο πλευρές. Υπήρξαν άλλωστε εικασίες ότι ο Τζόνσον ετοιμάζεται να απονείμει τιμητικό τίτλο στον Πολ Ντέικρ, τον αρχισυντάκτη της μητρικής εταιρείας της Daily Mail στη λίστα που θα συντάξει πριν το μεγάλο του φινάλε. Αυτό θα μπορούσε να καθησυχάσει τον Ντέικρ αφού ο Τζόνσον απέτυχε να τον διορίσει επικεφαλής στην Ofcom, την αρχή ανταγωνισμού για τις ραδιοτηλεοπτικές και τηλεπικοινωνιακές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αναζητά νέες πηγές εισοδήματος, καθώς ο μισθός του θα μειωθεί κατά το ήμισυ στις 84.000 λίρες (99 xιλιάδες ευρώ) όταν αποχωρήσει από την εξουσία. Αντιμετωπίζει επίσης τις συνέπειες ενός ακριβού διαζυγίου και το κόστος της διατροφής των 7 παιδιών του. Η Ντάουνινγκ Στριτ αρνήθηκε να σχολιάσει εάν η εφημερίδα είχε προτείνει ρόλο στον Τζόνσον, ενώ εκπρόσωπος της Daily Mail δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο.

Ο Τζόνσον είχε μια μακρά σχέση με την Daily Telegraph, όπου έγραφε μια εβδομαδιαία στήλη καθ' όλη τη διάρκεια του μεγαλύτερου μέρους της πολιτικής του καριέρας. Κάποτε περιέγραψε τον μισθό των 275.000 λιρών για αυτή τη δεύτερη δουλειά ως «τροφή για κότες» πλέον όμως όταν χάσει τον πρωθυπουργικό μισθό...μπορεί να αναζητά το παραμικρό εισόδημα.

Η στενή σχέση μεταξύ του Τζόνσον και της Mail είναι μια ταχεία στροφή από το περασμένο φθινόπωρο, όταν η εφημερίδα ασκούσε συχνά κριτική στον πρωθυπουργό υπό τον πρώην εκδότη Τζόρντι Γκρέιγκ. Ο τελευταίος αντικαταστάθηκε από τον Τεντ Βέριτι, συνεργάτη του Ντέικρ, ο οποίος κατέστησε σαφή την περιφρόνησή του για το προηγούμενο καθεστώς. Η σύζυγος του Verity, Joanne Hegarty, ήταν φίλη με την Κάρι Τζόνσον και δημοσίευσε στο Instagram ότι την προσκάλεσε στη Ντάουνιγκ Στριτ η σύζυγος του πρωθυπουργού.

Τους τελευταίους μήνες η Mail υπερασπίστηκε σθεναρά τον πρωθυπουργό σχετικά με το σκάνδαλο Partygate, κυκλοφόρησε κομμάτια ανελέητης επίθεσης σε βουλευτές των Τόρις που επέκριναν τον Τζόνσον και έκανε ό,τι ήταν δυνατό για να εξασφαλίσει ότι η Λιζ Τρας θα κερδίσει τον Ρίσι Σούνακ για να γίνει πρωθυπουργός.

Μέχρι το τέλος, η Mail συνέχισε να υποστηρίζει τον Τζόνσον ακόμη και όταν άλλα έντυπα που υποστηρίζουν τους Συντηρητικούς αμφισβήτησαν την ικανότητα του πρωθυπουργού να παραμείνει στην εξουσία. Όταν τελικά αναγκάστηκε να παραιτηθεί μετά απο την ανταρσία από βουλευτές των Τόρις, η εφημερίδα δημοσίευσε ένα πρωτοσέλιδο διερωτώμενη: «Τι στο διάολο έκαναν;»

Τη Δευτέρα, η Mail δημοσίευσε ένα σχόλιο στην πρώτη σελίδα καλώντας τους βουλευτές των Τόρις να αποσύρουν την έρευνα της επιτροπής προνομίων της Βουλής των Κοινοτήτων για τον Τζόνσον. Το τέλος της έρευνας θα διευκόλυνε τον Τζόνσον να επιδιώξει άλλες προσοδοφόρες ροές εισοδήματος - και να διασφαλίσει ότι δεν θα αποβληθεί από το κοινοβούλιο σε περίπτωση νέων εκλογών.

Ο πρωθυπουργός μπορεί επίσης άνετα να εξασφαλίσει εκατομμύρια λίρες από αμοιβές ομιλιών του μετά την αποχώρησή του από το αξίωμα, καθώς και χρήματα από μία βιογραφία που γράφει για τον Σαίξπηρ και έχει καθυστερήσει πολύ. Ψάχνει επίσης για νέο σπίτι, αφού έβγαλε στην αγορά το σπίτι στο Camberwell που έχει μαζί με τη σύζυγό του έναντι 1,6 εκατομμυρίων λιρών.

Εάν ο Τζόνσον γίνει μέλος της Daily Mail, θα τερματίσει μια μακροχρόνια σχέση με την Daily Telegraph, η οποία του έδωσε μια δεύτερη ευκαιρία ως νεαρό δημοσιογράφο αφού απολύθηκε από τους Times επειδή επινόησε ένα απόσπασμα. Ο Τζόνσον έγινε ο ανταποκριτής-σταρ της Telegraph στις Βρυξέλλες – γράφοντας ιστορίες για τους παράλογους κανονισμούς της ΕΕ, που άνοιξαν τον δρόμο για το Brexit, πριν επιστρέψει στην πατρίδα για να γίνει πολιτικός αρθρογράφος και να μπει στην πολιτική.

Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες η Telegraph ήταν λιγότερο από υποστηρικτική απέναντι στον πρωθυπουργό, δημοσιεύοντας κριτικές ιστορίες και πολύ λιγότερο ενθουσιώδη editorial από την Daily Mail.