ΚΟΣΜΟΣ

Iμράν Χαν: Η αστυνομία κατηγορεί τον Πακιστανό πρώην πρωθυπουργό για «τρομοκρατία» - Φοβοι για βία

Φόβοι για έξαρση της βίας στο Πακιστάν
Φόβοι για έξαρση της βίας στο Πακιστάν
ΑΡ

Η αστυνομία του Πακιστάν απήγγειλε κατηγορίες στον πρώην πρωθυπουργό της χώρας, Ίμραν Χαν, σύμφωνα με τους νόμους κατά της τρομοκρατίας. Στα ύψη η πολιτική ένταση στη χώρα

Στο «κόκκινο» βρίσκεται η πολιτική ένταση στο Πακιστάν με τους υποστηρικτές του πρώην ηγέτη Ιμράν Χαν να έχουν συγκεντρωθεί έξω από το σπίτι του, με την υπόσχεση να «αναλάβουν δράση» εάν συλληφθεί.

Από τότε που εκδιώχθηκε από την εξουσία τον Απρίλιο, ο Χαν υπήρξε ένθερμος επικριτής της κυβέρνησης και του στρατού της χώρας. Η αστυνομία ανακοίνωσε τις κατηγορίες αφού ο πρώην αθλητής του κρίκετ που έγινε πολιτικός κατηγόρησε τις αρχές ότι βασάνισαν το βοηθό του, ο οποίος κρατείται με την κατηγορία της εξέγερσης.

Σε ομιλία του το Σάββατο (20/8) ο Χαν κατηγόρησε τον αρχηγό της αστυνομίας του Ισλαμαμπάντ και μια γυναίκα δικαστή για την κράτηση και τη φερόμενη κακομεταχείριση του συναδέλφου του στο κόμμα, Σαχμπάζ Γκιλ. «Θα πρέπει να ετοιμαστείτε καθώς θα λάβουμε μέτρα εναντίον σας», είπε.

Έκτοτε αξιωματούχοι κατηγορούν τον πρώην ισχυρό άνδρα της χώρας, για παραβίαση του αντιτρομοκρατικού νόμου της χώρας για φερόμενες απειλές με στόχο κρατικούς αξιωματούχους.

Εκατοντάδες υποστηρικτές του πρώην πρωθυπουργού συγκεντρώθηκαν έξω από το σπίτι του στο Ισλαμαμπάντ μετά τη δημοσιοποίηση της είδησης για την έναρξη έρευνας, απειλώντας οτι θα «καταλάβουν» την πρωτεύουσα εάν η αστυνομία προσπαθήσει να τον συλλάβει.

Οι αστυνομικοί που βρέθηκαν στο σημείο είπαν ότι δεν ήταν εκεί για να συλλάβουν τον πρώην πρωθυπουργό, αλλά για να διατηρήσουν τον νόμο και την τάξη. Η υπόθεση έρχεται σε μια περίοδο αυξημένης έντασης μεταξύ της κυβέρνησης του Πακιστάν και του Xαν, ο οποίος εκδιώχθηκε από την εξουσία τον Απρίλιο μετά από πρόταση μομφής.

Έκτοτε, ο πρώην ηγέτης περιόδευσε στη χώρα για να εκφωνήσει μια σειρά από πύρινες ομιλίες ζητώντας νέες εκλογές και ασκώντας σφοδρή κριτική τόσο στην κυβέρνηση όσο και στον στρατό. Το Σάββατο, η ρυθμιστική αρχή μέσων ενημέρωσης του Πακιστάν ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει στα τηλεοπτικά κανάλια να μεταδίδουν τις ομιλίες του ζωντανά, κατηγορώντας τον για ρητορική μίσους εναντίον κρατικών θεσμών.

Ο πρώην ηγέτης ισχυρίζεται ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να τον λογοκρίνει. Την Κυριακή, επέκρινε την απαγόρευση σε άλλη πολιτική συγκέντρωση στην πόλη Ραβαλπίντι. «Τι έγκλημα έχει διαπράξει ο Iμράν Χαν; Δεν θα δεχτώ ποτέ αυτή τη συμμορία των κλεφτών», είπε στους υποστηρικτές του.

Ο Χαν κατηγόρησε αργότερα την κυβέρνηση ότι μπλόκαρε την πρόσβαση στο YouTube στα μισά της ομιλίας του, σε μια προσπάθεια να εμποδίσει τον κόσμο να τον ακούσει ζωντανά. Παρά το γεγονός ότι εκδιώχθηκε από την εξουσία με ψηφοφορία, εξακολουθεί να υπολογίζει στην υποστήριξη πολλών Πακιστανών ψηφοφόρων.

Τον περασμένο μήνα, το κόμμα του PTI κατέπληξε τους αντιπάλους του παίρνοντας τον έλεγχο μιας κρίσιμης επαρχιακής συνέλευσης στο Παντζάμπ, νικώντας το κόμμα PML-N σε κάτι που αναμενόταν να είναι μια εύκολη νίκη. Πολλοί είδαν τη νίκη του στις ενδιάμεσες εκλογές ως ένα σημάδι της αυξημένης δημοτικότητας που εξακολουθεί να απολαμβάνει ο Χαν στις κάλπες, πρόγευση για το τι θα μπορούσε να συμβεί σε περίπτωση που διεξαχθούν οι πρόωρες εκλογές που επιδιώκει.

Ο χαρισματικός πολιτικός εξελέγη πρωθυπουργός το 2018, αλλά ήρθε σε αντιπαράθεση με τον ισχυρό στρατό του Πακιστάν προς το τέλος της θητείας του. Μετά από μια σειρά από ηχηρές αποχωρήσεις στελεχών του, έχασε την πλειοψηφία του στο κοινοβούλιο.