ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Το Συμβούλιο της Κρατικής Δούμας θα συνεδριάσει για τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Η κάτω βουλή της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης της Ρωσίας
Η κάτω βουλή της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης της Ρωσίας
AP Photo

Το ρωσικό κοινοβούλιο ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει ειδική συνεδρίαση την Πέμπτη για να συζητήσει την κατάσταση γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στην ανατολική Ουκρανία.

Στην επίσημη ανακοίνωση, που δόθηκε από το κοινοβούλιο σήμερα στην δημοσιότητα, αναφέρεται ότι η συνεδρίαση του Συμβουλίου της Κρατικής Δούμας (κάτω βουλή) θα πραγματοποιηθεί στις 25 Αυγούστου στην οποία θα συζητηθεί «η απειλή για την ασφάλεια του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια».

Ο Σεργκέι Μιρόνοφ, αρχηγός του φιλοκρεμλινικού κόμματος «Δίκαιη Ρωσία» στην βουλή, δήλωσε ότι το συμβούλιο, το οποίο περιλαμβάνει τον πρόεδρο της βουλής και τους αρχηγούς των κομμάτων, θα εγκρίνει μια «σκληρή ανακοίνωση» για τις ενέργειες του Κιέβου σε σχέση με τον σταθμό και κάλεσε τα Ηνωμένα Έθνη και άλλους διεθνείς οργανισμούς να παρέμβουν.

Η Μόσχα κατηγορεί το Κίεβο ότι πραγματοποιεί βομβαρδισμούς στην περιοχή του σταθμού, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων, αλλά ο οποίος ακόμη λειτουργεί με ουκρανικό προσωπικό. Το Κίεβο απορρίπτει τους ισχυρισμούς περί βομβαρδισμών του σταθμού που είναι ο μεγαλύτερος πυρηνικός σταθμός της Ευρώπης και λέει ότι η Ρωσία σχεδιάζει μια «πρόκληση» εκεί για να δικαιολογήσει περαιτέρω την επιθετική της δράση.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ότι θα μπορούσε να κλείσει τον πυρηνικό σταθμό εάν συνεχιστούν οι βομβαρδισμοί.