ΚΟΣΜΟΣ

Νταϊάνα: Οι τελευταίες στιγμές της πριγκίπισσας - Γάλλος γιατρός θυμάται την «τραγική νύχτα»

Eικοσι πέντε χρόνια απο τον θάνατο της πριγκίπισσας Νταϊάνα
Eικοσι πέντε χρόνια απο τον θάνατο της πριγκίπισσας Νταϊάνα
Α.Ρ

Είκοσι πέντε χρόνια μετά το τροχαίο δυστύχημα που στοίχισε τη ζωή στην πριγκίπισσα Νταϊάνα, ο Γάλλος γιατρός που της παρείχε τις πρώτες βοήθειες θυμάται ακόμη όσα συνέβησαν στο τούνελ του Παρισιού στις 31 Αυγούστου του 1997. Ήταν ένας απο τελευταίους ανθρώπους που την είδε  ζωντανή.

Μία γυναίκα ήταν πεσμένη στο πάτωμα μιας ισοπεδωμένης Mercedes, αναίσθητη και πάλευε να αναπνεύσει. Ο Γάλλος γιατρός που βρέθηκε στο σημείο του τροχαίου δεν είχε ιδέα ποια ήταν και επικεντρώθηκε στην προσπάθεια να τη σώσει.

Είκοσι πέντε χρόνια αργότερα, ο Φρεντερίκ Μαγιέ εξακολουθεί να σημαδεύεται από αυτό που συνέβη στο τούνελ της γέφυρας Αλμά στο Παρίσι στις 31 Αυγούστου του 1997 και γνωρίζει πλέον πως ήταν ένας από τους τελευταίους ανθρώπους που είδε την πριγκίπισσα Νταϊάνα ζωντανή.

«Συνειδητοποιώ ότι το όνομά μου θα είναι πάντα συνδεδεμένο με αυτήν την τραγική νύχτα», είπε στο Associated Press ο Mαγιέ, ο οποίος επέστρεφε στο σπίτι από ένα πάρτι όταν είδε το τροχαίο. «Νιώθω λίγο υπεύθυνος για τις τελευταίες της στιγμές».

Καθώς η Βρετανία και οι θαυμαστές της Νταϊάνα σε όλο τον κόσμο τιμούν ένα τέταρτο του αιώνα από τον θάνατό της, ο Γάλλος γιατρός θυμάται τη μοιραία νύχτα. Εκείνο το βράδυ, ο Mαγιέ οδηγούσε στη σήραγγα όταν εντόπισε μια Mercedes που κάπνιζε να έχει σχεδόν κοπεί στα δύο.

«Περπάτησα προς τα συντρίμμια. Άνοιξα την πόρτα και κοίταξα μέσα», είπε. «Είδα τέσσερα άτομα, δύο από αυτά ήταν προφανώς νεκρά, χωρίς αντίδραση, χωρίς ανάσα και οι άλλοι δύο, στη δεξιά πλευρά, ζούσαν αλλά ήταν σε σοβαρή κατάσταση. Ο συνοδηγός ούρλιαζε, ανέπνεε.

Μπορούσε να περιμένει λίγα λεπτά. Και η γυναίκα συνεπιβάτης, η νεαρή κυρία, ήταν γονατισμένη στο πάτωμα της Mercedes, είχε το κεφάλι της κάτω. Δυσκολευόταν να αναπνεύσει. Χρειαζόταν γρήγορη βοήθεια». «Ήταν αναίσθητη», είπε. «Χάρη στις πρώτες βοήθειες (...) ανέκτησε λίγη περισσότερη ενέργεια, αλλά δεν μπορούσε να πει τίποτα».

Ο γιατρός θα μάθαινε αργότερα τα νέα - μαζί με τον υπόλοιπο κόσμο - ότι η γυναίκα που θεράπευσε ήταν η Νταϊάνα, ο «εθνικός θησαυρός» της Βρετανίας που λατρεύτηκε από εκατομμύρια. «Ξέρω ότι προκαλεί, αλλά δεν αναγνώρισα την πριγκίπισσα Νταϊάνα», είπε.

«Ήμουν στο αυτοκίνητο στο πίσω κάθισμα και βοηθούσα. Συνειδητοποίησα ότι ήταν πολύ όμορφη, αλλά η προσοχή μου ήταν τόσο συγκεντρωμένη στο τι έπρεπε να κάνω για να σώσω τη ζωή της, που δεν είχα χρόνο να σκεφτώ ποια ήταν αυτή η γυναίκα». «Κάποιος πίσω μου μού είπε ότι τα θύματα μιλούσαν αγγλικά, οπότε άρχισα να μιλάω αγγλικά, λέγοντας ότι ήμουν γιατρός και κάλεσα το ασθενοφόρο», είπε. «Προσπάθησα να την παρηγορήσω».

Καθώς εργαζόταν, παρατήρησε το φλας απο τις κάμερες των παπαράτσι που είχαν συγκεντρωθεί για να καταγράψουν τη σκηνή. Μια βρετανική έρευνα βρήκε ότι ο σοφέρ της Νταϊάνα, ο Χένρι Πολ, ήταν μεθυσμένος και οδηγούσε με μεγάλη ταχύτητα για να ξεφύγει από τους φωτογράφους.

Ο Mαγιέ είπε ότι δεν είχε «καμία μομφή» για τις ενέργειες των φωτογράφων μετά τη συντριβή. «Δεν με εμπόδισαν να έχω πρόσβαση στα θύματα... Δεν τους ζήτησα βοήθεια, αλλά δεν παρενέβησαν στη δουλειά μου». Οι πυροσβέστες ήρθαν γρήγορα και η Νταϊάνα μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο του Παρισιού, όπου πέθανε λίγες ώρες αργότερα. Πέθανε και ο σύντροφός της Ντόντι Φαγιέντ και ο οδηγός.

«Ήταν τεράστιο σοκ όταν έμαθα ότι ήταν η πριγκίπισσα Νταϊάνα και ότι πέθανε», είπε. Έπειτα άρχισε η αμφιβολία για τον εαυτό μου. «Έκανα ό,τι μπορούσα για να τη σώσω; Έκανα σωστά τη δουλειά μου;» ρώτησε τον εαυτό του. «Έλεγξα με τους καθηγητές μου της ιατρικής και έλεγξα με αστυνομικούς ανακριτές», είπε και συμφώνησαν ότι έκανε ό,τι μπορούσε.

Η επέτειος ξυπνά ξανά αυτές τις αναμνήσεις που επιστρέφουν επίσης «κάθε φορά που οδηγώ μέσα από το τούνελ της Άλμα», είπε. Καθώς η Mαγιέ μιλούσε, στεκόμενη στην κορυφή της σήραγγας, αυτοκίνητα περνούσαν ορμητικά μέσα και έξω από την κολόνα όπου έπεσε που πλέον έχουν ένα στένσιλ με το πρόσωπο της Νταϊάνα.

Το μνημείο της Φλόγας της Ελευθερίας σε κοντινή απόσταση έχει γίνει μνημείο που προσελκύει θαυμαστές της Νταϊάνα απο κάθε μήκος και πλάτος της Γης. Έχει γίνει μια διαχρονική φιγούρα χειραφέτησης και fashion icon ακόμα και για όσους γεννήθηκαν μετά τον θάνατό της, καθώς προσπάθησε να αλλάξει το θεσμό της μοναρχίας.

Σχετικές ειδήσεις