ΚΟΣΜΟΣ

Πολωνία: Απίστευτο εύρημα σε νεκροταφείο - Κλείδωσαν τον νεκρό για να μη γίνει... «βρυκόλακας»

Τελετουργική ταφή τον Μεσαίωνα, για να μην... «βρυκολακιάσει» ο νεκρός

Με ένα μακάβριο, όσο και εξαιρετικά ασυνήθιστο εύρημα, ήρθαν αντιμέτωποι οι αρχαιολόγοι στην Πολωνία, κατά τη διάρκεια ανασκαφών σε μεσαιωνικό νεκροταφείο. 

Βρέθηκε στην Πολωνία ο σκελετός ενός… θηλυκού «βρυκόλακα»! Το πτώμα είχε καρφωθεί επιμελώς στο έδαφος με ειδικά εργαλεία και… κλειδαριά, προκειμένου «να μην επιστρέψει στον κόσμο των ζωντανών»!

Το παράδοξο αυτό εύρημα εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια αρχαιολογικών ανασκαφών σε ένα νεκροταφείο του 17ου αιώνα στο χωριό Pien.

Οι υπεύθυνοι των ανασκαφών ανέφεραν ότι αυτός ο τύπος ταφής είναι εξαιρετικά ασυνήθιστος.

Όπως δήλωσε ο καθηγητής Dariusz Poliński από το Πανεπιστήμιο Copernicus της κοντινής πόλης του Torun: «Διάφοροι τρόποι προστασίας κατά της επιστροφής των νεκρών περιλαμβάνουν το κόψιμο του κεφαλιού ή τον ακρωτηριασμό των άκρων, όπως και την τοποθέτηση της σορού ανάποδα προς το έδαφος. Μερικές φορές τα καίγανε κιόλας».

Ο καθηγητής πρόσθεσε ότι η κλειδαριά στο αριστερό πόδι του σκελετού συμβόλιζε την εξάλειψη της πιθανότητας «να επιστρέψει ο νεκρός».

Δείτε φωτογραφίες:

Οι μύθοι των «βρυκολάκων» ήταν πολύ δημοφιλείς στη μεσαιωνική Ευρώπη, κυρίως στα Βαλκάνια. Το φαινόμενο του «κλειδώματος» του νεκρού προκειμένου να μην «επιστρέψει» και στοιχειώσει τους ζωντανούς έχει παρατηρηθεί και σε άλλες περιπτώσεις.

«Ύποπτοι» για «βαμπιρισμό» ήταν άνθρωποι που διακρίνονταν για τη μοχθηρία τους, είχαν διαπράξει ειδεχθή εγκλήματα ή ακόμα και αυτοί που είχαν αυτοκτονήσει.

Ο σκελετός στάλθηκε στο Πανεπιστήμιο του Torun για περαιτέρω έρευνες.