ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Έγγραφο με πυρηνικά «μυστικά» ξένης χώρας ανάμεσα στα κατασχεμένα αρχεία του Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ
Ο Ντόναλντ Τραμπ
ΑΡ

Έγγραφο για την πυρηνική άμυνα ξένης χώρας βρέθηκε ανάμεσα στα έγγραφα που κατασχέθηκαν από το οίκημα του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στη Φλόριντα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post

Ένα έγγραφο που περιγράφει τη στρατιωτική άμυνα μιας ξένης κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών της δυνατοτήτων, βρέθηκε από πράκτορες του FBI που ερεύνησαν την κατοικία του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και την ιδιωτική λέσχη Mαρ-α-Λάγο τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα. Το εύρημα υπογραμμίζει τις ανησυχίες των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ σχετικά με το απόρρητο υλικό που κρύβεται στην ιδιοκτησία της Φλόριντα.

Το δημοσίευμα της εφημερίδας, η οποία επικαλείται πηγές ενήμερες για το ζήτημα, δεν αποκαλύπτει για ποια χώρα πρόκειται, δεν είπαν πού βρέθηκε το έγγραφο και δεν πρόσφεραν πρόσθετες λεπτομέρειες σχετικά με μια από τις πιο ευαίσθητες έρευνες εθνικής ασφάλειας του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Ο δικηγόρος του Τραμπ, Christopher Kise κατήγγειλε τις διαρροές σχετικά με την υπόθεση, τις οποίες είπε «συνεχίζετε χωρίς σεβασμό για τη διαδικασία ούτε σεβασμό στην πραγματική αλήθεια. Αυτό δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της δικαιοσύνης».

«Επιπλέον, η ζημιά στην εμπιστοσύνη του κοινού στην ακεραιότητα του συστήματος απλά δεν μπορεί να υποτιμηθεί. Η υπεύθυνη πορεία δράσης εδώ θα ήταν για κάποιον — οποιονδήποτε — στην κυβέρνηση να ασκεί ηγεσία και έλεγχο. Το Συνέδριο έχει παράσχει μια λογική πορεία προς τα εμπρός που δεν περιλαμβάνει την επιλεκτική διαρροή μη επαληθεύσιμων και παραπλανητικών πληροφοριών. Δεν υπάρχει λόγος να παρεκκλίνουμε από αυτό το μονοπάτι, εάν ο στόχος είναι, όπως θα έπρεπε, να βρεθεί μια ορθολογική λύση σε ζητήματα αποθήκευσης εγγράφων που άσκοπα έχουν ξεφύγει από τον έλεγχο».

Εκπρόσωποι του Υπουργείου Δικαιοσύνης και του FBI αρνήθηκαν να σχολιάσουν. Μερικά από τα κατασχεθέντα έγγραφα περιγράφουν λεπτομερώς άκρως απόρρητες επιχειρήσεις των ΗΠΑ που φυλάσσονται τόσο στενά που πολλοί ανώτεροι αξιωματούχοι εθνικής ασφάλειας παρέμεναν στο σκοτάδι για αυτές. Μόνο ο πρόεδρος, ορισμένα μέλη του υπουργικού συμβουλίου του ή ένας αξιωματούχος σχεδόν σε επίπεδο υπουργικού συμβουλίου θα μπορούσαν να εξουσιοδοτήσουν άλλους κυβερνητικούς αξιωματούχους να γνωρίζουν λεπτομέρειες αυτών των προγραμμάτων ειδικής πρόσβασης, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν την έρευνα, τα οποία μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας

Μετά από μήνες προσπαθειών, σύμφωνα με κυβερνητικά δικαστήρια, το FBI ανέκτησε περισσότερα από 300 απόρρητα έγγραφα από το Mαρ-α-Λάγο φέτος: 184 σε ένα σετ 15 κουτιών που στάλθηκαν στην Εθνική Αρχή και Διοίκηση Αρχείων τον Ιανουάριο, άλλα 38 που παραδόθηκαν από δικηγόρο του Τραμπ στους ανακριτές τον Ιούνιο και περισσότερα από 100 επιπλέον έγγραφα που ανακαλύφθηκαν σε έρευνα που εγκρίθηκε από το δικαστήριο στις 8 Αυγούστου.