ΚΟΣΜΟΣ

Δούκας του Κεντ: Συνόδεψε το φέρετρο της Βασίλισσας και πριν... 70 χρόνια τη σορό του πατέρα της

Δούκας του Κεντ: Συνόδεψε το φέρετρο της Βασίλισσας και πριν... 70 χρόνια τη σορό του πατέρα της
twitter

Ο δούκας του Κεντ ήταν το μόνο άτομο που παρευρέθηκε τόσο στην κηδεία της Βασίλισσας όσο και στην κηδεία του πατέρα της, Βασιλιά Γεωργίου ΣΤ.

Ο πρίγκιπας Εδουάρδος (δούκας του Κεντ), 86 ετών σήμερα, ο οποίος θεωρείται ως ο έμπιστος της εκλιπούσας μονάρχη, περπάτησε χθες πίσω από το φέρετρο της Βασίλισσας καθώς έφτασε στο Αβαείο του Ουέστμινστερ για την κηδεία της και αργότερα στο Ουίνδσορ.

Ο άνθρωπος που πρόσφατα τον είδαμε να στέκεται δίπλα στην βασίλισσα στο μπαλκόνι του Μπάκιγχαμ κατά τους εορτασμούς του Πλατινένιου Ιωβηλαίου ήταν μόλις 16 ετών όταν περπάτησε στην πομπή της κηδείας του βασιλιά Γεωργίου ΣΤ' το 1952.

Οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες που δημοσιεύει η Daily Mail δείχνουν τον Δούκα να περπατά πίσω από το φέρετρο του αείμνηστου βασιλιά πριν από 70 χρόνια και χθες πίσω από τη σωρό της βασίλισσας.

Να σημειωθεί ότι από την εποχή που ο Πρίγκιπας Φίλλιπος (ο σύζυγος της Ελισάβετ) αποσύρθηκε από τα δημόσια καθήκοντά του το 2017, ο Δούκας του Κεντ ήταν στο πλευρό της Βασίλισσας για πολλές κρατικές εκδηλώσεις και έχει επαινεθεί για την στωικότητά του και τη δουλειά του για την βασιλική οικογένεια.

bakigxam.jpg
Ο Δούκας του Κεντ δίπλα στην βασίλισσα στο μπαλκόνι του Μπάκιγχαμ κατά τους εορτασμούς του Πλατινένιου Ιωβηλαίου.

Σύμφωνα με τον βασιλικό αναλυτή της Daily Mail, Ρίτσαρντ Κέι, «θα ήταν δύσκολο να βρεθεί άλλο μέλος της βασιλικής οικογένειας που να έχει τόση πίστη προς έναν μονάρχη και τη χώρα περισσότερο από αυτόν».

Γνωστός στην οικογένεια ως «σταθερός Έντι», είναι εγγονός του Γεωργίου Ε' και της Βασίλισσας Μαρίας, και ανιψιός του πατέρα της Ελισάβετ, Βασιλιά Γεωργίου ΣΤ'.

Μέσω της μητέρας του, πριγκίπισσας Μαρίνας, ο δούκας είναι ξάδερφος του πρίγκιπα Φιλίππου, ενώ ο πατέρας του Πρίγκιπας Γεώργιος ήταν ο μικρότερος αδελφός του εξόριστου Δούκα του Ουίνδσορ.

Ο δούκας δημοσίευσε τα απομνημονεύματά του φέτος, στα οποία μοιράστηκε την ιστορία «στα παρασκήνια της πιο διάσημης οικογένειας στον κόσμο».

Στο βιβλίο του «A Royal Life», ο ξάδερφος της εκλιπούσας Ελισάβετ παρουσίασε τα γεγονότα μετά τον θάνατο του θείου του, Βασιλιά Γεωργίου ΣΤ' στο Σάντρινγκχαμ σε ηλικία 56 ετών - συμπεριλαμβανομένης της στέψης της Βασίλισσας.

Αναφέρει επίσης ότι ήταν νευρικός για τα λόγια του, αφού του είπαν ότι θα είχε έναν εξέχοντα ρόλο στην τελετή.

Να σημειωθεί επίσης ότι ο δούκας είναι πρόεδρος του Παναγγλικού Συλλόγου Τένις και Κροκέ, απονέμοντας τα τρόπαια στα ετήσια πρωταθλήματα, ενώ ως το 2001 υπηρετούσε ως Ειδικός Εκπρόσωπος του Ηνωμένου Βασιλείου για το Διεθνές Εμπόριο και τις Επενδύσεις.

Είναι πρόεδρος της Ένωσης Προσκόπων, του Βασιλικού Ινστιτούτου Ηνωμένων Υπηρεσιών και του Βασιλικού Ιδρύματος της Μεγάλης Βρετανίας. Από το 1967 αποτελεί Μεγάλο Μάγιστρο της Μεγάλης Στοάς της Αγγλίας. Είναι επίσης προστάτης του Ινστιτούτου Ανώτερων Αυτοκινητιστών.