ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Γιγαντιαία κρατικοποίηση της εταιρείας φυσικού αερίου Uniper

Φυσικό αέριο
Το γερμανικό κράτος θα εθνικοποιήσει σε ποσοστό 98,5% τη γιγάντια εταιρεία φυσικού αερίου Uniper
AP

«Μετά την αύξηση κεφαλαίου και την αγορά των μετοχών, το γερμανικό κράτος θα διαθέτει περίπου το 98,5% της Uniper»

Το γερμανικό κράτος θα εθνικοποιήσει σε ποσοστό 98,5% τη γιγάντια εταιρεία φυσικού αερίου Uniper, η οποία ασφυκτιά εξαιτίας των περικοπών στην παροχή ρωσικού αερίου, ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ο πλειοψηφικός μέτοχος της επιχείρησης, ο φινλανδικός όμιλος Fortum.

Στο πλαίσιο μιας συμφωνίας ανάμεσα στο Βερολίνο και τον σκανδιναβικό όμιλο, η Γερμανία θα εξαγοράσει έναντι περίπου 500 εκατ. ευρώ το 56% του κεφαλαίου που κατέχει η Fortum και θα προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου 8 δισεκ. ευρώ, αναφέρει η φινλανδική επιχείρηση σε ανακοίνωσή της.

«Μετά την αύξηση κεφαλαίου και την αγορά των μετοχών, το γερμανικό κράτος θα διαθέτει περίπου το 98,5% της Uniper», διευκρινίζει η Fortum.

Στο 90% η πληρότητα του φυσικού αερίου

Στο 90,07% της πληρότητάς τους έφθασαν την Κυριακή οι γερμανικές αποθήκες φυσικού αερίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο η πληρότητα να φθάσει το 95% έως την 1η Νοεμβρίου, ακόμη και αν δεν παραδίδεται καθόλου ρωσικό φυσικό αέριο. Σε αυτό το επίπεδο, διασφαλίζεται η επάρκεια για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2023. Αυτή τη στιγμή οι παραδόσεις αερίου προέρχονται από τη Νορβηγία, την Ολλανδία και το Βέλγιο, αλλά από τον Ιανουάριο αναμένεται να ξεκινήσει η παροχή φυσικού αερίου από τον πρώτο τερματικό σταθμό LNG στη Βόρεια Θάλασσα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις:

Μαύρα μαντάτα για τη Γερμανία: Αντιμέτωποι με τετραψήφιους λογαριασμούς ενέργειας οι πολίτες

Ενεργειακή κρίση: Οι Γερμανοί ανησυχούν για το αυξημένο κόστος ενέργειας τον χειμώνα

Πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο: Όλα για να σωθεί η Γερμανία…