ΚΟΣΜΟΣ

Προκλητική απαξίωση: «Αν αυτός είναι ο Μπάιντεν, εγώ είμαι ο Ερντογάν»

Προκλητική απαξίωση: «Αν αυτός είναι ο Μπάιντεν, εγώ είμαι ο Ερντογάν»

Βαθαίνει το χάσμα Τουρκίας – ΗΠΑ. Η απαξιωτική απάντηση του Τούρκου προέδρου σε ερώτηση δημοσιογράφου.

Θα ήταν αφελές, οπωσδήποτε, να προδικάζει κάποιος μια ολοκληρωτική μεταβολή ή ρήξη στις διπλωματικές σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας, ωστόσο, είναι προφανές πως ο Ερντογάν δεν νιώθει και τόσο ευχάριστα με την ηγεσία Μπάιντεν.

Πώς θα μπορούσαν άλλωστε να είναι καλές οι σχέσεις όταν από τη μια είναι ο Τζο Μπάιντεν που έχει ταυτιστεί πολιτικά με την προάσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών των πολιτών και από την άλλη, οι σκοτεινές μορφές των Ερντογάν και Μπαχτσελί, δύο προσώπων ταυτισμένων απόλυτα με την αυταρχικότητα, την καταπίεση και την ανελευθερία.

Το θέμα είναι γιατί οι ΗΠΑ ανέχονται ακόμα το άκρως επικίνδυνο παιχνίδι που ετοιμάζει ο Ερντογάν στην σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου και όχι μόνον. Κι αν τελικά δεν τον ανεχθούν, μέχρι ποιου σημείου μπορεί να φτάσει η αντίδρασή τους;

Οι γέφυρες επικοινωνίας Άγκυρας – Ουάσινγκτον έχουν κοπεί, με τον Ερντογάν να μην καταφέρνει να μιλήσει ούτε μέσω τηλεφώνου με τον Αμερικανό πρόεδρο.

Το μεσημέρι της Τετάρτης (21/09), ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ρωτήθηκε από Τούρκους δημοσιογράφους αν θα συναντηθεί απόψε στην δεξίωση ή σε άλλη ευκαιρία με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Ο Ερντογάν σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΙ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλη Κωστίδη, απάντησε: «Για ποιο λόγο; Αν αυτός είναι ο Μπάιντεν, εγώ είμαι ο Ερντογάν».

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ: