ΚΟΣΜΟΣ

O Ερντογάν, οι Σύροι πρόσφυγες και τα «καραβάνια του φωτός»

O Ερντογάν, οι Σύροι πρόσφυγες και τα «καραβάνια του φωτός»
AP

Μέσα σε όλο τον αναθεωρητισμό που αναπτύσσει τα τελευταία χρόνια το καθεστώς του Ταγίπ Ερντογάν έχει ενδιαφέρον το περίεργο και θολό παιχνίδι που παίζει η Τουρκία με την εκμετάλλευση των Σύρων προσφύγων και μεταναστών – Και χρήματα παίρνει από την Ε.Ε. για να τους κρατάει στη χώρα του και προσπαθεί δια μέσω αυτών να αλλοιώσει τον κουρδικό πληθυσμό και τους χρησιμοποιεί ως όπλο κατά της Ελλάδας

Ο πληθυσμός των Σύρων προσφύγων είναι ίσως ένα από τα μεγαλύτερα όπλα του Τούρκου προέδρου ο οποίος με την εργαλειοποίησή τους καταφέρνει να πραγματοποιεί υβριδικές απειλές. Πάνω σε αυτό τον καμβά ο Ερντογάν χρησιμοποιεί σε συνεννόηση με διάφορες ΜΚΟ τα λεγόμενα «καραβάνια του φωτός».

Ορδές Σύρων μεταναστών τους οποίους ο ίδιος συγκέντρωσε στο εσωτερικό της χώρας του και που τώρα με καλέσματα στα κοινωνικής δικτύωσης – κυρίως στο telegram– τους ωθεί σε μια μεγάλη πορεία που θα δοκιμάσει να περάσει προς την Ευρώπη από τα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο. Ουσιαστικά, η λογική του καραβανιού, σε επίπεδο διακηρύξεων τουλάχιστον, είναι ακριβώς η άσκηση πίεσης για να ανοίξουν τα σύνορα. Παράλληλα, υπήρξε μια αντίστοιχη προσπάθεια να υπάρξει ένα καραβάνι από τη Συρία και συγκεκριμένα από την περιοχή της Ιντλίμπ προς την Τουρκία και τελικά στην Ευρώπη. Ωστόσο, το πρωί της 12ης Σεπτεμβρίου ένοπλοι της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ τους σταμάτησαν.

Όλα βεβαίως ξεκίνησαν όταν ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία, όπου η Τουρκία υποδέχτηκε έναν σημαντικό αριθμό Σύριων προσφύγων. Με βάση τα επίσημα στοιχεία του ΟΗΕ στην Τουρκία βρίσκεται το 65% των Σύριων προσφύγων, δηλαδή πάνω 3,65 εκατομμύρια άνθρωποι. Για μεγάλο διάστημα το κλίμα ήταν θετικό και υπήρξαν και διευκολύνσεις από τη μεριά του τουρκικού κράτους. Ένα μέρος αυτών των προσφύγων πέρασε στην Ευρώπη, ιδίως μέχρι τα τέλη του 2015, καθώς αρχικά υπήρχε και στην Ευρώπη θετικό κλίμα για την απορρόφηση προσφύγων.

Η αλλαγή στάσης ορισμένων ευρωπαϊκών κρατών και σταδιακά του συνόλου, ξεκινώντας από το κλείσιμο του «Βαλκανικού διαδρόμου», με πρωτοβουλία των χωρών του Βίζενγκραντ, οδήγησε στην «Κοινή Δήλωση» της ΕΕ με την Τουρκία του 2016, που διαμόρφωσε ένα πλαίσιο όπου η Τουρκία δεν αφήνει τους πρόσφυγες να μετακινηθούν προς την Ευρώπη, δεχόμενη σε αντάλλαγμα σημαντική οικονομική ενίσχυση. Η Τουρκία λαμβάνει δεκάδες δισεκατομμύρια από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να τους κρατάει στο εσωτερικό της, αλλά δεν είναι μόνο αυτό.

Οι αλλεπάλληλες στρατιωτικές επιχειρήσεις των Τούρκων στο έδαφος της Συρίας οδήγησε τους Τούρκους σε ένα νέο σχεδιασμό για τον επαναπατρισμό Σύριων προσφύγων από την Τουρκία προς αυτές ακριβώς τις περιοχές, σε μια προσπάθεια να αλλάξει η εθνολογική τους σύνδεση σε βάρος και του κουρδικού στοιχείου. Βλέπετε ο μεγάλος φόβος του Ερντογάν είναι οι Κούρδοι. Μέσω των καραβανιών ο σουλτάνος δημιουργεί μια «ζώνη ασφαλείας» υπό τον έλεγχο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και των ενόπλων οργανώσεων της συριακής αντιπολίτευσης για να μην προκύψει ανεξάρτητο κουρδικό κράτος.

Ο ύποπτος ρόλος της οργάνωσης «Καραβάνι του Φωτός» και οι οδηγίες μέσω μηνυμάτων σε κλειστές ομάδες μέσω του διαδικτύου έχουν κάνει την Ελλάδα να βρίσκεται στις επάλξεις. Μάλιστα, τα ΜΜΕ της Τουρκίας και ειδικότερα η φιλοκυβερνητική εφημερίδα της Milliyet διαφήμιζε προ ημερών με πρωτοσέλιδο της στην δράση αυτής της ομάδας. Το Καραβάνι του Φωτός με ανάρτηση του στο Tik Tok είχε δημοσιεύσει 10 διαφορετικούς συνδέσμους, με τους 8 από αυτούς να παραπέμπουν σε ισάριθμες τουρκικές πόλεις και επαρχίες.

Αυτές ήταν η Κωνσταντινούπολη, η Άγκυρα, η Σμύρνη, η Προύσα, η Αττάλεια, η Μερσίνη, η Σανλιούρφα και την επαρχία Χατάι. Προς το παρόν δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια κινητικότητα σε αυτές τις περιοχές. Την περασμένη Κυριακή, οι διαχειριστές των ψηφιακών ομάδων που αριθμούν περί τα 93.000 μέλη, ανακοίνωσαν ότι το «Καραβάνι του Φωτός» θα ξεκινούσε άμεσα για την Αδριανούπολη. Μάλιστα, στις ομάδες έχουν αναρτήσει και σημεία συνάντησης για τους πρόσφυγες εντός της Αδριανούπολης.

Οι δημιουργοί αυτών των ψηφιακών ομάδων δηλώνουν ότι είναι Σύροι αντικαθεστωτικοί, που μένουν επί χρόνια στην Τουρκία και επιθυμούν να ζήσουν μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη. Οι ελληνικές Αρχές όμως, θεωρούν ότι πίσω από αυτούς βρίσκονται τα οργανωμένα κυκλώματα των Τούρκων διακινητών, τα οποία δρουν υπό την ανοχή της Άγκυρας. Γι’ αυτό και η χώρα μας θωρακίζεται ως αστακός στα βόρεια σύνορά μας.

Διαβάστε επίσης:

Διασύρει την Τουρκία ο ΟΗΕ: Υπό εξαφάνιση η ελληνική μειονότητα

Οικονόμου στο Newsbomb: Ο Μητσοτάκης θα απαντήσει στον Ερντογάν με την Αλήθεια και την Ιστορία

Δύο ξένοι Μητσοτάκης και Ερντογάν στη δεξίωση του Μπάιντεν στη Νέα Υόρκη