ΚΟΣΜΟΣ

Iράν: Το CNN ακύρωσε τη συνέντευξη του Ιρανού προέδρου - Ζήτησε απο την Άμανπουρ να φορέσει μαντήλα

Η Κριστιάν Άμανπουρ
Η Κριστιάν Άμανπουρ

Η βετεράνος δημοσιογράφος του CNN Κριστιάν Άμανπουρ ακύρωσε μια συνέντευξη με τον Ιρανό πρόεδρο Εμπραχίμ Ραΐσι, μετά από την απαίτησή του να φορέσει μαντίλα.

Η βετεράνος δημοσιογράφος του CNN Κριστιάν Άμανπουρ ακύρωσε μια συνέντευξη με τον Ιρανό Πρόεδρο Εμπραχίμ Ραΐσι αφού της ζήτησε να φορέσει μαντίλα για τη συνάντησή τους στη Νέα Υόρκη. «Και έτσι αποχώρησε. Η συνέντευξη δεν έγινε. Καθώς οι διαδηλώσεις συνεχίζονται στο Ιράν και άνθρωποι σκοτώνονται, θα ήταν μια σημαντική στιγμή να μιλήσω με τον Πρόεδρο Ραϊσι» έγραψε η ρεπόρτερ στο Twitter.

Η Άμανπουρ επεσήμανε ότι κανένας προηγούμενος Ιρανός πρόεδρος δεν το είχε ζητήσει όταν τους έπαιρνε συνέντευξη εκτός Ιράν. Και αποκάλυψε οτι ένας βοηθός του Ραΐσι της είπε ότι της είπαν να το κάνει, λόγω «της κατάστασης στο Ιράν».

Ο θάνατος της Μάχσα Αμίνι που συνελήφθη από την «αστυνομία ηθών» επειδή δεν φορούσε με σωστό τρόπο την ισλαμική μαντήλα έχει πυροδοτήσει βίαιη αναταραχή στο Ιράν. Η 22χρονη κοπέλα έπεσε σε κώμα την περασμένη εβδομάδα, λίγες ώρες μετά τη σύλληψή της από την «αστυνομία ηθών»

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αστυνομικοί χτύπησαν το κεφάλι της με ρόπαλο και στη συνέχδεια σε ένα από τα οχήματά τους. Η αστυνομία είπε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για κακομεταχείριση και ότι υπέστη «αιφνίδια καρδιακή ανακοπή». Οι διαδηλώσεις, που συνεχίζονται για έβδομη ημέρα σήμερα (23/9) έχουν επεκταθεί σε άλλες 80 πόλεις και κωμοπόλεις της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Τουλάχιστον 17 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, ενώ πληροφορίες απο ακτιβιστικές οργανώσεις ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών σε 31.

Η συνέντευξη θα ήταν η πρώτη του Ιρανού προέδρου σε αμερικανικό έδαφος, κατά την επίσκεψή του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Η Άμανπουρ είπε ότι ήταν έτοιμη να την κάνει, όταν ένας από τους βοηθούς του προέδρου επέμεινε ότι έπρεπε να καλύψει τα μαλλιά της μετά από αίτημα του Ραϊσι.

«Βρισκόμαστε στη Νέα Υόρκη, όπου δεν υπάρχει νόμος ή παράδοση σχετικά με τις μαντίλες», είπε αργότερα στο Twitter. Η Άμανπουρ είπε ότι ο βοηθός του Ραΐσι είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν θα γινόταν συνέντευξη εάν δεν φορούσε μαντίλα, λέγοντας ότι ήταν «θέμα σεβασμού».

Η βετεράνος δημοσιογράφος του CNN

Η ομάδα της αποχώρησε από τη συνέντευξη αρνούμενη αυτό που αποκάλεσε την «πρωτοφανή και απροσδόκητη κατάσταση». Η αμερικανίδα παρουσιάστρια δημοσίευσε αργότερα μια φωτογραφία της χωρίς μαντίλα μπροστά από μια άδεια καρέκλα όπου ο Ραϊσι επρόκειτο να καθίσει για τη συνέντευξή τους.

Ο Ραϊσι εξελέγη πέρυσι και υπέγραψε διάταγμα τον Αύγουστο για την επιβολή μιας νέας λίστας περιορισμών. Σε αυτούς περιλαμβάνεται η εισαγωγή καμερών παρακολούθησης, η επιβολή προστίμου στις γυναίκες χωρίς μαντήλα ή την παραπομπή τους για «συμβουλευτική» και η υποχρεωτική ποινή φυλάκισης για κάθε Ιρανό που αμφισβητεί ή δημοσιεύει περιεχόμενο ενάντια στους κανόνες για το χιτζάμπ (μαντίλα) στο διαδίκτυο.

Οι περιορισμοί οδήγησαν σε αύξηση των συλλήψεων, αλλά προκάλεσαν επίσης μια αύξηση στις γυναίκες που δημοσιεύουν φωτογραφίες και βίντεο χωρίς μαντίλα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης - κάτι που εντάθηκε μόνο τις ημέρες μετά τον θάνατο της Αμίνι.