ΚΟΣΜΟΣ

Φλόριντα και Κούβα «θωρακίζονται» για τον κυκλώνα Ιαν - Ο Καναδάς μετράει ζημιές από τη «Φιόνα»

Τεράστιες καταστροφές άφησε πίσω η «Φιόνα»
Τεράστιες καταστροφές άφησε πίσω η «Φιόνα»
ΑΡ

ΗΠΑ- Καναδάς: Η Φλόριντα και η Κούβα αναμένουν το πέρασμα του κυκλώνα Ίαν, ενώ ο Καναδάς μετρά τις ζημιές μετά το πέρασμα της Φιόνα

Οι αρχές του Καναδά έκαναν λόγο για «τεράστιες» ζημιές στο ανατολικό τμήμα της χώρας μετά το πέρασμα του κυκλώνα Φιόνα, την ώρα που η Φλόριντα στις ΗΠΑ και η Κούβα προετοιμάζονταν για την επικείμενη έλευση της τροπικής καταιγίδας Ίαν.

Από τη Φιόνα, που προκάλεσε ζημιές σε σπίτια και διακοπές στην ηλεκτροδότηση, έχασαν τη ζωή τους δύο άνθρωποι στον Καναδά, όπου χθες Κυριακή το απόγευμα ήρθη η προειδοποίηση για κυκλώνα.

Βιβλική καταστροφή μετά το πέρασμα της ΦιόναΑΡ

Σε ό,τι αφορά τον Ίαν αναμένεται να ενισχυθεί σε κυκλώνα σήμερα το πρωί και να γίνει «ισχυρός» κυκλώνας σήμερα το βράδυ ή αύριο Τρίτη το πρωί προτού φτάσει στο δυτικό τμήμα της Κούβας, έχει προειδοποιήσει το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων των ΗΠΑ (NHC). Το NHC χαρακτηρίζει «ισχυρούς» του κυκλώνες που συνοδεύονται από ανέμους που πνέουν με ταχύτητα τουλάχιστον 178 χιλιομέτρων την ώρα, δηλαδή όσοι είναι κατηγορίας 3,4 και πέντε στην κλίμακα Σάφιρ – Σίμσον.

Η Φιόνα, που πλέον υποβαθμίστηκε σε μετατροπική καταιγίδα καθώς κατευθύνεται προς τα βόρεια, έπληξε το Σάββατο τις ακτές του Καναδά που βρέχονται από τον Ατλαντικό Ωκεανό. Περίπου 320.000 άνθρωποι εξακολουθούν να μην έχουν ηλεκτρικό ρεύμα σε πέντε επαρχίες, καθώς η Φιόνα ξερίζωσε δέντρα και κατέστρεψε στέγες σπιτιών.

Εικόνες καταστροφήςΑΡ

«Τελικά θα είναι η καταιγίδα που έχει προκαλέσει τις περισσότερες ζημιές που έχουμε δει ποτέ», σχολίασε ο Τιμ Χιούστον πρωθυπουργός της Νέας Σκωτίας, μίας από τις επαρχίες που επλήγη περισσότερο από τη Φιόνα μιλώντας στο CBC News. «Οι ζημιές είναι τεράστιες». Από τον κυκλώνα αυτό έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον επτά άνθρωποι την προηγούμενη εβδομάδα: τέσσερις στο Πουέρτο Ρίκο, δύο στη Δομινικανή Δημοκρατία και ένας στη Γουαδελούπη.

Ο Ίαν πλησιάζει

Στο μεταξύ η Κούβα και η Φλόριντα προετοιμάζονται για την άφιξη της τροπικής καταιγίδας Ίαν. Το NHC εξέδωσε «προειδοποίηση για κυκλώνα» που αφορά πολλές περιοχές της Κούβας. Εξάλλου οι αρχές του μεγαλύτερου νησιού των Νησιών Κέιμαν (βρετανική κτήση) επίσης εξέδωσαν προειδοποίηση για κυκλώνα.

Τις επόμενες 24 με 48 ώρες ο Ίαν αναμένεται να μετατραπεί σε «ισχυρό» κυκλώνα, ικανός να προκαλέσει «καταστροφικές» ζημιές, τόνισε το NHC.

Ο Ίαν θα φτάσει μέσω του Κόλπου του Μεξικού στη Φλόριντα των ΗΠΑ, όπου οι αρχές έχουν ήδη αρχίσει να προετοιμάζονται. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν την έθεσε «σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης», γεγονός που επιτρέπει την αποδέσμευση ομοσπονδιακής βοήθειας, ενώ ανέβαλε επίσκεψή του στην πολιτεία. Από την πλευρά του κυβερνήτης Ρον ΝτεΣάντις ζήτησε μέσω του Twitter από τους κατοίκους «να λάβουν μέτρα».

Σε πολλές περιοχές της Φλόριντα οι αρχές έχουν αρχίσει να μοιράζουν σακιά με άμμο προκειμένου να προστατευθούν τα σπίτια από τις πλημμύρες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ