ΚΟΣΜΟΣ

Βέλγιο: Οι αρχές αποκάλυψαν σχέδιο απαγωγής του υπουργού Δικαιοσύνης - Συνελήφθησαν τέσσερις ύποπτοι

O Bέλγος υπουργός Δικαιοσύνης
O Bέλγος υπουργός Δικαιοσύνης
ΑΡ

Τέσσερις άνθρωποι συνελήφθησαν για φερόμενο σχέδιο απαγωγής του υπουργού Δικαιοσύνης του Βελγίου

Ο υπουργός Δικαιοσύνης του Βελγίου, Βίνσεντ φαν Κουίκενμπορν λέει ότι το κράτος δικαίου «δεν θα υποκύψει ποτέ στη βία» μετά τη σύλληψη τεσσάρων Ολλανδών υπήκοων.

Η αστυνομία στην Ολλανδία συνέλαβε τέσσερις υπόπτους για αυτό που ο υπουργός Δικαιοσύνης του Βελγίου περιέγραψε ως «σχέδιο απαγωγής» του. Ο φαν Κουίκενμπορν, ο οποίος είναι επίσης δήμαρχος της πόλης Kortrijk στη δυτική Φλάνδρα, φάνηκε να κατηγορεί τη «μαφία των ναρκωτικών» σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα που διαχειρίζεται ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός RTBF.

Απευθυνόμενος στο κοινό σε μια τοπική χοροεσπερίδα, είπε ότι σε ένα τηλεφώνημα την Πέμπτη, ένας ομοσπονδιακός εισαγγελέας τον είχε προειδοποιήσει για ένα σχέδιο απαγωγής με στόχο τον ίδιο. Το Σάββατο δήλωσε: «Θα τεθώ υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας προς το παρόν και δεν θα μπορώ να συμμετέχω σε ορισμένες προγραμματισμένες δραστηριότητες τις επόμενες ημέρες. Δεν είναι ευχάριστο, αλλά είναι κατανοητό»

Και πρόσθεσε: «Επιτρέψτε μου να είμαι σαφής: οι άνθρωποι πίσω από αυτό πέτυχαν το αντίθετο από αυτό που στόχευαν. Ενίσχυσαν την πεποίθηση ότι πρέπει να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε. Οι εγκληματίες αισθάνονται παγιδευμένοι. Αυτό το συναίσθημα είναι σωστό. Γιατί θα συνεχίσουμε να πολεμάμε το οργανωμένο έγκλημα, με περισσότερο ανθρώπινο δυναμικό και πόρους από πριν. Στο δημοκρατικό μας κράτος δικαίου δεν θα υποκύψουμε ποτέ στη βία. Ποτέ»

Οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς δήλωσαν το Σάββατο ότι η αστυνομία ενίσχυσε τα μέτρα ασφαλείας για τον πολιτικό, επικαλούμενοι μια σοβαρή «απειλή». Είπαν ότι τρία άτομα συνελήφθησαν στην Ολλανδία και ότι οι βελγικές αρχές ζητούν την έκδοσή τους. Εκπρόσωπος της ολλανδικής εισαγγελίας στη Χάγη είπε ότι οι τρεις, όλοι Ολλανδοί, ήταν ηλικίας 20, 29 και 48 ετών. Την Κυριακή, δικαστική πηγή είπε ότι ένας τέταρτος ύποπτος συνελήφθη στην Ολλανδία.

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρό έγραψε στο Twitter το Σάββατο ότι η απειλή για το Κουίκενμπορν ήταν «εντελώς απαράδεκτη. Αλλά πρέπει να είναι ξεκάθαρο: δεν θα τρομοκρατηθούμε από κανέναν. Το έργο συνεχίζεται.»

Μετά από μια αναφορά στη φλαμανδική εφημερίδα Het Laatste Nieuws, η πηγή επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ένα αυτόματο όπλο είχε βρεθεί σε ένα όχημα που εντοπίστηκε κοντά στο σπίτι του υπουργού στο Kortrijk. Το βελγικό ειδησεογραφικό πρακτορείο VRT ανέφερε ότι το όχημα περιείχε καλάσνικοφ, άλλα πυροβόλα όπλα και δύο μπουκάλια βενζίνη.

Το γραφείο του εισαγγελέα είπε ότι είχε ενημερωθεί την περασμένη εβδομάδα για μια «πιθανή απειλή», η οποία οδήγησε σε έρευνα.