ΚΟΣΜΟΣ

Νέες «πυρηνικές» απειλές Μεντβέντεφ: «Θα απαντήσουμε αν απειληθεί η ύπαρξη του κράτους μας»

O Ντμίτρι Μεντβέντεφ
O Ντμίτρι Μεντβέντεφ
ΑΡ

Σε νέα προειδοποίηση προς τη Δύση για τη χρήση πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία προχώρησε ο Ρώσος πρώην πρόεδρος και νυν αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας στη Ρωσία, Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Σε μήνυμά του στην εφαρμογή Telegram, ο στενός σύμμαχος του Βλαντίμιρ Πούτιν επέκρινε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και τη νέα πρωθυπουργό της Βρετανίας Λιζ Τρας.«Πρέπει να σας υπενθυμίσω ξανά – για όσους κωφεύουν ακούγοντας μόνο τον εαυτό τους. Η Ρωσία έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί πυρηνικά όπλα εάν είναι απαραίτητο, σε προκαθορισμένες περιπτώσεις, σε αυστηρή συμφωνία με τις θεμελιώδεις αρχές της κρατικής πολιτικής στον τομέα της πυρηνικής αποτροπής», έγραψε.

Πιο συγκεκριμένα ανέφερε: «Εάν εμείς ή οι σύμμαχοί μας δεχθούμε επίθεση χρησιμοποιώντας αυτό το είδος όπλου. Ή εάν η επιθετικότητα με τη χρήση συμβατικών όπλων απειλεί την ίδια την ύπαρξη του κράτους μας. Ο πρόεδρος της Ρωσίας μίλησε για αυτό ευθέως πρόσφατα».

«Επιπλέον, θα κάνουμε τα πάντα για να αποτρέψουμε την εμφάνιση πυρηνικών όπλων στους εχθρικούς γείτονές μας. Για παράδειγμα, στη ναζιστική Ουκρανία, η οποία σήμερα ελέγχεται άμεσα από τις χώρες του ΝΑΤΟ», συμπλήρωσε.

Ο Μεντβέντεφ κατήγγειλε επίσης ότι ο Μπάιντεν και η Τρας «απαιτούν από τη Ρωσία να αφαιρέσει το χέρι της από το πυρηνικό κουμπί της», ενώ κατηγόρησε την Τρας ότι είναι «εντελώς έτοιμη να ξεκινήσει αμέσως μια ανταλλαγή πυρηνικών επιθέσεων» με τη Ρωσία. Έπειτα συνεχίζει λέγοντας ότι δεν πιστεύει ότι η Δύση θα έρχονταν να βοηθήσει την Ουκρανία ή θα ανταπαντούσε εάν η Ρωσία χρησιμοποιούσε πυρηνικά όπλα.

«Εάν η απειλή για τη Ρωσία υπερβεί το καθορισμένο όριο κινδύνου, θα πρέπει να απαντήσουμε. Χωρίς να ζητήσω την άδεια κανενός, χωρίς μακροχρόνιες διαβουλεύσεις. Και σίγουρα δεν είναι μπλόφα. Φανταστείτε ότι η Ρωσία αναγκάζεται να χρησιμοποιήσει το πιο τρομερό όπλο κατά του ουκρανικού καθεστώτος, το οποίο έχει διαπράξει μια μεγάλης κλίμακας επιθετική πράξη, η οποία είναι επικίνδυνη για την ίδια την ύπαρξη του κράτους μας.

Πιστεύω ότι το ΝΑΤΟ δεν θα παρέμβει άμεσα στη σύγκρουση ακόμη και σε αυτήν την κατάσταση. Άλλωστε, η ασφάλεια της Ουάσιγκτον, του Λονδίνου και των Βρυξελλών είναι πολύ πιο σημαντική για τη Βορειοατλαντική Συμμαχία από τη μοίρα της Ουκρανίας, την οποία κανείς δεν χρειάζεται, ακόμη κι αν είναι άφθονα εφοδιασμένη με διάφορα όπλα».