ΚΟΣΜΟΣ

H CIA είχε προειδοποιήσει τη Γερμανία για επιθέσεις στους αγωγούς Nord Stream

H CIA είχε προειδοποιήσει τη Γερμανία για επιθέσεις στους αγωγούς Nord Stream
Associated Press

Εδώ και εβδομάδες φέρεται να είχε προειδοποιήσει για πιθανές επιθέσεις στους αγωγούς Nord Stream η CIA τη Γερμανία.

Για πιθανές επιθέσεις στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream, φέρεται να είχε προειδοποιήσει η CIA τη Γερμανία, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Spiegel.

Η γερμανική κυβέρνηση ενημερώθηκε από τη CIA το καλοκαίρι, γράφει το περιοδικό το οποίο δεν κατονομάζει τις πηγές του. Το Βερολίνο, σημειώνεται στο δημοσίευμα, υποθέτει ότι οι διαρροές στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 οφείλονται σε «στοχευμένη επίθεση».

Ένας εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης απέφυγε να κάνει κάποιο σχόλιο για τις πληροφορίες αυτές, πρόσθεσε το Spiegel.

Για «σκόπιμη ενέργεια» κάνει λόγο η πρωθυπουργός της Δανίας

Η μεγάλη διαρροή από τους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 κοντά στο νησί Μπόρνχολμ, στη Βαλτική, οφείλεται σε «σκόπιμες ενέργειες» και όχι σε «ατύχημα», υποστήριξε απόψε η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν.

«Είναι πλέον ξεκάθαρη η εκτίμηση των αρχών ότι επρόκειτο για σκόπιμες ενέργειες. Δεν ήταν ατύχημα», είπε στους δημοσιογράφους η πρωθυπουργός. «Δεν υπάρχουν ακόμη πληροφορίες για το ποιος μπορεί να κρύβεται πίσω από αυτήν την πράξη», πρόσθεσε.

Η Σουηδία έχει ήδη ξεκινήσει προκαταρκτική έρευνα για «δολιοφθορά» στους αγωγούς οι οποίοι δεν λειτουργούσαν, όμως ήταν γεμάτοι με αέριο.

Το υπουργείο Ενέργειας και Κλίματος της Δανίας υπολογίζει ότι η διαρροή από τους αγωγούς θα συνεχιστεί για «τουλάχιστον μία εβδομάδα», μέχρι να εξαντληθεί το αέριο που διαρρέει από τους υποθαλάσσιους σωλήνες.

Σχετικές ειδήσεις

Nord Stream: Άλμα 20% στην τιμή του φυσικού αερίου μετά τις εκρήξεις - Αυξάνονται τα μέτρα ασφαλείας

Μυστήριο με εκρήξεις στις περιοχές που αναφέρθηκαν διαρροές στους αγωγούς Nord Stream

Δανία: Καχύποπτη με τις διαρροές στο Nord Stream -«Δεν είναι σύμπτωση»