ΚΟΣΜΟΣ

Ήθελαν να φορολογήσουν τους σκύλους και τις γάτες στην Ιταλία

Ήθελαν να φορολογήσουν τους σκύλους και τις γάτες στην Ιταλία

Οξύτατες αντιδράσεις προκάλεσε η πρόταση νόμου που βρισκόταν καθ' οδόν προς το ιταλικό Κοινοβούλιο σχετικά με την επιβολή δημοτικού φόρου στους ιδιοκτήτες σκύλων και γάτων, με ζητούμενο την αύξηση των εσόδων δήμων και κοινοτήτων και τη χρηματοδότηση πρωτοβουλιών προς αντιμετώπιση του θέματος με τα αδέσποτα ζώα.

Πολίτες,φιλοζωικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις ξεσηκώθηκαν λέγοντας ότι ενθαρρύνεται με τον τρόπο αυτό η εγκατάλειψη των ζώων στην Ιταλία της οικονομικής κρίσης.

Πολιτικοί χαρακτήρισαν την πρόταση από «σουρεαλιστική» και «εξωπραγματική» έως «επαίσχυντη» και «ηλίθια».

Η σχετική πρόταση βρέθηκε επί ώρες στο ηλεκτρονικό πρωτοσέλιδο των μεγάλων ιταλικών μέσων ενημέρωσης, και έγινε φλέγον θέμα συζήτησης στα κοινωνικά δίκτυα. Η κυβέρνηση αρχικά φάνηκε να επικροτεί την πρόταση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, εν συνεχεία όμως εν μέσω του σάλου ανέκρουσε πρύμναν.

Μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής η πρόταση είχε αποσυρθεί και όπως φάνηκε όλοι όσοι μετείχαν στην επιτροπή στην οποία συζητήθηκε αρνούνταν την «πατρότητά» της.

«Το μόνο που απέμεινε να φορολογηθεί είναι οι σύζυγοι και τα παιδιά» δήλωσε ο βουλευτής Ντομένικο Σκιλιπότι.

Οι οργανώσεις προάσπισης των δικαιωμάτων των ζώων κατήγγειλαν πως η επιβολή ενός τέτοιου φόρου εν μέσω της οικονομικής κρίσης που διανύει η Ιταλία θα οδηγήσει στα αντίθετα αποτελέσματα και θα εγκαταλειφθούν περισσότερα ζώα.

«Αυτή είναι μία πρωτοβουλία της εγκατάλειψης» ανέφερε ο Νίνο Μοραμπίτο της Legambiente στην εφημερίδα La Repubblica.