ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: F-16... γιοκ για την Τουρκία! Νέα τροπολογία - «μπλόκο» στην προμήθεια μαχητικών

ΗΠΑ: F-16... γιοκ για την Τουρκία! Νέα τροπολογία - «μπλόκο» στην προμήθεια μαχητικών

Μετά την τροπολογία Μενέντεζ, και δεύτερη τροπολογία αυτή τη φορά από τον γερουσιαστή Κρις Βαν Χόλεν βάζει εμπόδια στην Τουρκία για την προμήθεια F-16 από τις ΗΠΑ.

Η τροπολογία αναφέρει χαρακτηριστικά, σύμφωνα με την ΕΡΤ, ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ δεν μπορεί να πουλήσει ή να εγκρίνει άδεια για την εξαγωγή νέων αεροσκαφών F-16 ή τεχνολογία αναβάθμισης ή κιτ εκσυγχρονισμού F-16 σε οποιαδήποτε αρχή.

Μάλιστα, επικαλείται τις προβλέψεις του Νόμου περί Ελέγχου Αμυντικών Εξαγωγών, στην κυβέρνηση της Τουρκίας ή σε οποιονδήποτε οργανισμό ή όργανο της Τουρκίας, εκτός και εάν ο πρόεδρος πιστοποιήσει στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας και στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων και στις Επιτροπές Άμυνας του Κογκρέσου ότι:

  • μια τέτοια πώληση είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ
  • περιλαμβάνεται λεπτομερής περιγραφή των συγκεκριμένων μέτρων που έχουν ληφθεί για να διασφαλιστεί ότι τέτοια F-16 δεν θα χρησιμοποιηθούν από την Τουρκία για τις επαναλαμβανόμενες μη εξουσιοδοτημένες υπερπτήσεις πάνω από την Ελλάδα και εναντίον στρατιωτικών επιχειρήσεων κατα συμμάχων των ΗΠΑ συμπεριλαμβανομένου του SDF για την εκστρατεία κατα του ΙΣΙΣ
  • καμία εξαγωγή νέων αεροσκαφών F-16 ή τεχνολογία αναβάθμισης ή κιτ εκσυγχρονισμού F-16 δεν δύναται να πραγματοποιηθεί πριν από την ημερομηνία που η Τουρκία επικυρώσει την ένταξη Σουηδιας και Φινλανδιας στο ΝΑΤΟ.

Το «μπλόκο» Μενέντεζ

Το ταξίδι του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη δεν έφερε τα αποτελέσματα που επιθυμούσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν δεν πραγματοποιήθηκε, η τουρκική διπλωματική αποστολή δεν κατάφερε να «ξεπαγώσει» την αγορά και τον εκσυγχρονισμό των F-16 ενώ οι προσπάθειες του Τούρκου προέδρου να ανοίξει ένα νέο «ανατολίτικο παζάρι» με την Ουάσινγκτον δεν ευδοκίμησαν.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει πολλάκις διαμηνύσει ότι η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά του Αιγαίου δεν μπορεί να αμφισβητηθεί, ενώνοντας τη «φωνή» του με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας.

Και μόλις χθες, ο γερουσιαστής και πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ έβαλε ένα ακόμη εμπόδιο στην αγορά και των εκσυγχρονισμό των F-16 από την Τουρκία, με τροπολογία που κατέθεσε στον Αμυντικό Προϋπολογισμό της Γερουσίας.

Στο κείμενο που κατατέθηκε την Παρασκευή αναφέρεται ότι «ο Πρόεδρος δεν μπορεί να πουλήσει ή να εγκρίνει άδεια για την εξαγωγή νέων αεροσκαφών F-16 ή τεχνολογία αναβάθμισης ή κιτ εκσυγχρονισμού F-16 σε οποιαδήποτε αρχή, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Νόμου περί Ελέγχου Αμυντικών Εξαγωγών, στην κυβέρνηση της Τουρκίας ή σε οποιονδήποτε οργανισμό ή όργανο της Τουρκίας, εκτός και εάν ο πρόεδρος πιστοποιήσει στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας και στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων και στις Επιτροπές Άμυνας του Κογκρέσου:

1) ότι μια τέτοια μεταφορά είναι προς το εθνικό συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών

2) αυτή η πιστοποίηση πρέπει να περιλαμβάνει λεπτομερή περιγραφή των συγκεκριμένων μέτρων που έχουν ληφθεί για να διασφαλιστεί ότι τέτοια F-16 δεν θα χρησιμοποιηθούν από την Τουρκία για τις επαναλαμβανόμενες μη εξουσιοδοτημένες υπερπτήσεις πάνω από την Ελλάδα».

Επιστολή Τουρκίας στον ΟΗΕ και η αντίδραση της Αθήνας

Όπως έγινε γνωστό την Παρασκευή, η Άγκυρα απέστειλε νέα επιστολή στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, στην οποία επιμένει στη σύνδεση της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά του Αιγαίου με την υποχρέωση αποστρατικοποίησης.

Σύμφωνα, μάλιστα, με την ΕΡΤ, που έχει στην κατοχή της την εν λόγω επιστολή, φτάνει στο σημείο να λέει ότι τα νησιά παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα με μειωμένη κυριαρχία και υποστηρίζει ότι οι διεθνείς συνθήκες, ακόμη και αυτή των Παρισίων στην οποία δεν είναι συμβαλλόμενο μέλος η Τουρκία, της δίνει το δικαίωμα να αμφισβητήσει τους τίτλους της Ελλάδος επί των νησιών και των θαλασσίων ζωνών.

Κατά την ίδια πηγή, η πεντασέλιδη επιστολή απαντά στην αντίστοιχη ελληνική για το θέμα της αποστρατικοποίησης των νησιών και έχει ημερομηνία 17 Σεπτεμβρίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προχώρησε μεν σε αβάσιμες κατηγορίες εναντίον της Ελλάδας, ωστόσο δεν αναφέρθηκε στο θέμα της κυριαρχίας των νησιών.

Η απάντηση από πλευράς διπλωματικών κύκλων ήταν άμεση.

«Η Τουρκία με τη νέα επιστολή που απέστειλε στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, για πολλοστή φορά, επιχειρεί να διαστρεβλώσει πλήρως την πραγματικότητα, καθώς και κάθε έννοια του Διεθνούς Δικαίου, προκειμένου να προβάλει τις ανυπόστατες θέσεις της» επισήμαναν χθες διπλωματικές πηγές.

«Η ελληνική πλευρά, την απορρίπτει στο σύνολό της», αναφέρουν οι ίδιες πηγές, προσθέτοντας:

«Διατηρεί το δικαίωμα να απαντήσει στα απαράδεκτα, τελείως ανυπόστατα και έωλα επιχειρήματα της τουρκικής πλευράς, όπως και όταν το κρίνει σκόπιμο».

Σχετικές ειδήσεις