ΚΟΣΜΟΣ

Φλόριντα: Ο Μπάιντεν στις περιοχές που «χτυπήθηκαν» από τον κυκλώνα Ίαν - 47 οι νεκροί της θεομηνίας

Τεράστιες οι καταστροφές απο τον κυκλώνα Ιαν
Τεράστιες οι καταστροφές απο τον κυκλώνα Ιαν
ΑΡ

Ο Τζο Μπάιντεν θα επισκεφθεί τη Φλόριντα καθώς ο απολογισμός από τον κυκλώνα Ίαν ανέρχεται στους 47.

Ο αριθμός των νεκρών από τον κυκλώνα Ίαν, μια από τις ισχυρότερες καταιγίδες που έπληξε ποτέ τις Ηνωμένες Πολιτείες άγγιξε τους 47, ενώ ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα μεταβεί στη Φλόριντα μέσα στην εβδομάδα για να επιθεωρήσει απο κοντά το μέγεθος της καταστροφής.

Οι κοινότητες της Φλόριντα άρχισαν να αντιμετωπίζουν την πλήρη κλίμακα της καταστροφής το Σάββατο (1/10) με τους διασώστες να αναζητούν ακόμη επιζώντες σε πλημμυρισμένες γειτονιές και κατά μήκος της νοτιοδυτικής ακτής της πολιτείας.

Σπίτια, εστιατόρια και επιχειρήσεις διαλύθηκαν όταν ο Ίαν έφτασε στην ξηρά ως ισχυρός κυκλώνας κατηγορίας 4 την Τετάρτη. Ο επιβεβαιωμένος αριθμός των θανάτων που σχετίζονται με την καταιγίδα αυξήθηκε σε 47 σε όλη την πολιτεία, αλλά οι αναφορές για επιπλέον νεκρούς εξακολουθούν να εμφανίζονται κομητεία προς κομητεία, αυξάνοντας τους φόβους για πολύ μεγαλύτερο τελικό απολογισμό.

Μόνο η κομητεία Λι που επλήγη σκληρά κατέγραψε 35 θανάτους, σύμφωνα με τον σερίφη της, ενώ τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων των NBC και CBS, κατέγραψαν περισσότερους από 70 θανάτους, είτε άμεσα είτε έμμεσα, που σχετίζονται με την καταιγίδα. Στην παράκτια πολιτεία της Βόρειας Καρολίνας, το γραφείο του κυβερνήτη επιβεβαίωσε τέσσερις θανάτους που σχετίζονται με τον κυκλώνα.

Ο Τζο Μπάιντεν και η σύζυγός του, Τζιλ, θα επισκεφθούν τη Φλόριντα την Τετάρτη, έγραψε στο Twitter η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ, αλλά το ζευγάρι θα κατευθυνθεί πρώτα στο Πουέρτο Ρίκο τη Δευτέρα για να ερευνήσει την καταστροφή από μια διαφορετική καταιγίδα, τη Φιόνα, που έπληξε τις ΗΠΑ τον περασμένο μήνα.

Στην κομητεία Λι της Φλόριντα το Σάββατο, διασώστες και πολίτες σε βάρκες εξακολουθούσαν να σώζουν τους τελευταίους παγιδευμένους κατοίκους του μικρού νησιού Matlacha. Συντρίμμια, εγκαταλελειμμένα οχήματα και πεσμένα δέντρα κατέστρεψαν τον κεντρικό δρόμο και τα περίχωρα του χωριού.

Δεκαέξι αιτούντες άσυλο αγνοούνταν από ένα σκάφος που βυθίστηκε κατά τη διάρκεια του τυφώνα, σύμφωνα με την αμερικανική ακτοφυλακή. Δύο άνθρωποι βρέθηκαν νεκροί και άλλοι εννέα διασώθηκαν, μεταξύ των οποίων τέσσερις Κουβανοί υπήκοοι που κολύμπησαν μέχρι την ακτή στο Florida Keys.

Περισσότεροι από 900.000 άνθρωποι παρέμειναν χωρίς ρεύμα στη Φλόριντα το βράδυ του Σαββάτου, εμποδίζοντας τις προσπάθειες όσων εγκατέλειψαν τα σπίτια τους να επιστρέψουν για να κάνουν τον απολογισμό της καταστροφής. Στο Φορτ Μάγιερς, μια πόλη στην ακτή του Κόλπου του Μεξικού που έφερε το μεγαλύτερο βάρος της καταιγίδας, ο Πιτ Μπελίντα είπε ότι το σπίτι του «απλώς αναποδογύρισε, γεμάτο λάσπη».

Περισσότεροι από 45.000 άνθρωποι παρέμειναν χωρίς ρεύμα σε όλη τη Βόρεια Καρολίνα και τη Βιρτζίνια, σύμφωνα με τον ιστότοπο παρακολούθησης poweroutage.us το Σάββατο. Η CoreLogic, μια εταιρεία που ειδικεύεται στην ανάλυση ακινήτων, είπε ότι οι απώλειες που σχετίζονται με τον κυκλώνα σε κατοικίες και εμπορικά ακίνητα στη Φλόριντα θα μπορούσαν να κοστίσουν στους ασφαλιστές έως και 32 δισεκατομμύρια δολάρια ενώ οι ζημίες από πλημμύρες θα μπορούσαν να φτάσουν τα 15 δισεκατομμύρια δολάρια.

«Αυτή είναι η πιο δαπανηρή καταιγίδα στη Φλόριντα από τότε που ο τυφώνας Άντριου έφτασε στην ξηρά το 1992», δήλωσε ο Τομ Λάρσεν της CoreLogic. Αεροφωτογραφίες και βίντεο δείχνουν καταστροφές που κόβουν την ανάσα σε πολλές περιοχές.

Πριν χτυπήσει τη Φλόριντα, ο Ίαν βύθισε όλη την Κούβα στο σκοτάδι αφού κατέρριψε το δίκτυο ηλεκτροδότησης του νησιού. Η ηλεκτρική ενέργεια επέστρεφε σταδιακά, κυρίως στην Αβάνα, αλλά πολλά σπίτια παραμένουν χωρίς ρεύμα.

Μια νέα καταιγίδα στον Ειρηνικό, ο κυκλώνας Ορλέν, εντάθηκε σε ισχύ κατηγορίας 2 στα ανοικτά των μεξικανικών ακτών, όπου προβλέπεται ότι θα φτάσει στην ξηρά τις επόμενες ημέρες. Η κλιματική αλλαγή που προκαλείται από τον άνθρωπο έχει ως αποτέλεσμα πιο σοβαρά καιρικά φαινόμενα σε όλο τον κόσμο, λένε οι επιστήμονες.