ΚΟΣΜΟΣ

Διαδηλώσεις στο Ιράν: Αναφορές για εγκλωβισμένους φοιτητές εν μέσω συγκρούσεων στην Τεχεράνη

Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις στο Ιράν
Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις στο Ιράν
Α.Ρ

Δραματική νύχτα στην Τεχεράνη. Φοιτητές του πανεπιστημίου Sharif συγκεντρώθηκαν για να διαδηλώσουν και σύμφωνα με πληροφορίες είναι παγιδευμένοι και κλειδωμένοι μέσα στο εκπαιδευτικό ίδρυμα από την αστυνομία

Η ιρανική αστυνομία συγκρούστηκε με φοιτητές σε ένα από τα πιο διάσημα πανεπιστήμια της χώρας την Κυριακή, σύμφωνα με δημοσιεύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ένας μεγάλος αριθμός φοιτητών στο πανεπιστήμιο Σαρίφ στην Τεχεράνη έχει παγιδευτεί στο χώρο στάθμευσης της πανεπιστημιούπολης. Βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φαίνεται να δείχνουν μαθητές να τρέχουν μακριά από τις δυνάμεις ασφαλείας, ενώ ακούγονται πυροβολισμοί.

Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις συνεχίζονται στο Ιράν από τα μέσα Σεπτεμβρίου μετά το θάνατο μιας γυναίκας που συνελήφθη από την «αστυνομία ηθών». Η Mαχσα Αμίνι, 22 ετών, έπεσε σε κώμα λίγες ώρες αφότου η αστυνομία τη συνέλαβε για παραβίαση των κανόνων της μαντίλας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αστυνομικοί χτύπησαν το κεφάλι της με ρόπαλο και επίσης σε ένα από τα οχήματά τους. Σύμφωνα με τις Αρχές δεν υπάρχουν στοιχεία για κακομεταχείριση και υπέστη «αιφνίδια καρδιακή ανεπάρκεια». Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν στην κηδεία της και εξαπλώθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα, οδηγώντας στη χειρότερη αναταραχή που έχει παρατηρηθεί στη χώρα εδώ και χρόνια.

Βίντεο που δημοσιεύτηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει φοιτητές να τρέχουν από τις δυνάμεις ασφαλείας στην πανεπιστημιούπολη του πανεπιστημίου Σαρίφ. Από απόσταση ακούγονται ήχοι που μοιάζουν με πυροβολισμοί.

Το Iran International επικαλείται αναφορές που αναφέρουν ότι οι δυνάμεις ασφαλείας επιτέθηκαν σε φοιτητικές εστίες και πυροβόλησαν με όπλα στους κοιτώνες τους. Άλλες αναφορές κάνουν λόγο για χρήση δακρυγόνων σε διαδηλωτές.

Η Κυριακή ήταν η πρώτη ημέρα του τριμήνου για πολλούς φοιτητές που σπούδαζαν για πρώτη φορά στο πανεπιστήμιο του Σαρίφ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι πλήθος είχε συγκεντρωθεί έξω από την κεντρική πύλη της πανεπιστημιούπολης αργά το βράδυ, αφού ενημερώθηκαν για τις συγκρούσεις.

Το BBC δεν είναι σε θέση να επαληθεύσει τα γεγονότα στο πανεπιστήμιο. Τα δύο τελευταία βράδια κλιμακώθηκαν οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Τεχεράνη και σε πολλές άλλες πόλεις σε ολόκληρη τη χώρα, παρά τον αυξανόμενο αριθμό των νεκρών.

Το Iran Human Rights, μια ΜΚΟ με έδρα τη Νορβηγία, λέει ότι 133 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε όλο το Ιράν μέχρι σήμερα. Οι αρχές διαμηνύουν ότι θα καταπολεμήσουν σκληρά τους διαδηλωτές, που δέχονται εντολές όπως λένε απο «εξωτερικούς εχθρούς του Ιράν».