ΚΟΣΜΟΣ

Kιμ Καρντάσιαν: Θα πληρώσει τεράστιο πρόστιμο γιατί διαφήμισε κρυπτονόμισμα

H Kιμ Καρντάσιαν
H Kιμ Καρντάσιαν
Α.Ρ

Πάνω από 1 εκατ. δολάρια είναι το πρόστιμο που επέβαλε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στην Κιμ Καρντάσιαν επειδή προώθησε κρυπτονόμισμα μέσα απο το λογαριασμό της στο Instagram.

Η Kαρντάσιαν πλήρωσε πάνω από 1,2 εκατομμύρια δολάρια στην αμερικανική Επιτριοπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) αφού προώθησε ένα διακριτικό κρυπτονομίσματος που ονομάζεται EthereumMax.

Η διάσημη ινφλουένσερ συμφώνησε να πληρώσει 1,26 εκατομμύρια δολάρια στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για να διευθετήσει τις κατηγορίες ότι διαφήμισε παράνομα ένα διακριτικό κρυπτονομίσματος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χωρίς να αποκαλύψει πόσο πληρώθηκε για την προώθηση, ανακοίνωσε η SEC τη Δευτέρα.

Τον Ιούνιο του 2021, η Kαρντάσιαν δημοσίευσε μια ιστορία στο Instagram προσκαλώντας τους 328 εκατομμύρια ακόλουθούς της να επενδύσουν στο EthereumMax. «Αυτό δεν είναι οικονομική συμβουλή», έγραψε στο στόρι της. «Αλλά μοιράζομαι όσα μου είπαν οι φίλοι μου για το διακριτικό Ethereum Max!» Μεταξύ άλλων hashtag, συμπεριέλαβε τη λέξη «διαφήμιση»

Η Καρντάσιαν ήταν μια από τις πολλές διασημότητες που ενθουσιάστηκαν πέρυσι με τη «μόδα» των κρυπτονομισμάτων, η οποία περιελάμβανε έντονο ενδιαφέρον, διαφήμιση και χρηματοδότηση των κρυπτονομισμάτων και των σχετικών τεχνολογιών. Τα κρυπτονομίσματα είναι ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, όπως το Bitcoin, που μπορούν να αγοραστούν και να πωληθούν μέσω ανταλλακτηρίων κρυπτονομισμάτων.

Το EthereumMax είναι μία ψηφιακή μονάδα κρυπτονομίσματος, η οποία είναι ένα εμπορεύσιμο περιουσιακό στοιχείο που βασίζεται σε προϋπάρχουσα τεχνολογία κρυπτονομισμάτων. Ήταν ένα από τα πολλά που δημιούργησαν υποψίες από τους σκεπτικιστές λόγω του όγκου της προώθησης που λάμβανε στο διαδίκτυο.

Ο πρόεδρος της SEC Γκάρι Γκένσλερ δήλωσε ότι ο νόμος απαιτεί από τις διασημότητες «να αποκαλύπτουν στο κοινό πότε και πόσα αμείβονται για να προωθήσουν την επένδυση σε τίτλους». Η SEC είπε ότι η Kαρντάσιαν δεν αποκάλυψε ότι είχε πληρωθεί 250.000 δολάρια για να προωθήσει το ψηφιακό νόμισμα.

Το ατόπημα της Καρντάσιαν, κατέληξε σε συμφωνία με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) και η ινφλουένσερ θα πληρώσει πολύ περισσότερα από όσα έλαβε ενώ συμφώνησε να συνεργαστεί με τις Αρχές, σε μία έρευνα που έχει ξεκινήσει. Επιπλέον δεν θα προωθήσει ξανά ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, για τα επόμενα 3 χρόνια, όπως ενημέρωσε ο δικηγόρος της.

«Ήθελε να αφήσει το συμβάν πίσω της για να αποφύγει μία διαμάχη. Η συμφωνία που έκανε με το SEC της επιτρέπει να προχωρήσει και να συνεχίσει με τις επιχειρήσεις της».