ΚΟΣΜΟΣ

Βαλτική: Μυστηριώδες μπλακ άουτ στο νησί Μπόρνχολμ κοντά στους αγωγούς Nordstream

Μυστηριώδης διακοπή ρεύματος σε νησάκι της Βαλτικής
Μυστηριώδης διακοπή ρεύματος σε νησάκι της Βαλτικής
ΑΡ

Το νησί Mπόρνχολμ της Δανίας, που βρίσκεται στη Βαλτική Θάλασσα κοντά στους αγωγούς Nord Stream υπέστη διακοπή ρεύματος τη Δευτέρα, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο DR, επικαλούμενο την τοπική εταιρεία ενέργειας.

Διακοπή ρεύματος έπληξε το νησί Μπόρνχολμ της Δανίας στη Βαλτική Θάλασσα – με τις αρχές να λένε ότι κόπηκε ένα υποβρύχιο καλώδιο που μεταφέρει ηλεκτρισμό από τη Σουηδία. Ο λόγος για την προσωρινή διακοπή είναι άγνωστος. Η Trefor, η οποία παρέχει ενέργεια στο Μπόρνχολμ, είπε ότι το νησί «δυστυχώς επηρεάζεται από λειτουργικές διακοπές αυτή τη στιγμή».

«Δεν υπάρχει λόγος να κάνουμε εικασίες ως προς την αιτία αυτή τη στιγμή. Και είμαστε στη διαδικασία να διευκρινίσουμε τι φταίει για τη διακοπή ρεύματος», ανέφερε ο πάροχος στην ιστοσελίδα του.

Η διακοπή ρεύματος σημειώθηκε λίγο πριν τις 8 το πρωί της Δευτέρας, είπε. Το ένα τρίτο του πληθυσμού είχε ξανά ρεύμα μέχρι τις 9.35 και ολόκληρο το νησί θα πρέπει να έχεο αποκτησει ηλεκτρισμό μέχρι τις 12 το μεσημέρι, πρόσθεσε.

Ένα νησάκι 227 τετραγωνικών μιλίων, νότια της Σουηδίας, το Μπόρνχολμ φιλοξενεί σχεδόν 40.000 ανθρώπους. Η διακοπή σημειώθηκε μετά από τις εκρήξεις του περασμένο μήνα που προκάλεσαν ζημιές σε δύο ρωσικής κατασκευής αγωγούς φυσικού αερίου στη Βαλτική Θάλασσα.

Δύο διαρροές αναφέρθηκαν ανοιχτά της Σουηδίας και δύο ανοιχτά της Δανίας, όλες σε διεθνή ύδατα. Οι κυβερνήσεις της Δανίας και της Σουηδίας δήλωσαν προηγουμένως ότι υποψιάζονταν σκόπιμη πράξη δολιοφθοράς. Οι διαρροές από τους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 απέρριψαν τεράστιες ποσότητες μεθανίου στον αέρα.