ΚΟΣΜΟΣ

Ποιος ανατίναξε τη γέφυρα της Κριμαίας; Η έκρηξη που άλλαξε ολοκληρωτικά τη μορφή του πολέμου

Η γέφυρα της Κριμαίας
Η γέφυρα της Κριμαίας
ΑΡ

Η επίθεση στη νευραλγικής σημασίας γέφυρα της Κριμαίας πυροδότησε μπαράζ ρωσικών επιθέσεων στην Ουκρανία. Το μυστήριο για το ποιος ανατίναξε τη «γέφυρα του Πούτιν» παραμένει

Η τεράστια έκρηξη στη γέφυρα της Κριμαίας, λίγο πριν τα ξημερώματα του Σαββάτου, περιόρισε σοβαρά την οδική και σιδηροδρομική κυκλοφορία κατά μήκος μιας σημαντικής αρτηρίας -πολιτικής και στρατιωτικής- σε μια κρίσιμη στιγμή της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Εκ πρώτης όψεως, ήταν άλλη μια ταπεινωτική στιγμή για το ρωσικό κράτος, που εξακολουθεί να καταγράφει ήττες στο πεδίο της μάχης στο Χάρκοβο, το Ντόνετσκ και, πιο πρόσφατα, στο Χερσώνα στο νότο. Αλλά μέχρι τη Δευτέρα η επίθεση στη γέφυρα είχε γίνει επίσης η δικαιολογία του Κρεμλίνου για μια ξαφνική έκρηξη πυραυλικών επιθέσεων σε ολόκληρη την Ουκρανία. Μέχρι το μεσημέρι, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, περίπου 80 πύραυλοι και ρουκέτες είχαν εκτοξευθεί σε υποδομές σε δώδεκα πόλεις , ενώ οι Ρώσοι αξιωματούχοι υπόσχονται συνέχεια.

Ώρες μετά την έκρηξη της γέφυρας, οι Ρώσοι ερευνητές έδωσαν εξήγηση για την έκρηξη: Ήταν μια τρομοκρατική επίθεση με ένα φορτηγό παγιδευμένο με εκρηκτικά που πυροδοτήθηκε καθώς το όχημα διέσχιζε τη γέφυρα προς την Κριμαία. Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επανέλαβε το θέμα τη Δευτέρα, λέγοντας ότι το Κίεβο «είναι ίδιο με τις πιο απεχθείς τρομοκρατικές ομάδες», γεγονός που προκάλεσε το επόμενο «μαζικό χτύπημα με όπλα ακριβείας στην ουκρανική υποδομή, τις ενέργιες, τη στρατιωτική διοίκηση και τίς επικοινωνίες»

Οι θεωρίες για την ανατίναξη της γέφυρας

Η έκρηξη, η εκδοχή της Μόσχας για το τι συνέβη και η απουσία οποιασδήποτε ουκρανικής αναγνώρισης, έχει πυροδοτήσει διάφορες θεωρίες για το τι την προκάλεσε και ποιος ήταν υπεύθυνος. Η γέφυρα του Κερτς απέχει περίπου 150 μίλια από τις πλησιέστερες ουκρανικές θέσεις και πολύ πέρα ​​από την εμβέλεια των όπλων που παρέχει η Δύση. Ωστόσο, αναφέρθηκε ότι ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη προσέγγισαν την περιοχή το καλοκαίρι, ξεκινώντας μέτρα αεράμυνας.

Ορισμένοι αναλυτές που δεν πείστηκαν από την αφήγηση για το φορτηγό υπέδειξαν ότι ένας πύραυλος ή οι πύραυλοι που εκτοξεύτηκαν από drones μπορεί να ήταν υπεύθυνοι ή ότι μια υποβρύχια ομάδα δολιοφθοράς είχε παγιδεύσει τη δομή υποστήριξης της γέφυρας. Εικόνες και βίντεο από το σημείο δεν ρίχνουν φως. Καθώς το φορτηγό που εντόπισαν οι Ρώσοι διασχίζει τη γέφυρα και αρχίζει να ανεβαίνει στο υψηλότερο σημείο της, καταποντίζεται σε μια τεράστια έκρηξη.

Η Ρωσική Ερευνητική Επιτροπή, που ήταν επιφορτισμένη να ανακαλύψει τι προκάλεσε την έκρηξη, αναγνώρισε γρήγορα το όχημα. Εμφανίστηκε βίντεο παρακολούθησης του φορτηγού, με την ξεχωριστή κόκκινη καμπίνα του, σε ένα σημείο ελέγχου πριν μπει στη γέφυρα. Δέχεται μια πρόχειρη επιθεώρηση και ο οδηγός φαίνεται να κλείνει για λίγο τις πίσω πόρτες του φορτηγού.

Αλλά δεν είναι σαφές πώς ένα φορτηγό βόμβα θα είχε προκαλέσει δύο ξεχωριστά ανοίγματα των λωρίδων προς τα δυτικά να καταρρεύσουν στο στενό του Κερτς. Επιπλέον, η δύναμη μιας τέτοιας έκρηξης θα πήγαινε κυρίως προς τα πάνω και προς τα έξω. Ορισμένοι αναλυτές σημειώνουν ότι ο τρόπος με τον οποίο κατέρρευσαν τα ανοίγματα υποδηλώνει ότι η δύναμη της έκρηξης προήλθε από κάτω.

«Δεν πιστεύω ότι ένα παγιδευμένο φορτηγό θα μπορούσε να έχει προκαλέσει αυτό το επίπεδο ζημιάς. Αυτό θα συνεπαγόταν έναν οδηγό βομβιστή αυτοκτονίας, ανήκουστο στο πλαίσιο αυτής της σύγκρουσης» λέει ο Κρις Κομπ Σμιθ αναλυτής της ερευνητικής ομάδας Forensic Architecture, είναι δύσπιστος σχετικά με την αφήγηση του φορτηγού.

Ο βετεράνος του βρετανικού στρατού, είναι επίσης δύσπιστος για μια επιχείρηση ειδικών δυνάμεων. «Υπάρχουν ακριβή οπλικά συστήματα που θα μπορούσαν να επιτύχουν τον στόχο της καταστροφής της γέφυρας χωρίς να διακινδυνεύσουν άτομα». Αλλά προειδοποιεί: «Για να το λύσουμε αυτό πιστεύω ότι χρειαζόμαστε ανάλυση των κομματιών της γέφυρας που βρίσκονται αυτή τη στιγμή κάτω από το νερό. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι αυτό θα είχε επιτευχθεί εύκολα με ένα πυρομαχικό ακριβείας».

Οι ουκρανικές υπηρεσίες πληροφοριών ισχυρίζονται ότι αυτές οι επιθέσεις είχαν προγραμματιστεί ημέρες πριν από την έκρηξη στο Κερτς. Η υπηρεσία αμυντικών πληροφοριών της ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι οι ρωσικές στρατιωτικές μονάδες «έλαβαν οδηγίες από το Κρεμλίνο να προετοιμάσουν μαζικές πυραυλικές επιθέσεις στην πολιτική υποδομή της Ουκρανίας στις 2 και 3 Οκτωβρίου.

Προφανής στόχος

Αν δεν ήταν το φορτηγό, τι θα μπορούσε να είχε προκαλέσει μια τέτοια έκρηξη; Ο Κομπ Σμιθ λέει ότι ένα επιφανειακό σκάφος οποιουδήποτε είδους θα έπρεπε και θα είχε εντοπιστεί. Ορισμένοι αναλυτές λένε ότι η έκρηξη θα μπορούσε να προήλθε από κάτω από τη γέφυρα. Άλλοι πιστεύουν ότι οι δορυφορικές εικόνες δείχνουν ότι η πρόσκρουση έγινε από ψηλά και ήρθε από το βορρά.

Τελικά, σύμφωνα με ειδικούς, δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία από βίντεο για να επιβεβαιώσουν τι συνέβη στο Kερτς. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι Ουκρανοί θεωρούν το σημείο ως νόμιμο, ακόμη και απαραίτητο, στόχο. Τον Ιούνιο ο Ντμίτρο Μαρτσένκο, Ουκρανός υποστράτηγος στα νότια της χώρας, είπε ότι η γέφυρα του Κερτς ήταν ο «νούμερο ένα στόχος».

Ωστόσο, οι Ουκρανοί αξιωματούχοι χαιρέτισαν το γεγονός, χωρίς να αναγνωρίσουν τη συμμετοχή τυους. Την ίδια προσέγγιση είχαν και με τη βύθιση του ρωσικού θωρηκτού Moskva. Πέρασαν εβδομάδες πριν εμφανιστεί οποιαδήποτε επίσημη παραδοχή. Ορισμένοι αξιωματούχοι απέδωσαν την έκρηξη στο Κερτς σε μια εσωτερική διαμάχη εξουσίας μεταξύ της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ρωσίας και του Υπουργείου Άμυνας, χωρίς να προσφέρουν κανένα στοιχείο.

Ο Mιχαίλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του προέδρου Zελένσκι, δήλωσε το Σάββατο ότι «η επιμελητεία της έκρηξης, ο συγχρονισμός με το κλιμάκιο των καυσίμων [τα σιδηροδρομικά βαγόνια που μεταφέρουν καύσιμα], ο όγκος της κατεστραμμένης επιφάνειας του δρόμου - όλα αυτά δείχνουν ξεκάθαρα Ρωσικό δάκτυλο»

Η αιτία της έκρηξης στο Κερτς και ο δράστης της παραμένουν μυστήριο. Αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία έχει μεταφερθεί σε άλλο επίπεδο, με τη Ρωσία να ξεκινά τώρα μια ανελέητη επίθεση κατά της ισχύος και των δικτύων επικοινωνιών της Ουκρανίας, και τους Ουκρανούς αξιωματούχους να ορκίζονται εκδίκηση για κάθε πύραυλο.

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος στην Ουκρανία: Δύτες θα ελέγξουν τη ζημιά στη γέφυρα της Κριμαίας

Γέφυρα της Κριμαίας: Ο Πούτιν συγκαλεί το Συμβούλιο Ασφάλειας της Ρωσίας

Αυτός είναι ο οδηγός του φορτηγού που εξερράγη στη γέφυρα της Κριμαίας