ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Εκκενώνεται η Χερσώνα - Το Κίεβο ανακατέλαβε 600 οικισμούς

Εντολή εκκένωσης για τη Χερσώνα
Εντολή εκκένωσης για τη Χερσώνα
ΑΡ

Κάτοικοι που απομακρύνθηκαν από τη Χερσώνα της Ουκρανίας αρχίζουν να φτάνουν στη Ρωσία, την ώρα που το Κίεβο λέει οτι έχει ανακαταλάβει πάνω απο 600 κοινότητες αυτό το μήνα

Οι κάτοικοι που απομακρύνονται από τη νότια περιοχή Χερσώνα της Ουκρανίας αρχίζουν να φτάνουν στη Ρωσία την Παρασκευή, αναφέρει το Reuters, αφού ένας αξιωματούχος που έχει εγκατασταθεί στη Μόσχα πρότεινε οι κάτοικοι να φύγουν για λόγους ασφαλείας, ένδειξη αποδυνάμωσης της Μόσχας στο έδαφος που ισχυρίζεται ότι έχει προσαρτήσει.

«Προτείναμε σε όλους τους κατοίκους της περιοχής της Χερσώνας, εάν το επιθυμούν, να προστατευτούν από τις συνέπειες των πυραυλικών επιδρομών... να πάνε σε άλλες περιοχές», δήλωσε ο επικεφαλής της διοίκησης της Χερσώνας Βλαντιμίρ Σάλντο σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα. Οι άνθρωποι πρέπει να «φύγουν με τα παιδιά τους».

Η προσφορά ισχύει κυρίως για τους κατοίκους στη δυτική όχθη του ποταμού Ντνίπρο, είπε. Αυτό περιλαμβάνει την περιφερειακή πρωτεύουσα, τη μόνη μεγάλη πόλη της Ουκρανίας που έχει καταλάβει η Ρωσία από την εισβολή τον Φεβρουάριο.

Οι πρώτοι πολίτες που διέφυγαν από τη Χερσώνα επρόκειτο να φτάσουν στην περιοχή Ροστόφ της Ρωσίας την Παρασκευή, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS. Η Χερσώνα είναι μία από τις τέσσερις μερικώς κατεχόμενες ουκρανικές επαρχίες που η Ρωσία ισχυρίζεται ότι έχει προσαρτήσει τις τελευταίες εβδομάδες, και αναμφισβήτητα εκείνη με την πιο στρατηγική σημασία. Ελέγχει τόσο τη μοναδική χερσαία οδό προς τη χερσόνησο της Κριμαίας που κατέλαβε η Ρωσία το 2014, όσο και τις εκβολές του Ντνίπρο, του ποταμού μήκους 2.200 χιλιομέτρων που διχοτομεί την Ουκρανία.

Το Κίεβο ανακατέλαβε πάνω από 600 κοινότητες τον τελευταίο μήνα

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας ανακατέλαβαν πάνω από 600 οικισμούς που κατείχαν ρωσικά στρατεύματα τον τελευταίο μήνα, συμπεριλαμβανομένων 75 στη στρατηγικής σημασίας περιφέρεια Χερσώνα, ανακοίνωσε το υπουργείο Επανένταξης των Προσωρινά Κατεχόμενων Περιοχών.

Κάπου 502 κοινότητες ανακαταλήφθηκαν στην περιφέρεια Χάρκοβο, όπου ουκρανικά στρατεύματα διέσπασαν τις ρωσικές άμυνες και προέλασαν βαθιά στα εδάφη που κατείχαν ο Ρώσοι, διαβεβαίωσε το υπουργείο αργά το βράδυ χθες Πέμπτη. «Η έκταση των απελευθερωμένων εδαφών της Ουκρανίας έχει αυξηθεί κατά πολύ», πρόσθεσε το υπουργείο.Το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς επισημαίνει πως δεν είναι σε θέση να επαληθεύσει με ανεξάρτητο τρόπο τις πληροφορίες για τις εξελίξεις στα πεδία των μαχών.

Η Χερσώνα, η Ντανιέτσκ, η Λουγκάνσκ και η Ζαπορίζια «προσαρτήθηκαν» από τη Μόσχα στα τέλη του περασμένου μήνα, εν μέσω αντεπιθέσεων του ουκρανικού στρατού στο βορειοανατολικό, το ανατολικό και το νότιο τμήμα της χώρας. Την κίνηση καταδίκασαν Κίεβο και Δύση, χαρακτηρίζοντας τις προσαρτήσεις παράνομες.

Χθες Πέμπτη ο τοποθετημένος από τη Ρωσία περιφερειάρχης στη Χερσώνα κάλεσε τους άμαχους να φύγουν από τις περιοχές όπου μαίνονται εχθροπραξίες. Ο ουκρανικός στρατός άρχισε τις αντεπιθέσεις του τον Αύγουστο εναντίον περιοχών που κατείχε ο ρωσικός στρατός, που έθεσε υπό τον έλεγχό του ως και το 20% της ουκρανικής επικράτειας αφότου εισέβαλε την 24η Φεβρουαρίου.