Ανεξιχνίαστες υποθέσεις: Οι μυστηριώδεις εξαφανίσεις της Hannah Upp
Το 2017, η Upp εξαφανίστηκε για τρίτη φορά και δεν βρέθηκε ποτέ
ΚΟΣΜΟΣ

Ανεξιχνίαστες υποθέσεις: Οι μυστηριώδεις εξαφανίσεις της Hannah Upp

Η περίεργη υπόθεση της νεαρής δασκάλας από τη Νέα Υόρκη, που εξαφανίστηκε 3 φορές μέσα σε 9 χρόνια και ακόμα αγνοείται.

H υπόθεση της νεαρής δασκάλας από τη Νέα Υόρκη προκαλεί μέχρι και σήμερα ερωτήματα, καθώς κανένας δεν γνωρίζει που βρίσκεται, ενώ τα όσα της συνέβησαν αποδόθηκαν στο σύνδρομο Jason Bourne.

Η Hannah Upp ήταν μια νεαρή γυναίκα με θετική διάθεση και όρεξη για ζωή. Γεννήθηκε το 1985 και φιλοδοξούσε να γίνει δασκάλα Μοντεσσόρι για να επιφέρει θετικές αλλαγές στον κόσμο.

Οι εξαφανίσεις της ξεκίνησαν ξαφνικά από το 2008. Σύμφωνα με ειδικούς, υπέφερε από μια σπάνια διαταραχή που της προκαλούσε τεράστια κενά μνήμης. Εξαιτίας αυτής της κατάστασης, εξαφανίστηκε δύο φορές και αργότερα βρέθηκε χωρίς να θυμάται τι είχε συμβεί. Το 2017, η Upp εξαφανίστηκε για τρίτη φορά και δεν βρέθηκε ποτέ.

Η πρώτη εξαφάνιση στις 28 Αυγούστου 2008

Την πρώτη μέρα της σχολικής χρονιάς στο Χάρλεμ της Νέας Υόρκης, οι μαθητές περίμεναν στα θρανία τους χωρίς δάσκαλο. Η Hannah Upp δεν εμφανίστηκε ποτέ. Σύμφωνα με τον συγκάτοικό της είχε βγει για τρέξιμο το πρωί και δεν γύρισε ποτέ. Η συμπεριφορά της του φάνηκε απόλυτα φυσιολογική. Στο σπίτι βρέθηκε το πορτοφόλι και το κινητό της, αλλά δεν υπήρχε κανένα σημάδι για το πού βρισκόταν.

Οι κοντινοί της άνθρωποι υποστήριζαν ότι δεν ήταν ο τύπος του ατόμου που θα παρατούσε τη δουλειά ή θα έφευγε χωρίς προειδοποίηση. Ξεκίνησε μεγάλη έρευνα τόσο από τα αγαπημένα της πρόσωπα όσο και από τις αρχές. Το περίεργο ήταν ότι η αστυνομία τη θεωρούσε εξ αρχής νεκρή και έτσι έψαχνε για το πτώμα της.

Μια από τις πιο στενές φίλες της άνοιξε σελίδα στο Facebook αφιερωμένη στην εύρεση της και απέκτησε πάνω από 1.200 μέλη. Εν τω μεταξύ, η Ενωμένη Ομοσπονδία Δασκάλων πρόσφερε ανταμοιβή 10.000 δολαρίων για οποιαδήποτε πληροφορία θα οδηγούσε στον εντοπισμό της Upp.

Κατά την έρευνα βρέθηκε υλικό από κάμερες ασφαλείας που την είχαν καταγράψει. Ένας ντετέκτιβ ζήτησε από τη μητέρα της να έρθει στο τμήμα για να αναγνωρίσει εάν η γυναίκα στην κάμερα ήταν η κόρη της ή όχι. Πλάνα από ένα κατάστημα της Apple έδειξαν μια νεαρή γυναίκα να φορά ένα αθλητικό σουτιέν και να ανεβαίνει τη σκάλα του καταστήματος. Ένας άντρας σταμάτησε για να τη ρωτήσει αν ήταν η εξαφανισμένη γυναίκα που είχε δει σε αφίσες στην πόλη, αλλά εκείνη τον απέφυγε με αυτό που η μητέρα της αποκάλεσε «χαρακτηριστική χειρονομία».

hannah-fb.jpg
Φωτογραφία της Hannah UppFacebook

Πέρασαν ολόκληρες εβδομάδες και κανένας δεν είχε νέα της, ώσπου τον Σεπτέμβριο του 2008, η Hannah Upp βρέθηκε μπρούμυτα στον ποταμό Hudson. Είκοσι ημέρες μετά την εξαφάνισή της, ένας καπετάνιος του πορθμείου του Staten Island είδε ένα γυναικείο σώμα να πέφτει στο νερό κοντά στο Robbins Reef Light Station, έναν φάρο σε έναν βραχώδη ύφαλο ακριβώς νοτιοδυτικά του Αγάλματος της Ελευθερίας. Δύο άνδρες πλησίασαν το σώμα, θεωρώντας ότι θα έβγαζαν ένα πτώμα. Ένας από τους άνδρες είπε: «Ειλικρινά νόμιζα ότι ήταν νεκρή».

Καθώς έπιαναν τους αστραγάλους και τους ώμους της, η Upp σήκωσε το κεφάλι της να πάρει αέρα και άρχισε να κλαίει. Το μισό της σώμα είχε καεί σοβαρά από τον ήλιο και έμοιαζε σαν να ήταν στο νερό για πολλή ώρα. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και έλαβε θεραπεία για αφυδάτωση και υποθερμία.

Δεν είχε μνήμη των προηγούμενων 20 ημερών

Ακόμη και αφού κοίταξε τα πλάνα ασφαλείας στα οποία είχε καταγραφεί, η Upp δεν θυμόταν τι είχε κάνει κατά την εξαφάνισή της. Στην πραγματικότητα, ανέφερε ότι έπρεπε να στήσει την τάξη της σαν να είχαν περάσει μόνο λίγες ώρες, αγνοώντας εντελώς ότι είχαν περάσει σχεδόν τρεις εβδομάδες.

Ένα βράδυ, ξύπνησε και ανέφερε ότι βρισκόταν σε έναν φάρο, αλλά όταν η μητέρα της την ρώτησε το επόμενο πρωί, δεν μπορούσε να θυμηθεί τίποτα γι' αυτό. Ωστόσο, θυμόταν όλα όσα συνέβησαν πριν το περιστατικό. Μερικοί άνθρωποι την κατηγόρησαν ότι το έκανε στα ψέματα.

Ακόμα κι έτσι, συμφώνησαν ότι έπρεπε να δοθεί μια εξήγηση.

Διαγνώστηκε με αποσυνδετική ή αλλιώς διχαστική διαταραχή, γνωστή και ως σύνδρομο Jason Bourne

Η Hannah διαγνώστηκε με μια σπάνια διαταραχή που ονομάζεται αποσυνδετική ή διχαστική, γνωστή και ως σύνδρομο Jason Bourne. Κάποιος που βιώνει ένα διασπαστικό επεισόδιο ξεχνά την ταυτότητά του και τις πρόσφατες κινήσεις του και δεν είναι σπάνιο να κάνει μεγάλα ταξίδια σε πόλεις, χώρες ή ακόμα και ηπείρους για ώρες ή ακόμα και χρόνια.

Σύμφωνα με τον Δρ Ντέιβιντ Σπίγκελ του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, οι άνθρωποι έχουν δύο τύπους αναμνήσεων: επεισοδιακή και διαδικαστική. Οι επεισοδιακές αναμνήσεις μας επιτρέπουν να θυμηθούμε τι κάναμε, με ποιον το κάναμε και πού ήμασταν. Με λίγα λόγια, αυτή είναι η αυτοβιογραφική μας μνήμη. Η διαδικαστική μνήμη μας επιτρέπει λειτουργίες όπως τον έλεγχο των email μας, τη χρήση ενός ΑΤΜ ή την παραγγελία ενός καφέ. Και οι δύο τύποι αναμνήσεων αποθηκεύονται σε διαφορετικά μέρη του εγκεφάλου, επομένως είναι πιθανό κάποιος με τη διαταραχή να έχει πρόσβαση στη διαδικαστική του μνήμη αλλά όχι στην επεισοδιακή μνήμη του.

Η Upp εξαφανίστηκε ξανά, την πρώτη μέρα της νέας της δουλειάς το 2012

Το 2012 η Hannah Upp προσλήφθηκε ως βοηθός διδασκαλίας σε ένα σχολείο Μοντεσσόρι του Μέριλαντ. Δυστυχώς, την πρώτη μέρα της νέας της δουλειάς, εξαφανίστηκε ξανά. Το πορτοφόλι και το κινητό της βρέθηκαν σε μονοπάτι στο Kensington.

Ένας από τους συναδέλφους της Upp ισχυρίστηκε ότι την είδε να οδηγεί σε λάθος κατεύθυνση εκείνο το πρωί. Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι η Upp δεν είχε κοιμηθεί στο διαμέρισμά της το προηγούμενο βράδυ.

Δύο ημέρες μετά τη δεύτερη εξαφάνισή της, η μητέρα της έλαβε κλήση στις 22:30 από έναν άγνωστο αριθμό. Η γυναίκα στην άλλη γραμμή είπε μόνο, «Μαμά;». Η Upp είχε ξυπνήσει σε έναν κολπίσκο στο Wheaton. Για δεύτερη φορά, ένιωσε σαν να είχαν περάσει μόνο 10 λεπτά. Είχε πάει για τρέξιμο και το επόμενο πράγμα που ήξερε ήταν ότι βρισκόταν σε ένα ασθενοφόρο χωρίς καμία μνήμη.

Η αστυνομία της πρότεινε να παρακολουθεί τις κινήσεις της χρησιμοποιώντας ένα βραχιόλι στον αστράγαλο συνήθως για άτομα σε κατ' οίκον περιορισμό, αλλά η Up αρνήθηκε, λέγοντας ότι ήθελε να ζει ελεύθερα και να μην αισθάνεται φυλακισμένη από την κατάστασή της.

Mετακόμισε στην Καραϊβική, εξαφανίστηκε ξανά το 2017 και δεν βρέθηκε ποτέ

Αφού πιστοποιήθηκε πλήρως ως δασκάλα Montessori, πήρε μια νέα θέση στο St. Thomas, στην Καραϊβική. Απολάμβανε τη ζωή στις τροπικές περιοχές και έκανε μεγάλες βουτιές σχεδόν καθημερινά, συχνά στο αγαπημένο της σημείο, την παραλία Sapphire.

Το 2017, ο τυφώνας Ίρμα κατέστρεψε το νησί και ο τυφώνας Μαρία επρόκειτο να χτυπήσει μόλις λίγες μέρες αργότερα. Ενώ πολλοί άνθρωποι απομακρύνθηκαν, η Upp αποφάσισε να μείνει στο νησί. Πέρασε τον χρόνο της προσπαθώντας να καθαρίσει το πλημμυρισμένο διαμέρισμά της.

Μόλις λίγες μέρες πριν χτυπήσει ο τυφώνας Μαρία, η Upp εξαφανίστηκε για άλλη μια φορά. Δεν έφτασε στο σχολείο όπως είχε προγραμματιστεί. Ανακάλυψαν το αυτοκίνητό της σε ένα πάρκινγκ κοντά στην παραλία Sapphire και τα υπάρχοντά της σε ένα σκαμπό μιας καντίνας.

Οι άνθρωποι χτένισαν το νησί και η ακτοφυλακή έστειλε τρία ελικόπτερα για να την αναζητήσουν, αλλά η έρευνα έπρεπε να διακοπεί λόγω του επικείμενου τυφώνα. Η Upp δεν βρέθηκε από τότε.

Θεωρίες για το πού βρίσκεται

Οι φίλοι και η οικογένεια της Upp δεν γνωρίζουν ακόμα τι της συνέβη. Κάποιοι θεωρούν ότι μπορεί να είχε πάει για μπάνιο στην παραλία Sapphire και να πνίγηκε. Άλλοι εικάζουν ότι ίσως δολοφονήθηκε ή ότι έπαθε άλλη μια κρίση της διαταραχής που είχε και χάθηκε.

Ήταν δυνατή κολυμβήτρια και μιλούσε άπταιστα ισπανικά, επομένως είναι πιθανό να κολύμπησε σε άλλο νησί και να ζούσε με μια νέα ταυτότητα. Η οικογένειά της και οι φίλοι της ελπίζουν ότι είχε κάποιο επεισόδιο κενού μνήμης και ότι όταν συνέλθει θα επικοινωνήσει μαζί τους. Ωστόσο, από τότε έχουν περάσει 5 χρόνια και πέρα από αυτό ο τυφώνας που πέρασε από την περιοχή αφήνει λίγες πιθανότητες.

Οι περίεργες ομοιότητες που συνδέουν τις εξαφανίσεις της Hannah

Η κοπέλα βίωσε δύο - δυνητικά τρεις - περιόδους του συνδρόμου Jason Bourne. Κάθε περίπτωση ήταν διαφορετική, αλλά υπάρχουν κάποιες ομοιότητες. Για παράδειγμα, καθένα από αυτά συνέβη στην αρχή του φθινοπώρου, όταν η σχολική χρονιά ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει. Η Upp φέρεται να είπε ότι το φθινόπωρο ήταν μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδος για εκείνη, η οποία πιθανότατα βίωνε έντονο στρες.

Στις δύο πρώτες περιόδους, το νερό φαινόταν να «ξυπνάει» τη μνήμη της. Την πρώτη φορά που χάθηκε ξύπνησε κοντά σε έναν ύφαλο και τη δεύτερη σε έναν κολπίσκο. Οι φίλοι της υπέθεσαν ότι θα βρισκόταν κοντά στο νερό για τρίτη φορά και έτσι εντόπισαν τα υπάρχοντά της στην παραλία Sapphire.

Μέσα στο αυτοκίνητό της, που βρέθηκε κοντά στην παραλία, βρέθηκαν τα προσωπικά της έγγραφα και χρήματα.

Hannah UppFacebook

Κάτι που προκαλεί εντύπωση και ενισχύει την άποψη όσων πιστεύουν ότι το έκανε ψέματα, ήταν το γεγονός ότι κατά την πρώτη κρίση, ενώ η Hannah υποτίθεται πως δεν θυμόταν ούτε ποια ήταν, παραδόξως θυμόταν το mail της και τον κωδικό της, τα οποία και χρησιμοποίησε στο κατάστημα της Apple που είχε πάει.

Κάποιοι φίλοι της λένε ότι ένιωθε πίεση από τον πατέρας της γιατί αναγκαζόταν να κρύβει την σεξουαλική της ταυτότητα όταν ήταν μαζί του. Από την άλλη, συνάδελφοί της είπαν ότι την τελευταία φορά που την είδαν φερόταν περίεργα. Με βάση αυτό πολλοί θεωρούν ότι ίσως ηθελημένα να εξαφανίστηκε.

Τέλος, υπάρχει και μια αναφορά ότι και η μητέρα της είχε βιώσει ένα ανάλογο επεισόδιο της ίδιας διαταραχής την περίοδο που έπαιρνε διαζύγιο με τον πατέρα της Hannah.

Διαβάστε επίσης

Ανεξιχνίαστες υποθέσεις: Η άγρια δολοφονία της Εύης Γατίδου παραμένει ατιμώρητη εδώ και 25 χρόνια

Ανεξιχνίαστες υποθέσεις: Το σκοτεινό μυστήριο της πτήσης MH370 - Τι απέγινε τελικά το αεροπλάνο

Ανεξιχνίαστες υποθέσεις: Η περίεργη εξαφάνιση της Emma Fillipoff



Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ