ΚΟΣΜΟΣ

Μέση Ανατολή: 19χρονος Παλαιστίνιος νεκρός στη Δυτική Όχθη

Aναζωπυρένεται η ένταση στη Μέση Ανατολή
Aναζωπυρένεται η ένταση στη Μέση Ανατολή
Α.Ρ

Ισραήλ-Παλαιστίνη: Ένας 19χρονος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε σε συγκρούσεις με τον ισραηλινό στρατό, ανακοίνωσε το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας

Ένας νεαρός Παλαιστίνιος σκοτώθηκε την περασμένη νύκτα στη διάρκεια επιχείρησης του ισραηλινού στρατού στην Τζενίν, στο βόρειο τμήμα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, ανακοίνωσε το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με το υπουργείο, πρόκειται για τον 19χρονο Σαλάχ αλ-Μπουράικι, ο οποίος επλήγη θανάσιμα από σφαίρα στο λαιμό. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε από την πλευρά του πως οι δυνάμεις του απάντησαν με πραγματικά πυρά σε «εκτοξεύσεις εκρηκτικών και πυροβολισμούς» στη διάρκεια επιχείρησής του για τη σύλληψη υπόπτου στην Τζενίν.

Άλλοι τρεις Παλαιστίνιοι τραυματίσθηκαν στη διάρκεια των συγκρούσεων, διευκρίνισε το υπουργείο Υγείας. Χθες, Πέμπτη, οι Παλαιστίνιοι πραγματοποίησαν γενική απεργία στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και στην προσαρτημένη Ανατολική Ιερουσαλήμ για να διαμαρτυρηθούν για το θάνατο ενός Παλαιστινίου που σκοτώθηκε από ισραηλινούς στρατιώτες αφού διέφευγε επί δύο εβδομάδες.

Οι ισραηλινές αρχές τον κατηγορούσαν ότι είχε πραγματοποιήσει στις αρχές Οκτωβρίου μια επίθεση στην Ανατολική Ιερουσαλήμ που είχε στοιχίσει τη ζωή στη Νοά Λαζάρ, μια 18χρονη ισραηλινή στρατιώτη.

Τα βίαια επεισόδια έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης του Ιορδάνη, παλαιστινιακού εδάφους που βρίσκεται υπό ισραηλινή κατοχή από το 1967, ιδιαίτερα στον τομέα της Ναμπλούς και της Τζενίν, προπυργίων ένοπλων οργανώσεων όπου ο ισραηλινός στρατός έχει πολλαπλασιάσει τις επιχειρήσεις έπειτα από φονικές αντιισραηλινές επιθέσεις που είχαν γίνει το Μάρτιο και τον Απρίλιο.

Οι επιδρομές αυτές, κατά τις οποίες σημειώνονται συχνά συγκρούσεις με τον παλαιστινιακό πληθυσμό, έχουν στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 100 Παλαιστινίους, απολογισμός που είναι ο βαρύτερος στη Δυτική Όχθη έπειτα από σχεδόν επτά χρόνια, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ