ΚΟΣΜΟΣ

Γιατί πέταξαν έξω από το συνέδριο του ΚΚΚ τον πρώην πρόεδρο της χώρας

Γιατί πέταξαν έξω από το συνέδριο του ΚΚΚ τον πρώην πρόεδρο της χώρας

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Κίνας έδωσε τη δική του εξήγηση για την απομάκρυνση του Χου Ζιντάο από το 20ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας.

Την επίσημη θέση του κινεζικού κράτους για την απομάκρυνση του πρώην προέδρου της χώρας από το 20ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας, έδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της χώρας.

Σύμφωνα με αυτό ο πρώην πρόεδρος της χώρας «δεν αισθανόταν καλά» και η απόφαση ήταν να τον συνοδεύσουν εκτός αίθουσας για «να ξεκουραστεί» την ώρα του κλεισίματος των εργασιών.

Σε μια ανάρτησή του, το κινεζικό κρατικό πρακτορείο έγραψε «ο ρεπόρτερ του Xinhua, Liu Jiawen έμαθε πως ο Χου Ζιντάο επέμενε να βρεθεί στο κλείσιμο του 20ο Συνεδρίου του κόμματος, παρά το γεγονός πως το τελευταίο διάστημα αναρρώνει».

Στη δεύτερη ανάρτησή του, το πρακτορείο υποστήριζε: «Δεν ένιωθε καλά κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης και έτσι το προσωπικό ασφαλείας, τον συνόδευσε σε δωμάτιο δίπλα στη μεγάλη αίθουσα του Συνεδρίου, για λόγους υγείας. Πλέον είναι αρκετά καλύτερα».

Ο Χου Ζιντάο είναι 79 ετών και είναι ο προκάτοχος του σημερινού γγ του ΚΚΚ και προέδρου της Κίνας, Σι Ζινπίνγκ. Στα πλάνα από τα συνέδριο που είδαν το φως της δημοσιότητας φαίνεται να αντιδρά στους άνδρες ασφαλείας που τον οδηγούν εκτός αίθουσας ενώ προσπαθεί να μιλήσει στον σημερινό πρόεδρο της χώρας, ο οποίος δεν του δίνει καμία σημασία.

Το βίντεο δημοσιεύτηκε από το AFP και κατέγραφε τους άνδρες ασφαλείας του Συνεδρίου να οδηγούν – ξεκάθαρα χωρίς τη θέλησή του- εκτός αίθουσας τον πρώην πρόεδρο της χώρας. Μάλιστα στο βίντεο, ένας εκ των ανδρών ασφαλείας, φαίνεται να προσπαθεί να σηκώσει από τη θέση του τον Χου Ζιντάο.

Τα ρεπορτάζ των κινέζικων μέσων για το Συνέδριο του ΚΚΚ δεν περιελάμβανε την εν λόγω σκηνή, η οποία συνέβη στο κομμάτι του συνεδρίου που ήταν ανοιχτό για τις κάμερες και τους δημοσιογράφους.

Τρίτη θητεία για τον Σι Ζινπίνγκ

Ο Σι Ζινπίνγκ εξασφάλισε σήμερα την τρίτη του θητεία στην ηγεσία της χώρας του, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα, μετά το 20ό συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, στο οποίο ο 69χρονος ηγέτης ενίσχυσε περαιτέρω την εξουσία του.

Δεν υπήχε αμφιβολία ότι ο Σι Ζινπίνγκ θα αναδεικνυόταν για άλλα πέντε χρόνια Γενικός Γραμματέας του ΚΚΚ στην ψηφοφορία κεκλεισμένων των θυρών, που σημαίνει ότι θα αναδειχθεί εκ νέου πρόεδρος της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου τον Μάρτιο του 2023.

Σχετικές ειδήσεις

Συνέδριο ΚΚ Κίνας - Απίστευτη σκηνή: Πέταξαν έξω τον πρώην πρόεδρο