ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Ο Σεργκέι Σοϊγκού συνομίλησε με τον υπουργό Αμυνας των ΗΠΑ

Ρωσία: Ο υπουργός Αμυνας συνομιλεί με Παρίσι, Αγκυρα και Λονδίνο
Ο Ρώσος υπουργός Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού.
AP

Και δεύτερη συνομιλία σε τρεις ημέρες είχε ο Ρώσος υπουργός Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού με τον υπουργό Αμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Οστιν.

Την Κυριακή ο Ρώσος υπουργός Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού είχε και δεύτερη μέσα σε τρεις ημέρες τηλεφωνική συνομιλία με τον υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Οστιν, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Αμυνας. Η Μόσχα δεν έδωσε άλλες πληροφορίες για το περιεχόμενο της συνομιλίας.

Νωρίτερα ο Σεργκέι Σοϊγκού είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με τον γάλλο υπουργό Ενόπλων Δυνάμεων Σεμπαστιέν Λεκορνύ και τους ομολόγους του της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ και της Βρετανίας Μπεν Ουάλας με θέμα τον πόλεμο στην Ουκρανία, ανακοίνωσε ο ρωσικός στρατός.

Για τον υπουργό Αμυνας της Ρωσίας πρόκειται για πολύ εντατικές συνομιλίες σε μία μόνο ημέρα για πρώτη φορά από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης στο τέλος του Φεβρουαρίου.

Κατά την διάρκεια της συνομιλίας του με τον Σεμπαστιέν Λεκορνύ, ο ρώσος υπουργός εξέφρασε δυσαρέσκεια για την κατάσταση στην Ουκρανία «όπου υπάρχει τάση για ανεξέλεγκτη κλιμάκωση», σύμφωνα με την ανακοίνωση του ρωσικού στρατού.

Εκανε επίσης λόγο, όπως και στους ομολόγους του Χουλουσί Ακάρ και Μπεν Ουάλας, για ρωσικές «ανησυχίες που συνδέονται με πιθανές προκλητικές ενέργειες εκ μέρους της Ουκρανίας με την προσφυγή σε "βρώμικη βόμβα", σύμφωνα με τον ρωσικό στρατό.

Το υπουργείο Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας επιβεβαίωσε με ανακοίνωσή του την αναφορά σε «ρωσικούς φόβους» για πλήγμα «με βρώμικη βόμβα από τους Ουκρανούς στο έδαφός τους για να επιρρίψουν την ευθύνη στην Ρωσία».

Ο Σεμπαστιέν Λεκορνύ υπενθύμισε ότι «η Γαλλία αρνείται κάθε μορφή κλιμάκωσης, ιδιαίτερα πυρηνικής», τονίζοντας επίσης την αποφασιστικότητα της Γαλλίας «να συμβάλει σε ειρηνική επίλυση της σύρραξης, στο πλευρό των συμμάχων της».

Την Παρασκευή, ο Σεργκέι Σοϊγκού είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον αμερικανό ομόλογό του Λόιντ Οστιν, στην δεύτερη συνομιλία τους από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η κατάσταση στην Ουκρανία ήταν ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν, σύμφωνα με Μόσχα και Ουάσινγκτον.

Οι επαφές αυτές πραγματοποιούνται την ώρα που η Ρωσία αντιμετωπίζει νέα μεγάλη ουκρανική αντεπίθεση, κάνοντας λόγο για «σημαντική αύξηση» των ουκρανικών επιθέσεων σε πολλές ρωσικές συνοριακές περιοχές.

Σχετικές ειδήσεις

Ουκρανία: Νέες πυραυλικές επιθέσεις - Διακοπές ηλεκτροδότησης

Ουκρανία: Συνελήφθη πρώην ιδιοκτήτης εταιρείας αεροσκαφών για προδοσία

Ουκρανία: Νέες πυραυλικές επιθέσεις σε υποδομές της χώρας