Έρευνα: Οι γάτες «ξέρουν» πότε τους μιλάει ο ιδιοκτήτης τους

Οι γάτες καταλαβαίνουν πότε οι ιδιοκτήτες τους μιλάνε απευθείας μαζί τους, αποκαλύπτει νέα μελέτη που έρχεται να αποκαταστήσει τα αιλουροειδή και το ιδιαίτερο δέσιμό τους με τους ανθρώπους

Οι γάτες αναγνωρίζουν τη φωνή του ιδιοκτήτη τους
Οι γάτες αναγνωρίζουν τη φωνή του ιδιοκτήτη τους
ΑΡ
3'

Οι ιδιοκτήτες γάτας δοκιμάζουν κάθε είδους κόλπα στην προσπάθεια να επικοινωνήσουν με το κατοικίδιό τους. Αλλά αν δεν έχει αποτέλεσμα η δυνατή φωνή, το...νιαούρισμα ή το να περπατήσει κανείς στα τέσσερα,τότε μπορεί κάλλιστα να σημαίνει ότι απλώς σας αγνοούν.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι γάτες αναγνωρίζουν πραγματικά τη φωνή του ιδιοκτήτη τους εάν τους μιλάνε απευθείας, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Paris Nanterre ανέλυσαν πώς αντιδρούσαν 16 γάτες σε προηχογραφημένες φωνές τόσο από τον ιδιοκτήτη τους όσο και από έναν ξένο όταν έλεγαν φράσεις που απευθύνονταν σε γάτες ή ανθρώπους.

Αξιολόγησαν τη συμπεριφορά των γατών που αντιδρούσαν στον ήχο, ελέγχοντας συγκεκριμένα για πράγματα όπως το κατέβασμα των αυτιών, η διαστολή της κόρης και η κίνηση της ουράς τους. Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι 10 από τις 16 γάτες παρουσίασαν μειωμένα αντανακλαστικά όταν άκουγαν τη φωνή ενός ξένου να τις φωνάζει με το όνομά τους.

Ωστόσο, όταν άκουγαν τη φωνή του ιδιοκτήτη τους, η ένταση της συμπεριφοράς τους αυξανόταν σημαντικά ξανά. Οι γάτες άρχισαν να στρέφουν τα αυτιά τους προς τα ηχεία, να κινούνται περισσότερο μέσα στο δωμάτιο ενώ άρχισε να διαστέλλεται η κόρη τους όταν άκουγαν τη φωνή του ιδιοκτήτη τους.

Οι συγγραφείς της μελέτης τονίζουν ότι η ξαφνική αλλαγή στη συμπεριφορά δείχνει ότι οι γάτες μπορούν να διακρίνουν τη φωνή του ιδιοκτήτη τους από τη φωνή ενός ξένου. Παρόμοια αποτελέσματα παρατηρήθηκαν σε μια ξεχωριστή φάση της μελέτης, η οποία έδειξε ότι οι γάτες αντιδρούν περισσότερο στους ιδιοκτήτες που τους μιλούν με τόνο που απευθύνεται στις γάτες, σε σύγκριση με έναν τόνο που απευθύνεται στους ανθρώπους.

Γράφοντας στο περιοδικό Animal Cognition, οι συγγραφείς είπαν ότι τα ευρήματά τους ενισχύουν την απόδειξη ότι οι γάτες μπορεί να δημιουργήσουν ισχυρούς δεσμούς με τον ιδιοκτήτη τους. «Οι γάτες που εδώ και πολύ καιρό θεωρούνταν ανεξάρτητα και αχάριστα πλάσματα είναι στην πραγματικότητα πολύ ικανές να δημιουργούν και να καλλιεργούν δεσμούς προσκόλλησης με τους ανθρώπους».

Οταν η γάτα σας λοιπόν δεν ανταποκρίνεται στη φωνή σας, φαίνεται ότι μπορεί απλώς να σας κάνει...τη δύσκολη. Η μελέτη έρχεται λίγο αφότου οι ειδικοί υποστήριξαν ότι οι γάτες δένονται μαζί μας όπως και οι σκύλοι. Η μελέτη, από το Πανεπιστήμιο του Όρεγκον, αναζήτησε σημάδια προσκόλλησης τόσο σε γάτες όσο και σε γατάκια όταν επανενώθηκαν με τον ιδιοκτήτη τους σε ένα παράξενο μέρος.

Είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες έδειξαν ότι οι γάτες εμφανίζουν το ίδιο είδος συμπεριφοράς που παρατηρείται σε σκύλους και μωρά. Οι περισσότερες γάτες (65,8 %) και τα γατάκια (64,3%) έδειχναν μια «ασφαλή προσκόλληση» με τους ανθρώπους και ενδιαφέρονταν το ίδιο για τους ιδιοκτήτες τους με το περιβάλλον τους. Τα μωρά, για παράδειγμα, είναι «δεμένα με ασφάλεια» με τους φροντιστές τους στο 65% των περιπτώσεων!

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή